torstai 24. maaliskuuta 2016

Muotka 18-23.3.2016, Peltojokea alavirtaan

Onko kertomuksen alku lukematta? Tästä linkistä alkuun.

Yö oli Kaamasen mittauksen mukaan aika kylmä. Reilut parikymmentä astetta pakkasta kylmimmillään. Teltan yläosassa olleen mittarin mukaan yön kylmin oli -8,4, mutta sinnehän se lämpö nousee, joten lämpötila alhaalla oli varmaan jokusen asteen viileämpi. Joka tapauksessa, oli ulkona lämpötila mikä hyvänsä niin makuupussissa oli lämmintä.

Aamu oli aurinkoinen, mutta liikkeelle lähtiessä 8:20 taivas veti pilveen pariksi tunniksi. Kartalla matkan jatkaminen Peltojokea alas näytti kumpareiselta, mutta aivan joen viertä pääsi kyllä mainiosti ahkion kanssa. Hieman alempana pääsi jo mistä vain. Lienee melkoista telttailualuetta nuo kolkat. Näytti ainakin, että tasaista joen rantaa piisaa kilometrikaupalla.

Teltan pohja. Absidiin kaivoimme montun, että pystyi istuskelemaan majoitustilojen reunalla ja edessä oli ikään kuin pöytä.

Kumpareisia joen rantoja, mutta läheltä jokea löytyy kyllä reitti ahkionvetäjälle.

Haavan erottaa maastosta joka vuodenaikana helposti hieman koivuja eri värisenä.

Sauna.
Matka joutui nopeamman tuntuisesti kuin aiempina päivinä. Olihan se alamäkeä enimmäkseen, kun alavirtaan menimme. Sattumalta koukkasimme Alemman Harrijärven rantaan (karttalinkki). Oli sinne siis tarkoituskin mennä, mutta hämmentävää oli se, että en ollut huomannutkaan missä kohdassa menimme Peltojoesta yli. Kaikki oli samaa valkoista vaikka ylempänä joki oli ollut useasta kohdasta avoin. Sanoin jossain kohdassa, että tässä voisi hyvin olla jokiuoma ja niin siinä sitten vissiin tosiaan olikin. Ylitimme joen monta kertaa myöhemminkin yhtä helposti. Pikkujokihan tuo Peltovuoma toki vain on.


Ahkiot Alemmalla Harrijärvellä.

Bealdoaivvas keskellä. Vasemmalle nousi rinteeseen kelkkaura kohti Luolikkokurua.

Harrijärveltä kelkkauraa Lahtiselle.

Harrijärvellä kairasin muutaman avannon samalla, kun hiihtokaveri etsi riekkoja. Sitten pyyhkäisimme kelkkauraa Lahtisen kämpälle (karttalinkki). Söimme taas Turmatin minestronekeitot tällä kertaa bratwurstilla jatkettuna. Toimi se niinkin. Kämpän ympärillä oli jonkun verran hiihtojälkiä ja huussin ovessa humoristin kiinnittämä lätkä "HISSI. 3 HENKILÖÄ". Olin kuullut etukäteen, että kämppä on pieni, mutta en arvannut, että tosiaan noin pieni. Hiihtoaika kämpälle Peltojärveltä oli 1,5 tuntia.

Lahtisen tupa.

Sisätilat.

Lahtisen kämppä on vain pari metriä kanttiinsa.

HISSI. 3 HENKILÖÄ.

Jatkoimme puolen päivän jälkeen matkaa koivikoita pitkin Muotkan Ruoktua kohti. Riekkojen jälkiä oli paljon, mutta itse lintuja ei sitten missään. Hauskoja kumpareita riitti liu'utella liukulumikengillä. Bajit Roavvecopman kiersimme itäpuolelta soita pitkin. Sen verran alkoi jo virvoitusjuomat kiinnostaa auringonpaisteessa hiihdellessä, että päätimme hiihtää Ruoktuun asti ja leiriytyä sinne lähelle telttaan odottelemaan seuraavan päivän linja-autoa.


