sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Kuivauksessa paprika, bataatti, kyssäkaali ja meloni

Tässä kuumeessa kärvistellessä jaksoin eilen kuitenkin kuivattaa ruokia ensi viikonlopun Utön saaristoreissulle, jonka olen jo aiemminkin maininnut olevan ensimmäinen retki, jonka pyrin toteuttamaan pääosin itse kuivatuilla murkinoilla ja samalla haalimaan kokemuksia mitä kannattaa kuivailla ja minkä verran tarvitsee päivälle varata.

Bataatti, kyssäkaali ja taustalla paprika.

Kuivattavat kahdessa kerroksessa.



Tässä vähän lopputuloksia kuinka ainesosien kuivauksissa kävi.

Bataatti:
- Lähtöpaino: 264 g
- Loppupaino: 63 g
- Kuivapaino tuorepainosta: noin 23 %
- Aika uunissa 3 h 30 min
- Uunin lämpötila: 50 astetta 
Kuivasin bataatin suikaleina, mutta myöhemmin ajoin sen sauvasekoittimella hienoksi ja kuivasin lisää. Saa nähdä mitä tuosta ruokaa laittaessa tulee. Toiveajatteluna on sellainen hieman muussimainen koostumus.
Pienennettyä bataattia.
 Paprika:
- Lähtöpaino: 193 g
- Loppupaino: 20 g
- Kuivapaino tuorepainosta: noin 10 %
- Aika uunissa 5 h + 2 h
- Uunin lämpötila: 50 astetta 
Vaati aika pitkän kuivausajan, mutta vaikuttaa todella käyttökelpoiselta sekoitettavaksi moniin ruokiin!
Kyssäkaali:
- Lähtöpaino: 97 g
- Loppupaino: 14 g
- Kuivapaino tuorepainosta: noin 14 %
- Aika uunissa 3 h 30 min + 2 h
- Uunin lämpötila: 50 astetta
Vähän kovalta vaikuttaa raakana kuivattuna, mutta palailen aiheeseen, kun saan tätä testattua kenttäolosuhteissa.


Meloni:
- Lähtöpaino: 115 g
- Loppupaino: 14 g
- Kuivapaino tuorepainosta: noin 12 %
- Aika uunissa 3 h 30 min
- Uunin lämpötila: 50 astetta 
Kyseessä on siis joku meloni (ei tavallinen vesimeloni), jota muutaman lastun kuivasin kokeeksi lähinnä välipalaa ajatellen. Sokeroin hieman.


Valmiit kuivaukset.

Sellaisia.. Tein minä tuossa itse sipsejäkin yksi ilta, mutta ne tuli syötyä välittömästi pois. Voisihan noitakin joskus metsään ottaa mukaan.

Itse tehtyjä sipsejä.


Muokkaus 15.3: lisätty plus-merkinnällä kuivausaikaa, koska aiemmin kuivaamani nauriit oli homeessa kahdessa viikossa. (lue tarkemmin kyseisestä postauksesta) Kuivasin mainittuja siis vielä lisää.. Ja tästä lähtien näitä säilytetään pakastimessa ennen reissuja!

5 kommenttia:

  1. Voipapei alla eikä muuta? Kiertoilmalla vai ilman? Ompelukonetta en osaa kovin hyvin käyttää, mutta uunin saan päälle ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis voipaperi. En osaa näköjään kirjoittaakaan...

      Poista
    2. Joo, leivinarkki vaan tai folio alle. Mulla on kiertoilmauuni ja sillä huomattavasti nopeammin saa kuivatettua kuin tavallisessa.. Lusikka luukun väliin, että jää raolleen ja tulee höyryt pihalle paremmin.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!