sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Anorakki valmis! (Osa 4)

Tunnisteella "Anorakkiprojekti" kaikki anorakkijutut...

Jee!

Tänään iltapäivällä pääsin ulkoiluttamaan valmista anorakkia ensimmäisen kerran.


Anorakki edestä.

Anorakki takaa.

(Ulkoa otetut kuvat ovat vaimon ottamia...)

Tuntuupa takki todella hyvältä päällä!  Samaan mallistoonhan voisi periaatteessa tehdä housut ja hanskatkin joskus...

Hyvin tarkeni käydä päiväkävelyllä -6 asteessa ohut paita takin alla. Kankaan tuulenpitävyys on hyvä. Pysyy liikkeessä lämpimänä vähemmillä alle puettavilla kerroksilla. Painoa takilla on vajaat 400 grammaa.


Hihan suun kiristyslärpyke.

Hihan suu kireällä.

Hihojen suut saa suppuun tarranauhakiristeisillä lärpykkeillä. Ranteen kohdalla on fleecekangasta parinkymmenen sentin matkalla ja se tuntui olevan hyvä lämmike koeajolla. Varmistuu, ettei ranteeseen pääse kylmä viima.

Vyötärön kiristys hoituu yhdellä kuminauhalla ja kiristimellä, kun alareuna on vain yksi yhtenäinen sauma. Ompelin kiristyksen takin sisäpuolelle ja läpiviennit hoituvat 5 mm purjerenkailla.


Vyötärökiristys.


Hihassa ylempänä näkyvään saumaan asti on fleeceä. Hupun alla keskimmäinen suora fleecekerros on toisin päin, jotta hupun alapuoli ei ole kokonaan musta. Sillä ei ole vaikutusta muuhun kuin ulkonäköön hieman.

Joka tyypin kaavakirjan kaava oli mitoiltaan ok. Hyvin istuva takki siitä tuli, kun laski kokotaulukon mukaan osat omille todellisille vyötärön- ja rinnanympäryksille. Kokoni menee osittain S:n ja M:n puolelle, mutta hihojen pituus on luokkaa XL. Tuli aika paljon tehtyä muokkauksia. Isotöisin muokkauksista oli hupun ja kauluksen suunnittelu, johon meni monta tuntia, että sai sen kunnolla kohdilleen. Kokonaisaika anorakin tekemiseen oli kymmenisen tuntia. Ei tullut ihan tarkasti katsottua työaikoja ylös.

Ei muuta kuin takki kovaan ajoon sitten..

16 kommenttia:

 1. Taas muistutti asiasta, etta anorakki ja parka eivat ole yksi ja sama asia.

  Hyvalta nayttaa,mutta kovin lahella laskettelu/ kiipeilytakkeja muotoilun, ja erityisesti pituuden puolesta.

  Yt. Luuppi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Sain mielestäni hyvin tähän takkiin ne ominaisuudet mitä lähdin hakemaankin. Hupun kiristyksen mietin vielä käytön perusteella. Se/ne on helppo lisätä jälkikäteenkin, jos on tarvetta. Pystyn tekemään kiristyksen kahteen suuntaan, kasvojen ympäri ja/tai niskan takaa.

   Anorakin ja parkan käsitteisiin en viitsi ottaa kantaa sen kummemmin kuin, että se taitaa olla aikamoinen sekamelska takkeja nykyään mitä niillä nimikkeillä kutsutaan... Ainakin kuvahakujen perusteella. Minulle anorakki on pään yli puettava kengurutaskulla varustettu takki. Loppu on sovellettavissa :-)

   Poista
 2. Ammattimaisen näköistä työn jälkeä...hyvä!
  t: Kullervo

  VastaaPoista
 3. No siinä ei kauaa nokka tuhissut ja lopputulos näyttää yksityiskohtia myöten oivalliselta! Ompeluhommia tekisi mieli itsekin tehdä, mutta jää tekemättä, kun (vaimon) ompelukoneessa on niin #¤%%¤#%#¤ vaikea langanpujotussysteemi, etten sitä ole yrityksistäni huolimatta oppinut. Eikä aina viitsi pyytää apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Sainkin tuossa sivussa puuhasteltua sen verran säännöllisesti muun ohessa, että loppujen lopuksi tuo valmistuikin äkkiä.. Minunkin edellisen koneen langanpujotussysteemi oli vaikea, mutta nykyisessä Husqvarnassa on helpompi, ja onpa tässä nyt ollut näitä projektejakin säännöllisemmin niin pysyy rutiini. Äkkiä tuppaa unohtumaankin niksit, jos jää väliin pitempi tauko. Monesti tuntuu, että ommellessa aikaa menee paljon enemmän kaikkeen muuhun oheistoimintaan kuin itse tikkaamiseen.

   Poista
 4. Hieno on kyllä takki! Kun saisi jostakin moiset taidot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Peruskoulussa ajetun ompelukoneen ajokortin pohjalta minäkin pari vuotta sitten aloitin ompeluhommat uudestaan, joten rutkasti vain kärsivällisyyttä matkaan ja kokeilemaan! :-)

   Poista
 5. Hieno siitä tuli ja ilmeistä päätellen myös hyvä. *peukku* :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :-) Kyllä siitä hyvä tuli. Olen vieläkin aivan innoissani kuinka se onnistuikin mainiosti! Tällä viikolla en ole melkein malttanut pukea sitä edes pois päältä, kun on niin hyvä. :-) Sopivat testi-ilmatkin sattunut. Lämpötilavaihtelut -17 asteesta +4:n. Ja tuulta ja tihkuakin tullut. 30 km suksilla ja 50 km kävellen takana anorakki päällä.. Tarkempia käyttökokemuksia luvassa myöhemmin :-)

   Poista
 6. Onpa todella hyvän näköinen! Itselläkin mielessä anorakkiprojekti, ja tämä antoi kyllä inspiraatiota :) teitkö hupun lippaan jotain vahvistuksia? useampaa kangaskerrosta tms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lipassa kangas on kaksinkerroin. Pysyy hyvin muodossaan, jos tuuli ei ole kova. :-) Toki halutessaan väliin voisi leikata jonkun hyvin ohuen PE-levyn palan tms vahvikkeen, mutta en nähnyt itse tarpeelliseksi.

   Poista
 7. Terve, kuinka on anorakki kestänyt käyttöä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro. Jäänyt näemmä vastaamatta tähän viestiin... Yli kolme vuotta tuo on jo palvellut ja hyvin on kestänyt! Ainoa vaurio tuli silloin, kun kaaduin pyörällä ekana käyttösyksynä. Pieni vekki hihassa, mutta ei ole ratkennut siitä lisää kuitenkaan. Muuten kaikki pelittää ihan uudenveroisesti. Pientä nukkaantumista on havaittavissa lantiovyön kohdalla.

   Poista
 8. I googled anorak sewing patterns in finnish and these blog postings came up - it is exactly what I want to sew, because a)quality anoraks in the shops are expensive and b) sewing is fun. It looks great, congratulations! My finnish isn't so good, but I see where you ordered the fabrics, but what about pattern? Did you use one? Thanks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for comment! For this project I modified the hoodie pattern from "Joka tyypin kaavakirja" -book.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!