perjantai 4. maaliskuuta 2016

Erinäisiä teltan paikkauksia

Eräs blogini lukija sattui kysymään oikealta henkilöltä innokkuutta korjaamaan myyrän jyrsimää telttaansa. Kuulemma Rommaenolla olivat pikkueläimet jostain syystä haluneet väkisin päästä sisäteltan perältä sisään, vaikka eväätkin olivat olleet säilytyksessä absidin puolella. Isompia reikiä olikin tuolla reissulla tullut kolme ja pienempiäkin pari. Samalla tuli korjattavakseni sisäteltan vetoketjussa ollut repeämä, joka oli ilmeisesti aiheutunut liian kireästä kiinnityksestä ulkotelttaan.


Sisäteltan pohjan ja katon sauman tienoille ollut reikä.

Pienempi reikä edellisenä kuvatun alla.

Pohjan rei'ityksiä.

Ratkennut kangas vetoketjun vieressä.

En löytänyt täysin vastaavia kankaita Suomesta, mutta tilasin niitä mitkä lähimmäksi osuivat. Haltin teltan sisäteltan hengittävä 40 D Ripstop Polyamidi korvautui kevyellä Rip-Stop nailonilla ja  5000 millin vesipilariarvon polyuretaanipinnoitettu polyesteri korvautui 210D Oxford nailonilla, joka on niin ikään PU-pinnoitettu, mutta häviää hieman vesipilariarvossa. Alhaisempi vesipilariarvo voidaan sallia, koska reiät ovat kuitenkin suhteellisen pieniä ja sijaitsevat lähellä pohjan reunaa. Lisäksi reiät paikkasin kaksinkertaisesti.

Aloitin korjaukset pohjan rei'istä. Tein kaksi saman kokoista paikkapalaa, joista ensimmäisen ompelin ulkopuolelle ja toisen sisäpuolelle. Sisäpuolisen paikkapalan ompelin "nurin" päin, jotta sain myöhemmin saumateipin tarttumaan polyuretaanipinnoitteeseen. Tällä varmistuu pohjan vesitiiveys.


Muotkatunturien kartan kokoiset paikkapalat.

Ulkopuolen paikkapala kiinnitettynä.

Läheltä pohjan ja sisäkaton saumaa jouduin ompelemaan paikkapalan hieman yli sauman reunasta. Tähänkin laitoin vastakkaiselle puolelle saman kokoisen palan, jotta reikä jää piiloon eikä lähde ratkeamaan lisää.


Pohjan ompelun jälkeen leikkasin vetoketjun viereen sopivat paikkapalat ja edellisiä reikiä vastaavasti laitoin saman kokoiset palat molemmille puolille kangasta.


Paikattu vetoketjun vierus.

Pohjan paikkapalat ommeltuna.


Ompeluiden jälkeen siirryin silityslaudan ääreen ja laittelin pätkät saumateippiä pohjan alueella olleisiin reikiin. Näillä korjauksilla sisäteltasta vaikutti tulleen jälleen varsin käyttökelpoisen oloinen ja alkutilanteen olosuhteisiin nähden jopa siisti.

Teipattu sauma.

Pohjan molemmat paikkapalat teipattuna. Tuli vahingossa pruiskautettua vähän vettä silitysraudasta ;-)


2 kommenttia:

 1. Tosiaan kiitokset Akille korjauksesta! Tuossa viikko sitten pystytinkin teltan olkkariin ja kiinnittelin sisäteltan testimielessä. Kyllä taas kelpaa telttailla :) Pitää vaan varoa myyriä...

  Teltta on muuten Halti XPD Pro III, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan. Tätä mallia ei tehdä enää, XPD Finlandia löytyy nykyään - en tiedä onko noissa suurta eroa. Painava (3,0kg ilman kiiloja) mutta muuten hyvin asiallinen tunneliteltta. Toimii hyvin kahdella hengellä, vaikkakin on ollut itsellä pääasiassa yksin käytössä "tukikohtatelttana" pitkillä kalastusreissuilla.

  Haltista sellainen asiakaspalvelukokemus, että kun sieltä kyselin sisätelttaa ns. varaosana, tai edes kankaita, niin lähettivät - ilmaiseksi kylläkin - joitain aivan eri kankaita kuin mitä tuossa teltassa on käytetty. Vaikka listasin materiaalit erikseen s-postiin ja luulisi heidän tuotteensa tietävän. Oli aika ala-arvoinen kokemus, sillä mm. pohjakankaaksi tullut kangas oli 20 euron markettiteltoista tuttua tavaraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :-) hieno juttu, että toimii taas. Kiitokset tarkennuksista. Tuo on kyllä omituinen homma, että eivät lähettäneet oikeita materiaaleja paikkapaloiksi. Onneksi riittävän vastaavat kankaat kuitenkin löytyi ihan täältä kotosuomesta :-)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!