torstai 21. tammikuuta 2016

Repun ominaisuuksia ja yksityiskohtia

Reppu alkaa olemaan sen verran valmis (heijastimia lukuunottamatta), että napsin kuvia sen yksityiskohdista. Jaan niitä tässä postauksessa ja lisäksi listaan joitakin teknisiä tietoja. Pyytäkää lisää, jos en keksi sanoa jotain ja hyvin mielelläni otan vastaan ideoita miten tätä vielä voisi parantaa! Jatkan projektia sivulaukkujen tekemisellä.



Teknisiä tietoja:
- Paino (pelkkä reppu): 1200 grammaa
- Paino (Irrotettava jäykistelevy tarranauhalla varustetussa kujassa): 285 grammaa
- Tilavuus (reppuosa): 38 litraa (mitat 30*25*50 cm)
- Tilavuus (rullattava suuaukko): 25 litraa (mitat 30*25*35 cm). Osa tästä tilavuudesta voidaan hyödyntää ylipakkaamiseen. Arviolta repun yhteistilavuus n. 50 litraa.
- Sisällä kaksi verkkotaskua
- Saumassa 100 cm pitkä 10 mm leveä vetoketju, josta reppu saadaan auki alaosasta mistä kohdasta vain. Kaksi vedintä
- Molle/Pals -verkotus neljässä tasossa repun joka sivulla (postaus: Mollea reppuun)
- 6 kpl pitkiä soljilla varustettuja remmejä repun kiinnittämiseen tarakkaan, sivutaskujen kiinnittämiseen, ulkokiinnityksiin ja/tai kompressiokäyttöön
- Pohjassa lenkit esim. kodan tai makuualustan kiinnitystä varten
- Kantokahva
- Lantiovyö ja rintaremmi. Remmit saa kuminauhojen alle roikkumasta.
- Muiden remmien päissä tarranauhat, joilla remmit saa rullaksi. Ei roiku.
- Mahdollisuus kiinnittää pyörän tarakkaan (Postaus: Repun kiinnitysharjoitus pyörän tarakkaan)


Työkaluja ja materiaaleja:

- Husqvarna Viking 250 M -ompelukone
- Guetermann Mara #70 -lanka
- #80 neula
- 500D Cordura (vihreä kangas)
- 1000D Cordura (musta kangas selässä ja pohjassa)
- Polyester-elastaanikangas (Mokka Lycra) pehmikkeiden alla
- Pehmusteena kaksitiheyksinen vaahtomuovi
- 10 mm vetoketju kahdella kelkalla
- Joku musta verkkokangas taskuissa ja 6 mm vetoketjut
- Tarranauhaa
- Kanttinauhaa
- 40, 30, 25 ja 20 mm nauhoja ja solkia ym osia
- Muutama kohta (kantokahvan, lantiovyön ja olkaimien liitokset sekä muutama nurkka) vahvistettu käsin pistellen ja karhulangalla.
- Joku muu, mikä?
- Tarkempia määriä voin selvitellä, jos joku kysyy. Hintaa kaikkinensa materiaaleilla noin 80 euroa ja kaikki on ostettu Suomesta. Työaikaa tekemiseen kului arviolta 12-15 tuntia.


Reppu selässä.


Kahdella kelkalla varustettu järeä vetoketju.


Vetoketjulla repun saa reilusti auki alaosastaan.

Pitkien hihnojen päissä on simppeli tarranauharatkaisu...

... Jonka avulla hihnat saa siisteille kiepeille.

Rintaremmin ylimääräiset hihnat käännetään kuminauhalenkin alle...

... Samoin tehdään lantiovyön kohdalla.


Pohjassa on neljä hihnanpätkää, joihin saa vaikka kodan kiinni yksinkertaisesti irtohihnoilla --->

... Kas näin!


Rullattava suuaukko lukitaan omiin solkiinsa molempiin kylkiin. Solki on lähempänä selkää kuin repun ulkoreunaa, joilloin se rullattuna vetää koko pakettia lähemmäs selkää.


Pakettia voi kantaa kantokahvasta tai vaihtoehtoisesti rullauksesta.


Sisällä on kaksi verkkotaskua, joista toiseen sijoitan ensiaputarvikkeet ja toiseen jotain muuta pikkusälää, kuten hammasharjan yms.



Selkämys jäykistetään 2 mm vahvalla polyeteenilevyllä. Levy on pyöristetty nurkistaan.


Kaikkiin sisäsaumoihin on ommeltu kanttinauhat päälle. Näyttää siis siistiltä myös sisäpuolelta katsottuna.