Lahtisen kämppä ja taustalla Peltotunturi.

Siitä tepasteli riekko.

Peltotunturi.
Bajit Roavvecopman oikealla puolella onnistuin ensimmäisen kerran ikinä rikkomaan ahkion vetoaisana jo monta vuotta toimineen sähkösuojaputken. Lähdin kikkailemaan ja valitsin mäenlaskulinjan huonosti. Keskityin suksien saamiseen yli lumeen kaartuneista koivun oksista, jolloin ahkion ohjaaminen unohtui ja se törmäsi voimalla tunturikoivuun. Toinen aisa irtosi klemmarin alta letkusta, mutta toinen napsahti poikki. Veli naureskeli kummelityyliin, että olinkin jo pitemmän aikaa katsellut, että jos tuo kikkailu ei kohta lopu niin se on aivan varma, että kohta napsahtaa. Aisa katkesi, mutta onneksi läheltä kiinnityspistettä. Minulla oli helppo työ korjata aisa leikkaamalla haljennut osa putkea pois rikkoutuneesta ja vastaavan mittainen pätkä toisesta putkesta. Muovisen sähkösuojaputkenhan saa poikki tekemällä alkuviillon putken ympäri esimerkiksi puukolla ja sen jälkeen taivuttamalla. Putki katkeaa viiltoa pitkin.

Tuanganuaivi.

Jängällä muurahaiskeot sulavat ensimmäisenä esiin. Näitä oli paljon.

Riekkojen asuinpaikka.

Siihen töppäsi Kyyry.

Katkennut aisa.

Molemmista saman mittainen pätkä pois ja kovaa ajoa taas...

Muotkalla mäntyjä kasvaa yleisesti, kun korkeus on alle 270 metriä merenpinnasta ja alle 250 mpy mänty alkaa paikoin olemaan jo koivua hallitsevampi puulaji. Tervaskantojen etsinnässä tulipuiksi nuo luvut kannattaa muistaa. Hirvet talvehtivat alempana mäntymetsissä ja kesä- ja syysaikaan niitä tapaa lisäksi koivikoista ja soilta. Ruoktua lähestyessä alkoi hirven jälkiäkin taas näkymään ensimmäisen kerran Tirron seudun jälkeen. Tuoreilla jäljillä harrastimme hirvenhiihtoa muutaman sadan metrin matkan. Pitkällä loikalla oli pitkäkoipi meitä paennut syvässä lumessa! Myöhemmin hirvi oli löytänyt vanhat jälkensä ja kulkusuunta muuttui sen verran, että annoimme hirven mennä menojaan.


(karttalinkki)

Riekkoja etsimässä koivikoista.

Hirvi mennyt tästä pitkällä loikalla.

Peltovaara.

Loppumatka Ruoktulle mentiin kelkan jälkeä pitkin. Kävimme juomassa kahvit ja ostettiin samalla vähän limsaa mukaan illaksi. Rupattelimme Hansin kanssa tovin ja menimme sitten karigasniementien itäpuolelle pystyttelemään telttaa viimeiseksi yöksi. Syötiin loppuja eväitä pois. Iltapalaksi teimme italianpataa ja sen jälkeen söimme vielä kabanossit pois kuleksimasta. Odottelin revontulia selkeälle taivaalle, mutta sellaisia ei näkynyt. Ei edes kahdelta yöllä, kun heräsin ja vilkaisin oviaukosta ulos. Ilta tuntui viilenevän nopeasti, joten heitin viltin jalkopäätyyn lisälämmöksi, että ei tarvitse palella.


Roavvecopman masto.

Matkoja ja etäisyyksiä.

Teltta pystyssä.

Absidiin kaivettu istumapaikka ja pöytä.

