maanantai 2. helmikuuta 2015

Paulitarpin ohje; peruspystytys

Tässä ohje Paulitarpin pystyttämiseen. Helppoa kuin heinän teko.


Kuva: Aki Ihanajärvi. Näsijärvi, 2.12.2014


Ensimmäiseksi etsi tasainen paikka mihin haluat majoitteen pystyttää ja ota tarppi esille. Pystytyksen voit aloittaa mistä tahansa kulmasta. Oviaukkoa ei tarvitse etsiskellä erikseen, koska kangas on symmetrinen ja kaikki reunat käyvät siihen tarkoitukseen yhtälailla.

Voit laittaa vaarnan joko kuvan mukaisesti säädettävän narun päähän tai tuulisella ilmalla suoraan 20 mm remmistä tehtyyn lenkkiin. Nurkkien naruissa oleva solmu on nimeltään Blake’s hitch. Solmua voidaan liu’uttaa vapaasti säätöalueella ja se "lukittuu", kun naruun kohdistuu veto. Älä anna solmun luistaa narun loppuun saakka!Yksi kulma maahan kiinnitettynä. Tuulen tulisi käydä tässä vaiheessa selkäsi puolelta.


Seuraavaksi kiristä viereinen kulma maahan.Kun neljä nurkkaa on kiinnitetty (kuvat vasemmalla), voit laittaa keskitolpan sitä varten ommeltuun putkeen (kuva alapuolella).  Näppärin keskitolppa on teleskooppinen sauva, mutta muunlaisetkin käyvät.

 
Mitä leveämmällä oviaukoksi tarkoitetun välin kiinnityspisteet ovat toisistaan, sitä matalammaksi muodostuu pystytys. Kun muodostat neljästä nurkasta neliön, korkeus on noin 130 senttimetriä.


Keskitolpan putki

Keskitolppa pystyssä.Keskitolppa pystyssä. Tässä vaiheessa pystytysvaihtoehtoja on useita. Voit rullata löysät ylös ja solmia ne narulla sisäpuolen lenkistä huipun kiinnikkeeseen (”tulistelupystytys”). Tuulisella ilmalla voit kiristää vielä viidennenkin nurkan maahan ja nostaa oviaukon nurkkien välistä. Tai sitten voit nostaa oviaukon kulmasta, jolloin oviaukko on iso ja maisemat parhaiten näkyvissä. Niin teen tässä esimerkissä.Oviaukko nostetaan siten, että noin 3 metriä pitkä naru kiinnitetään tarpin kulmassa olevaan säädettävään naruun. Naru pyöräytetään pari kertaa oviaukon pystykepin ympärille ja kiinnitetään vaarnalla maahan. Monesti oviaukon saa ylös myös narulla suoraan puuhun ilman tolppaa.

 
Tässä vaiheessa sinulla on kaikki nurkat kiinnitettynä. Lopuksi täytyy enää varmistaa kankaan kireys ja kiinnittää myös nurkkien välissä olevat narut maahan.                              ---------------------------------------------------------->

Sitten voitkin alkaa levitellä varusteitasi katon alle…
Valmis pystytys ja maisemat järven suuntaan! :-)


4 kommenttia:

 1. Kyllä yksinkertainen on kaunista! Aivan toista kuin teltan pystytys - ei tarvitse pyörittää kangashässäkkää ympäri oviaukon saamiseksi oikeaan suuntaan, ei tarvitse äheltää kaaria tunneleihin, ... Miten onnistuu lumeen pystytys? Onko siinä mitään kesäkelillä pystytyksestä poikkeavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :-)

   Lumeen pystytyksestä voisinkin tehdä oman ohjeensa, samoin jäälle pystyttämisestä. :-) Kesät talvet tätä tulee nyt itse käyteltyä tätä, joten käyttökokemuksia on jo runsaasti.

   Parhaat kokemukset todella lumisista olosuhteista tulivat viime talvena Riisitunturilla, jossa oli metri lunta. Pystytimme tarpin lumen päälle hyödyntäen lumikenkiä ja suksia yms. Yhtenä yönä myös klapeja, kun oli päivätupa lähettyvillä. Eli nurkkia ei silloin tarvitse laittaa vaarnoilla maahan, vaan ne voi ankkuroida lumeen. Jos siis lunta on tarpeeksi. Korkeuttakin tulee mukavasti, kun tarppi on lumen pinnalla ja alta kaivaa lumet pois.

   Jos lunta on vähän niin sitten se ei eroa kesäkelin pystytyksestä juuri mitenkään. Paitsi, että kiilat on vaikeampi painaa routaiseen kuin sulaan maahan :-D Reunan tai liepeen päälle on helppo talvella laittaa lunta ja näin estää vedon tuleminen tuulen puolelta majoitteeseen. Kesällä lumen tilalla on tarvittaessa hyödynnettävä kiviä tai keppejä tms.

   Poista
  2. Hyvä tietää tämäkin :) Tuo sisäkorkeusjuttu onkin iso etu tarpin käyttäjälle - teltassa ei paljon auta, vaikka sen alle kaivaisi kuinka syvän kuopan ;)

   Poista
  3. Toki teltassa on joitakin etuja verrattuna tarppiin ja varmaan tarpin käytölle menee raja jossain olosuhteissa, että mukavuus kärsii liikaa, mutta kyllä tällä nämä minun perusreissut etelässä ja pohjoisessa tekee varsin mainiosti. :-) Monipuolisuus on tämän tarpin selkeä etu. Pystytystyyleissä vain mielikuvitus on rajana. Moneen keliin löytyy siis passeli viritys.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!