maanantai 18. tammikuuta 2016

Repun kiinnitysharjoitus pyörän tarakkaan

Viikko sitten reppusuunnitelmista puhuessani mainitsin, että tämän repun olisi tarkoitus helpottaa yhdistettyjen pyörä- ja patikkaretkien suunnittelua ja toteuttamista. Se toisaalta hieman rajoitti repun/rinkan kokoa, koska se piti mahduttaa tarakan päälle. Kolmen vuodenajan varustukseni on kuitenkin niin vähän tilaa vaativa, että se ei ole ongelma, vaan oikeastaan olisin tarvinnut pienemmän rinkan jo pitkään.

Jos kertaan mitkä ovat olleet tähän asti vaihtoehtoni yhdistetylle pyörä- ja patikointireissulle lähtiessä, niin niitä on oikeastaan kolme. Reissuun on pitänyt ottaa joko pyörälaukut ja tinkiä patikointimatkasta, koska pyörälaukkujen kantaminen on ollut liian hankalaa. Leiri on pitänyt löytää pyörän vierestä. Toinen vaihtoehto on ollut tinkiä pyöräilymukavuudesta ja pyöräillä rinkka selässä, jonka ainoa huono ominaisuus ei ole kypärän osuminen rinkkaan ja sitä kautta pään liikkeiden rajoittuminen. Ajoasento käyräsarvisen selässä on sen verran etukeno, että haitta on ollut todellinen. Kolmas vaihtoehto on ollut ottaa molemmat mikä taas lisää tavaramäärää rutkasti. Ei useamman kilon painoinen reppu selässä pyöräily ei ole edes ylipäätään mukavaa. 

Parasta olisi, kun olisi reppu mikä kiinnittyisi pyörän rungon taakaksi ja saisi itse sotkea pelkällä elopainollaan ja metsän reunassa saisi lukita pyöränsä kuusen juureen, heittää repun selkään ja lähteä patikoimaan. Eiku niin... Sellainenhan minulla jo melkein on!



Äskettäin kävin harjoittelemassa nyt melko pitkälle valmistuneen reppuni kiinnittämistä polkupyöräni tarakkaan. Laitan muutaman kuvan, joiden toivon havainnollistavan miten repun olisi tarkoitus pysyä. Ja pysyykin, kiinnitys vaikutti varsin tukevalta ja muuttuu edelleen tukevammaksi, kun saan rinkan sivulaukut (eli tarakan kylkeen tulevat laukut) valmiiksi.


Reppu tarakkaan kiinnitettynä pyörän vasemmalta puolelta katsottuna.

Reppu tarakkaan kiinnitettynä pyörän oikealta puolelta katsottuna.

Rullattavan suuaukon nauhoja hyödynnetään repun lukitsemisessa etureunasta satulaputkeen ja runkoon. Kunnolla rullaamalla löysät pois tuo sitoo reppua todella hyvin!

Rullattavan suuaukon kankaat kiertävät satulaputken ja kiinnittyvät repun kylkeen soljella.


Reppu siis asetetaan kyljelleen tarakalle ja kiinnitetään satulaputkeen rullattavan suuaukon kiinnitysremmeillä. Sivulaukkujen kiinnitystä varten ommellut nauhat kyljissä kierretään tarakan ali. Todennäköisesti riittää, kun kiinnittää yhden (taaimman), mutta remmejähän tässä riittää. Ei jää ainakaan siitä kiinni (tai nimenomaanhan se jää siitä kiinni... Huhhah, on tämä suomen kieli mielenkiintoista.). Jokainen nauha on niin pitkä, että sen voi kiertää repun ympäri vastakkaiseen solkeen ja näin kiristää kuin kuormansidontaliinoilla ikään. 1000 kilon vetolujuutta en takaa, mutta ehkä vähemmänkin riittää. 

Erinomaisen tyytyväinen olen siihen, että onnistuin suunnittelemaan remmitykset siten, että ne ovat monikäyttöisiä. Samat sopivat mm repun tarakkakiinnitykseen, tavaran ulkokiinnitykseen reppuun patikoidessa ja tulevat soveltumaan myös sivulaukkujen kiinnittämiseen. 

Alkaa väkisinkin suupielet lähestyä korvia entisestään :-) Taitaa tästä repusta vielä jotain käyttökelpoista tulla...

6 kommenttia:

  1. Aika mukavan kompakti paketti; oliko reppu suht taynna kokeiltaessa?

    Selkapuolen kastumisen estoon pitaa keksia konsti; etupuolihan varmaan pitaakin vetta?

    Yt. luuppi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli reppu täysi siihen rajaan asti mistä alkaa rullattava suuaukko.

      Hyvä pointti tuo vesiasia. Tuo vihreä 500D cordurakangas on tosiaan on vedenpitävää, mutta selkäpuolella ja viillekkeissä pehmikkeiden kohdalla on vettä pitämätöntä polyester-elastaanikangasta ja sen alla vaahtomuovi, jonka pehmeä osa kerää jotenkin vettä (kokeilin hanan alla), mutta on helppo rutistaa kuivaksi. Selkäpuolellakin on toki vedenpitävä kangas alla, musta 1000D cordura, mihin kaikki on kiinnitetty. Siellä ei hirveästi ole siis vettä imeviä osia, joten täytyy miettiä niiden suojaus.. Varmasti hyvin simppeliä ratkaisulla nuo saa kyllä pidettyä kuivina ajon ajan :-)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Monikäyttöiset varusteet säästävät melkoisesti painoa, kun ei tarvitse olla joka tarvetta varten eri kampetta.

    Voisikohan repun pohjassa olla vielä heijastin? Niitä kun ei pyöräilijän päällä ole koskaan liikaa. Tietysti repun pohjassa oleva heijastin nuhjaantuu äkkiä reppua maahan laskettaessa, mutta voisi siitä silti olla hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Heijastin pohjassa on kirjaimellisesti loistava idea! Sellaiset tulee. :-)

      Poista
  3. Tee käännettävä heijastin :) Toteutustapoja on tietenkin monta, laitan yhden mallin, tuossa se on tarroilla:
    https://www.borjeskotimaki.fi/tuote/winter-breeze-treenitakki/10025/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! :-) Velcroa löytyy hyllystä sen verran, että taidan sen avulla tuollaisen toteuttaa. Pysyy heijastimet puhtaana silloin, kun niitä ei tarvitse...

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!