lauantai 17. lokakuuta 2015

Kotaprojekti: Huippujuttu


Ihmetouhua tämä kodan ompelu...
Tein kotaan kolmesta kolmiosta muodostuvan hupun. Tämä kappale siis oikaisee aina yhden nurkan ohi, kun itse kota on kuusikulmainen. Hupun kulmista on kuminyöri myrskykiinnikkeeseen vasaralla hakkaamiini purjerenkaisiin ja parimilliset venymättömät nyörit kiertävät aivan huipulta omista purjerenkaistaan alas kodan sisäpuolelle, jossa niitä vastassa on jokaiselle oma nyörinkiristin ja kodan keskitolppaan kiinnitetty nyöri. Hupun alareunan päärmäyksessä kiertää niin sanottu terejousi, joka estää reunaa lepattamasta tuulessa ja jäykistää kankaan sopivasti. Hupun (ei siis Tupun eikä Lupun, vaan nimenomaan Hupun) alareuna on tarkoituksella hieman väljä, jotta ilma pääsee aina edes hieman kiertämään, vaikka sateen sattuessa joutuisi pitämään luukun kiinni.

Hupun nurkan voi siis nostaa ylös yksi kerrallaan sisäpuolelta käsin ja vastaavasti huppu räpsähtää takaisin ala-asentoon, kun löysää nyörinkiristintä. Näppärää! Säätäminen on melkeinpä niin hauskaa, että näinköhän enää muuta kotaretkeillessä teenkään kuin kikkailen tuon hupun kanssa...


Kuvasin kodan huipun toiminnasta videon (17 sekuntia) ja se on tässä alla:

Lisäksi muita kuvia:

Myrskykiinnikkeissä on purjerenkaat kuminyörejä varten.

Sisäpuolen viritystä täytyy vielä hieman sivistellä, mutta kyllä se jo toimii.

Yksi kulma yläasennossa.

Kaksi kulmaa ylhäällä.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jep, tuo tuntuu ainakin ensivaikutelman perusteella olevan toimiva ratkaisu kodan painovoimaisen ilmanvaihdon säätämiseen. :-)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!