torstai 22. lokakuuta 2015

Laskuri: Ketjukäyrä

Lupasin kotaprojektin yhteydessä kertoillessani ketjukäyrästä (Kotaprojekti: Kaavoitusta ja kankaiden leikkelyä), että julkaisen blogissani teeitseomatvarusteesi -ihmisten riemuksi laskurin, jolla käyrä on helppo laskea. En löytänyt muita suomenkielisiä ketjukäyrälaskureita verkosta, joten hyvä sellainenkin on jossain olla. Ulkomaankielellä niitä kyllä löytyy useita muitakin. Mutta tässä se nyt sitten on, selainpohjaisena ja kolmeksi kappaleeksi kopioituna. Jos siis joku on juuri käyttämässä avaamaasi laskuria, ole hyvä ja mene toiseen tai odota vuoroasi.


Laskurin käyttäminen on yksinkertaista. Lopputuloksen saamiseksi tarvitaan kaksi lähtötietoa: 

1. käyrälle leikattavan sivun pituus ja 
2. haluttu käyrän syvyys.

Vaaditut tiedot syötetään oranssin värisiin kenttiin ja muihin ei tarvitse koskea. Keltaisella pohjalla oleviin soluihin ilmestyy jotain omituisia ja hämäriä lukuja, mutta tavallisen tallaajan ei niistä tarvitse välittää. Ne vain vaaditaan kaavaan ja sillä siisti. Antaa koneen laskea. Laitoin tuohon laskuriin laskentapisteitä aika tiuhaan, mutta käytännössä riittää, kun valikoi pisteet 5-10 sentin välein ja merkitsee ne kaavapaperille. Sitten vain piirtää viivan pisteiden välille ja leikkaa.


Kysymykset ja ilmoitukset mahdollisista virheistä voi heittää kommentilla. Mukavaa olisi, jos kertoisit kommenttikenttään laskurin käyttämisen jälkeen lisäksi kolme asiaa:

1. Mitä olet tekemässä/mihin projektiin tarvitsit ketjukäyrää?
2. Mikä oli käyrälle leikkaamasi sivun pituus?
3. Mikä oli käyrän syvyys?


Kommentointi onnistuu edelleen myös kirjautumatta mihinkään.


Linkit laskureihin:

7 kommenttia:

  1. Onko tuo ketjukäyrä muuten paraabeli vai näyttääkö se vain siltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haastava matemaattinen kysymys ;-) Todellakin se alkoi näyttämään paraabelilta, kun alkoi sillä silmällä katsomaan. En alkanut ongelmaa itse matemaattisesti ratkomaan, mutta tämän lähteen mukaan se ei kuitenkaan aivan paraabeli ole: Mihin muotoon asettuu päistään kiinnitetty köysi?. Lopussa on kappale "miksi paraabeli ei käy?".

      Olen kuullut tuota kutsuttavan cosh-funktioksi (sehän laskurin kaavassakin on...). Wikipedian mukaan myös hyperboliseksi funktioksi.

      Poista
    2. Mietin tuota paraabelia siksi, kun pohdin, olisiko ketjukäyrä mahdollista konstruoida ilman laskemista, vain piirtämällä. "Paraabeli on niiden pisteiden ura, jotka ovat yhtä etäällä annetusta pisteestä (polttopisteestä) ja annetusta suorasta (johtosuorasta)." Tosin näissä sovelluksissa paraabeli olisi niin laakea, että sen piirtämiseen tarvittaisiin varmaan suunnilleen jalkapallokentän kokoinen tila :D

      Poista
    3. Jep :-D Uskoisin, että yhtälailla helposti kiristyvän majoitteen (ainakin hieman venyvillä kankailla) saa tehtyä myös ilman kummempaa laskemista, kun merkitsee keskikohdalle sopivan syvyyden ja lähtee siitä pienentämään syvyyttä tasaisesti kohti sauman päätyjä, että jonkinlainen käyrä syntyy. Mutta vielä helpommin homma käy nyt, kun laskuri on jo olemassa ;-)

      Poista
  2. Ketju eli hyperbolinen kosini. Tästä löytyi pojan tiipiin tekoon mitat. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
  3. Pohdinnassa tarpin teko. Sivun pituus n. 2.80 metriä. Mikä lie olisi oikea käyrän syvyys... hmmm.. Mukavanoloinen laskuri muuten, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, ehkäpä joku 3-4% sivun pituudesta voisi olla käyttökelpoinen.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!