16 kommenttia:

 1. Tuo tarranauharatkaisu kiepittamiseen on loistavan yksinkertaienen idid.

  Olen omissa rinkoissani kiroillut sita, etta nama on niin bjrkk..leen yli-speksattuja (vaikka tosiasiassa kaikille kiinnitysmahdollisuuksille tulee joskus kayttoa). Mutta kun roikkuu rensselia joka suuntaan - jos ei ole sopivaa taskua lahella, mutta silloin taas vetoketju jaa raolleen. Sateen varmaan huomaa... mutta ne muurahaiset!

  Olisin kylla alas laittanut kolme kiinnitysta, kahden parin sijaan. Nuo majoitteet jotenkin muljuu, vaikka kuinka kirealle vetaisi (remmit siis); nuo nayttaa Sveitsin armeijan ylijaamalta. Itsekin niita hommasin, kun modernimmat - ja pidemmat! - ruotsalaiset eivat lukkoineen mene kaikista pujotuksista lavitse.

  yt. luuppi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ohimennen kaupungilla kulkiessani jossain repussa kiepitetyt remmien päät ja siitä se tuli mieleen tehdä. En tiedä miten se oli siinä repussa toteutettu, kun en päässyt hypistelemään, mutta keksin tuollaisen ratkaisun itse.

   Pyrin pitämään kaiken mahdollisimman yksinkertaisena ja siitähän jo tulee tuon repun laatikkomainen muotokin. Yksinkertainen on usein toimivin. Tuo Molle/Pals on tavallaan aika painavaa ja hihnaa kuluu verrattuna yksittäisiin kiinnityspisteisiin, mutta onhan siihen aika kätevää kiinnitellä mitä vain, vaikka ihan irtohihnoilla tai sitten virallisilla siihen tarkoitetuilla kiinnikkeillä. Tuo tarranauhasysteemi on kuitenkin helppo ompeluprojekti lisätä minkä tahansa rinkan hihnojen päihin.

   Nyt tuntuu, että pohjan lenkkien etäisyys toisistaan on sopiva tukevoittamaan paketti repun alle, mutta katsotaan. Kolme olisi tietenkin varmempi kuin kaksi, joten jos mitään ongelmia ilmenee niin lisään sitten.

   Nuo kuvan remmit sain eräältä, joka kävi pari vuotta sitten meillä kahvilla ja katselemassa tarppiani ennen kuin teki omansa, joten en tiedä mistä ovat kotoisin. Sain niitä paljon ja useaa eri pituutta. Jostain 15 senttisestä kapeasta hihnasta järeään noin metrin mittaiseen. Tosi hyviä. Kulkee mukana reissussa aina muutamia ja varsinkin ahkiossa saattaa olla kaikkikin. Niillä pystyy tekemään myös monenlaisia korjauksia, jos sattuisi jotain hajoamaan.

   Poista
 2. Siis: yksinkertainen idis "yksinkertaienen idid".
  - ei ollut tarkoitus kirjoittaa viron kielella

  VastaaPoista
 3. On se käytännöllisen näköinen ja mittatilaustyötä ;) oliko tuo rullattava läppä sitä varten, että sen pystyi pakkaamaan reilusti yli, vai sen alle sai makuupussin tai vastaavan poikittain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on se ainakin omille mitoille passeli ja muutenkin mieleinen, kun on itse suunniteltu :-D

   Rullattava suuaukko on mielenkiintoinen asia. Sehän on tuttu juttu vedenkantopusseista yms, mutta Kalevan Prismassa pitkää rinkkariviä katsellessani en nähnyt sellaista yhdessäkään kantolaitteessa. Minusta se on ihme

   Alkuun suunnittelin läppää (vähän niin kuin Savotan Jääkärirepussa), mutta sitten sain vinkin tuosta rullattavasta ja innostuin ajatuksesta. Siinä on monia hyviä puolia. Yksi on juuri tuo ylipakkausmahdollisuus. Täytyy todennäköisesti miettiä pakkausjärjestys uudestaan, koska tästä repusta alaosan avaaminen on niin kätevää tuosta isosta vetoketjusta. En siis vielä tiedä tarkkaan mitä laittaisin ylimmäksi. Toinen rullattavan suun etu on se, että rullaamalla selkäänsä kohti paketti kiristyy väkisin lähemmäs selkää, ei tarvita erillisiä hihnoja (saatan kyllä vielä sellaisiakin testata mikä vaikutus sellaisilla olisi). Kiinnittäminen vain kahdella soljella kylkiin on myös huomattavasti helpompi tapa kuin esimerkiksi Häglöfsin rinkassani, josta pitää päällyslaukusta kiinnittää 2 solkea ja kiristää 5 eri hihnaa, jota ennen pitää sulkea tavaratila kahdella nyörillä. Rullaamalla kaikki hoituu kerralla ja paketin korkeudessa on huomattavasti enemmän toleranssia. Myös vedenpitävyys on taattu, eihän tuosta moninkerroin rullatusta kiepistä vesi pääse millään sisään. Saumat tässä repussa eivät kuitenkaan ole täysin vesitiiviit, joten kastuva sisältö pitää pakata muovipusseihin tms, kuten olen aina tähänkin asti pakannut.

