maanantai 28. marraskuuta 2016

Kodan pystytys parin päivityksen jälkeen

Seuraavaa yön yli kestävää metsäretkeä vasta suunnitellessa pystyttelin kotaa huvikseni viime viikonloppuna Hartolassa takapihan kuusikossa, kun maahan taas edellisenä yönä satanut muutaman sentin lumikerros oli tehnyt maisemasta jopa talvisen oloisen. Mukavasti toimi oviaukon vetoketjut ja hyttysverkko huipulla kiristyi myös toivotulla tavalla. 

Aiemminkin olen pystyttänyt kodan ilman keskitolppaa ja siitä löytyy eräs periaatepiirroskin tästä postauksesta. Tällä kertaa toimin vähän eri tavalla ja heitin vain narun apinannyrkkiä hyödyntäen korkealle puun oksaan ja pujotin narun kodan huipun lenkin läpi. Sitten heitin nyörin toisen pään viereisen puun oksalle ja nostin kodan huippua alustavasti hieman ylemmäs vetämällä jälkimmäisenä heitetystä narun päästä vetämällä. Lukitsin sen solmimalla narun alhaalla.

Nurkat kiinnitettynä, mutta huippu nostamatta.

Vaarnojen laittamisen jälkeen vedin narun päästä lisää ja huippu nousi ylös kiristäen kotakankaan. Näin se käy!

Kota pystytettynä.

Alla olevassa kuvassa  näkyy kodan pystytyksessä käytetty 2 millinen musta nyöri ja keltaisen paracord-pallon ("apinannyrkki") sisällä on pieni metallikuula, jonka paino (20 g) riittää nyörin heittämiseen muutaman metrin korkeuteen puuhun. Tästä klikkaamalla löytyy video, josta tuon solmun solmiminen selviää.
Oviaukon voi avata joko kokonaan tai puoliksi, kuten alla olevassa kuvassa on tehty.


Huipun hyttysverkko.

2 kommenttia:

 1. Sepä näyttää Shelby myyvän nykyään alumiinista keskisalkoa, joka voisi hyvin sopia tällaiseen kotaan. Painokaan ei hirvitä (375g). http://www.shelby.fi/product_info.php?cPath=402_415_538_539_541&products_id=1708

  Omaa kotaprojektia pohtiessa...

  Hannu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, nyt niitä taas on saatavilla. Se on varmasti hyvä salko, mutta omaani ei käy, kun ei aivan pituus riitä. Korkeutta minun kodalla nyt 2,5 metriä ja ajattelin vielä sitä korottaa pari-kolme kymmentä senttiä. :-)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!