sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Kotaprojekti: Huipun hyttysverkko

Kun reilu vuosi sitten väsäilin itselleni kodan, jätin avoimeksi vielä hyttyssuojausasiat ja niinhän se ensimmäinen kesä menikin ilman sen kummempia verkotuksia. Toisaalta oikeastaan ainoa kodassa vietetty hyönteisajan yö oli lasten kanssa Teijossa heinäkuun lopussa. Silloin jokunen hyttynen käväisi yöllä sisällä, mutta suurempaa häiriötä niistä ei aiheutunut ja nukuttuakin saatiin. Syksyn hirvijahtireissulla oli vielä jotain pistäviä tai purevia ötököitä päivän lämpimimpänä hetkenä ilmoilla, mutta ne eivät öisin enää lennelleet. 

Tässä uusien isompien hankkeiden väliajalla ja niitä suunnitellessa päätin puuhastella jokusen pikkulisäyksen kotaan, joita jo luettelinkin muutama päivä sitten.

Hyttysverkko.


Mahdollinen huipulla olevan ilma-aukon suurentaminen on vielä tarkemmin suunnittelematta, joten kiinnitin tämän verkon sen verran alemmas, että monikin toteutustapa jää vielä mahdolliseksi. Mittasin kodan halkaisijan hupun reunan kohdalla olevan corduravahvikkeen alareunan tasalta ja tein siihen sen levyisen verkkokaistaleen, joka riittää sulkemaan väliin jäävän alueen, vaikka kodan keskitolppa olisi jonkun verran vinossakin. 

Kiristysmekanismia varten ompelin verkon reunaan kujan laavukankaasta, jonka sisällä naru luistaa erinomaisesti. Kiristys varmistetaan nyörinkiristimellä. Ompeluteknisesti tämä ei mikään ihmeellinen juttu ollut. Ainoastaan kodan huipun saaminen ommeltavaksi oli hankalaa ja piti olla tarkkana, että ei ompele vääristä kankaista läpi samalla. Huipun sulkumekanismien solmutkin piti purkaa pois, jotta ei ompele kuminyöreistä läpi. 

Verkkorengas kiinnitettynä kodan sisäpintaan.

Hyttysverkko kiristettynä kokeeksi.

Kotaan liittyvänä seuraavana hommana aion lisätä vetoketjut oviaukkoon. Pelkästään hyttysverkon lisääminen kun ei tahdo kunnolla riittää marraskuussa vielä perusteeksi testireissun järjestämiselle, joten vähän jotain muutakin voisi nyt samaan syssyyn tehdä...

2 kommenttia:

 1. Tervehdys, olen yrittänyt löytää sivuiltasi juttua, jossa mahdollisesti olet ratkaissut kaminan piipun läpiviennin kotakankaan lävitse teltan yläosassa...löytyykö sulta sellaista..(?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjes, lueskelepa postaukset tunnisteella "Kaminakatos" ja saatat saada inspiraation. :-) http://akpojanblogi.blogspot.fi/search/label/Kaminakatos

   Lienee sovellettavissa kodan huipulle.. Jopa paremmin kuin tuohon tarpin viritykseen, kun piipun lämpötila on jo alhaisempi. Eipä ole nyt oikein ollut sellaista reissua, että tuota olisi tullut kuitenkaan käyteltyä...

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!