   Poista
 4. On kyllä hyvännäköinen reppu! Ja tuo rullattava suuaukko on tosi hyvä idea. Sen ja sivuilla olevien kiristysremmien ansiosta saat repun napakaksi paketiksi riippumatta sisällä olevan tavaran määrästä. Ihmettelen vain, miksi kaupassa myytävissä repuissa tai rinkoissa ei näe tällaista ratkaisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tapani :-) Totta, tuon tilavuus on kyllä helppo säätää aina tavaran määrälle sopivaksi noista kiristysremmeistä.

   Poista
 5. Hmmm... Mitä ikinä alatkaan tekemään "isona", älä ikinä luovu tuosta ajatusmaailmastasi, että yksinkertainen on yleensä toimivin :) Mielestäni se pätee kaikkeen, aina harrastevälineistä teolliseen tuotantoon ja kaikkeen siltä väliltä :) Minua tuijotettiin kuin tyhmää, kun yritin tuota ajatusmaailmaa saada läpi edellisessä työpaikassani... Noh, tappiohatan se on tehnyt vuosikaudet, joten siinä on hyvä esimerkki miten tuottavuus tuhotaan lähtemällä kikkailemaan liikaa ja asioihin, joita ei ymmärretä. Mutta se siitä.
  Siistiä työtä olet tehnyt, alat olla aika seppä tuossa ompelussa :)
  Nuo alaosan lenkithän vain lisäävät vaihtoehtoja miten heijastimet voisi toteuttaa, mutta en laita enempää linkkejä aiemmin laittamani lisäksi, keksit siihen kyllä itse näppärän systeemin :)
  Antoisia retkiä uuden repun kanssa :)
  t. Sipe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia taas mukavasta kommentista Sipe :-) Täytyy pyrkiä pysymään yksinkertaisissa toteutustavoissa.

   Eiköhän tuohon heijastinasiaan löydy hyvä ratkaisu. Nyt minulla jo olisi sitä heijastinnauhaa niin täytyy joku päivä alkaa hahmottelemaan...

   Poista
 6. Vau miten hieno reppu! Löysin tämän blogisi eilen ja hienoja juttuja, arvostan sitä että teet itse niin paljon! Sinunlaisistasi ihmisistä saa inspiraatiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin reissussa niin vastaaminen venyi pitkäksi. Uusia reppukokemuksia luvassa viimeisimmältä retkeltä, joten kannattaa seurata ;-)

   Poista
 7. Kiitos näistä kuvista! Yritin jo edellisestä jutusta niitä klikata isommaksi, mutta se herjasi vain jotain "ethän kopioi luvatta" :-D Enhän minä, yritin vain nähdä tarkemmin... ja jäin miettimään että paras heti tunnustaa, ettei jää luulo että kopioidahan se yritti:-D Näitä tekstejä on myös kiva lukea näin putkeen kun sairastaa ja on ulkonaliikkumisrajoitteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Niinhän se tosiaan sanoo. Tuli joskus sellainen koodinpätkä laitettua blogiin :-) jos tarvitset tarkempaa kuvaa jostain kohdasta niin pyytämällähän niitä saa.

   Toivottavasti viihdyt jatkossakin blogin tekstien parissa.. Yli vuosi on jo tämänkin kovaan ajoon päässeen varusteen valmistamisesta ja monta juttua on tästä eteenpäin, jos järjestyksessä luet tuohon tällä hetkellä viimeisimpään juttuun eli pöllöretkiin asti ;-) toivottavasti sairastelut ei kuitenkaan niin kauan jatku, että ehtisit vaan mieluummin jatkat terveenä eteenpäin...

   Poista
 8. mistä löitäsi hyviä ohjeita tälläisen repun tekoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän repun suunnittelin itse eli juuri tällaiseen ei ohjetta löydy ellen sellaista lisää ladattavien käsityöohjeitteni joukkoon. Tarvitsisitko? Ohje tosin on sen verran laaja ja työläs, että ihan nopeasti en pysty tekemään.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!