Aamun lukemat mittarissa teltan ulkopuolella oli -19,7. Ennusteessa oli povattu noin kymmenen asteen lukemia, mutta ehdottomasti maaliskuun hiihtovaelluksella pitää varautua kylmempiin öihin. Hyvin taas tarkenmme yön. Jalkopäädyssä oli oikeastaan kuuma. Aamutoimilla käydessäni kokeilin saappaan huopavuoria leiritossuina ja hyvinhän ne toimi. Pakkaskelissä tarttuvan lumen pystyi pudistelemaan pois eikä ne siitä kastuneet eikä edes kylmä ehtinyt tuntua läpi.

Eskelinen oli tulossa noin vartin yli 11 ja me olimme lähtövalmiita jo 9:45. Kävimme vielä aamusella hiihtelemässä pienen kierroksen lähellä Roavvecopman mastoa, joka tarjoaa kännyköille kuuluvuutta Muotkanruoktun tienoilta Peltojärvelle asti. Laskettelimme sitten alas Roavvecopmalta ja ehdimme vielä mukavasti juomaan kahvit Ruoktulla. Tässä tiemme erkanivat tällä reissulla. Minun piti kiiruhtaa etelään ja veli lähti Karigasniemelle ja edelleen jatkamaan reissua Muotkan läntisiin osiin. Kerrassaan upea oli päästä pohjoisen keväthangille tänäkin keväänä! Keli ei kai tämän paremmin olisi voinut suosia... Matkaa Tirro-Peltojärvi-Muotkanruoktu -välille tuli noin 45 kilometriä.

Masto.

Muotkanruoktu.

Reitti oranssilla ja vihreällä viivalla.

Tämän kertomuksen kirjoittamiselle minulla olikin sitten bussimatkalla hyvin aikaa. Olin Rovaniemen asemalla ennen kuutta ja kävin illan aikana syömässä. Juna lähti 21:15. Herätyskelloni oli soimassa 5:20, että ehdin pukea ja pakata kamat ennen Tamperetta, jonne aikataulun mukainen saapumisaika oli 5:46. Juna rullaili eteenpäin ja naureskelin tupakaverilleni, että näyttää ikkunasta katsottuna enemmän Pohjanmaalta tämä peltomaisema. Kuuden jälkeen tultiin johonkin ja käytiin sitten pihalla huutelemassa ollaanko jo Tampereel nääs. Eiku Kokkolassa, kaikui konnarin vastaus ratapihalla. Neljä tuntia myöhässä. Kiitos vr ;-) innovoin sitten aamuyön tunteina makuuhytteihin uudet herätyskellot, joihin asetetaan illalla määräasema ja kello soi, kun junan gps näyttää matkaa olevan jäljellä esimerkiksi 20 kilometriä. Ei luulisi olevan vaikea toteuttaa, kun gepsitkin näissä on jo valmiina seurantapalvelua varten ja asiakas saisi nukkua vaikka juna olisi myöhässä. Tietenkin pienellä näytöllä voisi lukea hytissäkin missä mennään ja milloin ollaan perillä. Toivottavasti seuraavalla yöjunamatkalla sitten näen tämän jo toiminnassa.

2 kommenttia:

 1. Hieno reissu ollut teillä! Joko sitä nyt ruvetaan odottelemaan kesää? Tänne Ouluun tuli eilisen lumipyryn myötä 10 senttiä lisää lunta - virallinen lukema tänään 52 cm - mutta jatkossa luvassa on vain vesisadetta. Taitaa kevät alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oli se hyvä reissu ja onneksi päästiin käymään tämän kaiken muuttohässäkän keskellä :-) Kesän odottelu tästä tosiaan alkaa ja voi hyvinkin olla, että alkaa kesän tuntua olemaan ilmoilla, kun seuraavan kerran joudan retkelle.

   Siellä on vielä kunnolla lunta :-) korkeat oli penkat Oulussa, kun siellä yliopiston tienoilla menomatkalla pysähdyttiin. Tampereella näyttää FMI:n virallinen mittaus 15 senttiä, mutta pihalle katsoessa ei siltä näytä vaan lumettomia plänttejä on jo runsaasti. Varmaan tuolla kaupunkialueen ulkopuolella vielä onkin sen verran lunta..

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!