torstai 29. heinäkuuta 2021

Rengasreitti meloen Viherillä ja Jääsjärvellä, 25-27.7.2021, Osa 2/2


Tästä linkistä reissun ensimmäiseen osaan.

Kierroksesta jäi ensimmäisen päivän jälkeen jäljelle viitisentoista kilometriä eli kolmisen tuntia aktiivista melontaa. Ajattelin herätä aikaisin ja näin välttää päivän kuuminta ajankohtaa vesillä, mutta ennen seitsemää en saanut vielä silmiä pysymään auki. Keitin aamukahvit ja purettiin leiri. Aamupala varsinaisesti pureskeltiin vasta kanootissa, joten liikkeellelähtö oli verrattain nopea.

Leirisaari oli hieno ja niin oli hienoa sen ympäryksetkin siinä tyynellä selällä meloa ensin kohti Ruuna-Matin saarta (karttalinkki) ja sitten Niemistenkärkeä kohti, josta reissu kääntyi pohjoiseen suoraan kohti Viherijärveä.

Matkan varrella oli eräs ravustaja ja kävin kyselemässä miten rapua tulee. Muutama oli jo ämpärissä ja hän sieltä näytti yhtä myös lapsille. Laitjärvenselästä (karttalinkki) uskalsi mennä suoraan yli, koska minkäänlaista tuulta ei ollut. 

Matka Niemistenkärjestä Retisenlahteen (karttalinkki) tuntui aika pitkältä ja olihan siinä melottavaakin yli 7 kilometriä ison selän yli. Muutama ahven nappasi ihan keskeltä järveä. Vähän jännittävää oli odotella kuinka hyvin Retisenlammen kautta pikkujokea pitkin pääsee vai onko siellä esimerkiksi puita paljon kaatunut joen yli, joka olisi tarkoittanut pitkää vetomatkaa maita myöten.

Pelko kaatuneista puista ensimmäisellä joella Jääsjärveltä Retisenlammelle (karttalinkki) osoittautui turhaksi. Leveä uoma oli helposti melottavissa ja joku tuli siitä jopa moottoriveneellä. Retisenlammella on muutama mökki ja varmaan hekin tykkäävät pitää reittiä Jääsjärvelle auki. Alla kuvat tältä jokiosuudelta ja Retisenlammelta.

Retisenlammen jälkeen olevalla joella on pato ja siinä kanoottia on vedettävä maata pitkin. Ainoa paikka tällä kierroksella, jossa kanoottia on vedettävä. Vetomatka jää kuitenkin lyhyeksi ollen noin 150 metriä. Padon ohitus olisi tietysti lyhyempi vetää, mutta joen päälle on Viherin puolella kaatunut puita, joten kanootti on vedettävä järvelle asti. Alla kuvat tästä jokipätkästä. 

Tässä kohtaa reissusta oli jäljellä enää loppusuora ja pian olimme jo mökillä uimassa. Huippureissu tuli kotiseuduilla taas heitettyä. Reitti on ensiluokkaisen hieno ja helppo, joten kannattaa muidenkin käydä tämä kiertämässä. 

 2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Ojahan joka vie retisenlammelle on ruopattu aikanaan puunuittoa varten. Viheristä retisenlampeen laskevan joen "pato" on jäänne uittoruuhesta joka on purettu jo aikaa sitten :) Moottoriveneellä pääsee mukavasti leveästä ojasta jääsjärvelle. Tullu mentyä siittä kohta 40 vuotta ;)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!