torstai 5. helmikuuta 2015

Pohjan kiinnittäminen Paulitarppiin

Tämä on koko Paulitarpin pohjan alalle tulevan maavaatteen käyttöohje.Olen kehittänyt oman standardini lisävarusteiden kiinnittämiseen Paulitarppiin. Hyvin yksinkertaista. Tarpin jokaisen kiinnikkeen on pieni kuminyörilenkki, jonka vastinpari löytyy lisävarusteen vastaavasta kohdasta. On tullut tehtyä muutamalle pohja Paulitarppeihin ja tämä on ohje sellaisen käyttämiseen. Käyttökokemuksia ja mahdollisia kehitysideoita saa mielellään lisäillä kommenttikenttään, koska itse en tällaista (ainakaan tätä kirjoittaessa) omista enkä näin ollen myöskään testaa.


Nurkan lenkit.
Kanttinauhalla vahvistettu "ura", joka mahdollistaa tolpan asettamisen vinoon.


Etureunan tunnistaa punaisesta säädettävästä narusta.

Yläpuolen kuvissa näkyvät kiinnikkeet. Nurkissa on kuminyörit, joista pohja kiinnitetään tarppiin. Kireyttä voi muualla kuin oviaukossa säätää pallonmuotoisilla nyörinkiristimillä. Lisäksi on lenkit, joista voi varmistaa vaarnalla tai tikulla pohjansa pysymään paikallaan ja muodossaan. Pohja on niin sanottu "bathtub floor" eli kylpyammepohja, osittain. Etureunasta oviaukon kohdalta pohjan reuna laskeutuu maata vasten, mutta muualta pohjan reunassa on pystysuora seinämä, joka rajoittaa veden (eri olomuodoissaan..) pääsyä kankaalle. Reunan korkeuden voi tietenkin tehdä haluamansa korkuiseksi.

Oviaukon kohdalla säätö tehdään vastaavalla narulla ja solmulla kuin tarpin nurkissakin on. Punainen naru kertoo oviaukon kohtaan tulevan reunan. Solmun lenkki asetetaan oviaukon tolpan ympärille ja tämän jälkeen kireyttä voidaan säätää luistattamalla Blake's hitch -kitkasolmua.


Ennen pohjan asettamista tarpin tulisi olla pystyssä. Toki pohjan voi jättää kiinnikin tarppiin siten, että se on jo alustavasti paikoillaan seuraavassa leiripaikassa, mutta käytännössä pystytys muotoutuu hieman erilaiseksi melkein joka ilta, joten kannattaa ensin tarkistaa tarppikankaan kireys. Kirjoitan ohjeen olettaen, että pohja ja tarppi ovat erillään.

Oviaukon punainen naru.
Ensimmäisenä tulee etsiä kohta, jossa on pohjan etureunan punainen naru. Lenkin voi laittaa heti alkuun oviaukon pystytolpan ympärille yläpuolella olevan kuvan mukaisesti. Tämän jälkeen kiinnitetään kaikki pohjan kulmissa olevat nyörit tarpin reunoihin. Pallon muotoinen nyörinkiristin laitetaan tarpin reunassa olevan kuminyörilenkin läpi ja se varmistaa pohjan paikalleen. Kun pohja on majoitteessa kiinni, voidaan pohjan reunat vielä varmistaa vaarnoilla tai puutikuilla alapuolen kuvien mukaisesti.

Nurkat voi varmistaa vaarnoilla paikoilleen.
Tarpissa on huipulla sisäpuolella keskitolpan vinoon asettamisen mahdollistava "putki", joten pitihän se ottaa huomioon myös pohjaa suunnitellessa. Sitä varten pohjassa on avoin kanttinauhalla vahvistettu ura, josta olikin jo kuva postauksen alussa. Tässä vielä pari kuvaa tuosta...

Keskitolppa suorassa.

Keskitolppa vinossa.


Viimeiseksi kuva valmiista pystytyksestä.


Valmis!


6 kommenttia:

 1. Hei. Kiitoksia erinomaisesta blogista. Suunnilleen vuosi sitten löysin sivun ja olen sitä aina silloin tällöin lukenut. Vähän aikaa sitten rohkaistuin ja latasin sinulta ohjeet tarpin tekoon. Aloitin projektin heti ja teinkin sitten jo koko tarpin valmiiksi hiihtolomalla :) Se olikin todella mukavaa värkkäämistä.

  Nyt ensimmäisten koepystytysten jälkeen jäin kanssa miettimään maavaatteen ja rankisen tekoa. Teitkö maavaatteen samasta laavukankaasta mistä tarpinkin? Kuinka hyvin laavukangas kestää tässä käytössä, vai kannattaisiko siihen käyttää jotain kestävämpää kangasta? -Ylitalvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hienoa kuulla! Toivottavasti pääsee kovaan käyttöön.

   Maavaatteena laavukangas on toiminut kuulemani mukaan hyvin, mutta itse en pohjaa käytä, joten perustan näkemykseni mitä kommentteja olen saanut muille tekemistäni maavaatteista. Viimeisin valmistui alkuviikolla :-) Vihen laavujen rankisten pohja on muuten myös laavukangasta.

   Poista
 2. Olisiko pohjan mittoja saatavilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä. Voisin katsella mitat lähiaikoina kaavoista ja jakaa blogissa ohjeen ja mitat sellaisen tekemiseen.

   Poista
 3. Kiitos Aki, se auttaa paljon tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, kun en ole vieläkään saanut ohjetta aikaiseksi. Ollut vähän kaikenlaista viime aikoina... :-) täysin unohtunut se asia ei ole, mutta tällä hetkellä ei vaan nyt ehdi.. Teen sen ohjeen siis paremmalla ajalla.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!