maanantai 29. elokuuta 2016

Hirvestysreissun varustelista vm. 2016

Jo tovi sitten lupasin julkaista uuden varustelistan Ylä-Lapin hirvestykseen. Klikkaa tästä ja katsele! 

Ajankohta on sama kuin viime ja sitä edellisenä vuonna, eli syyskuun toinen kokonainen viikko, joka on yhtä kuin Ylä-Lapin hirvijahdin ensimmäisen jakson viimeinen kokonainen viikko ennen kolmen viikon rauhoitusaikaa. Lista on ajankohdan vuoksi hyvin vertailukelpoinen kahteen edelliseen vuoteen, mutta listalla näkyvänä vuonna 2012 olimme jahdissa kuukausi myöhemmin, jolloin olosuhteet olivat täysin erilaiset ja talvi teki jo kovasti tuloaan. Nokkelin jo tässä vaiheessa ynnäilikin, että siitähän puuttuu 2013 välistä. Totta, silloin oli siltä osin murheellinen vuosi, että jahtireissujen vuotuinen kohokohta jäi osaltani väliin... Niinkin voi joskus käydä.

Mutta menkäämme katselemaan varustelistaa hieman tarkemmin. Sieltä löytyy nimittäin varusteteknisesti ja painopoliittisesti aika huikeita juttuja.

 

Miten voi olla mahdollista, että saman ajankohdan varustelista kevenee edelliseen vuoteen 4 ja kahden vuoden takaiseen verrattuna yli 6 kiloa?!

Hirveä en viime vuonna kaatanut, mutta ruska napsahti ennennäkemättömän mukavasti kohdilleen. Kelpasi akpojan tähystellä.

 

Elektroniikka

Suurin muutos painossa aiheutuu päätöksestä sijoittaa hyvään pokkariin. Tuolla säästän painossa liki 1,5 kiloa ja tähän mennessä ottamieni kuvien perusteella en ainakaan omasta mielestäni joudu kuvien laadusta liikaa tinkimään. 

Toinen elektroninen puolen kilon säästö tulee siitä, että nyt jätän aurinkopaneelin kotiin ja otan vain paneelilla ladatut paristot mukaan virtapankiksi. Tästähän puhuin jo viime vuoden varusteyhteenvedossa reissun jälkeen.


Vaatteet ja varusteet

Viime vuonna käyttelin Deerhunterin Montana -pukua jahdissa, mutta nyt vaihdan asun itse tehtyihin anorakkiin ja reisitaskuhousuihin. Tällä vaihdolla kulku kevenee noin 1,25 kilon verran. Aika painava tuo metsästyspuku!

Lisäksi itse tehty rinkkani painaa yli kilon vähemmän kuin edellinen Haglöfs. 

Metsästys

Ostin tovi sitten Eka Sweden Swingblade G3 -puukon. Sen lisäksi, että se on kevyempi kuin sissipuukko, on tuo länsinaapurin kampe aivan loistava nylkyhommissa. Kadehtien olen katsellut jahtikavereiden nylkypuuhia, kun heillä tuollaisia puukkoja on ollut jo aiemmin. Itselleni sellaisen sain kuitenkin vasta seitsemännelle hirvireissulleni. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Patruunoita varaan vähemmän mukaan ja tällä paino tippuu myös pari sataa grammaa. Otan mukaan 12 patruunaa (3 lippaassa + 9 taskuissa). Tämä riittää varmuudella myös mahdollisessa haavakkojahdissa ja jos ei riitä niin sitten on kai parempi jo lähteä metsästä pois. 

Jotain vähän lisääkin...

Ensimmäisenä vuotena kannoin aktiivikuulosuojaimia hirvijahdissa, mutta jo yhden kauden jälkeen närkästyin heikkoon suuntakuuloon ja ne jäivät seuraavana vuonna kotiin. Suojasin sitten kuuloni korvatulpilla kaatotilanteissa lukuun ottamatta yhtä, jossa en ehtinyt suojausta laittaa, kun hirvi oli tulossa vauhdilla kohti. Nyt nuo kymmenen vanhoiksi tulleet aktiivisuojaimet hajosivat ja hankin uudet, jotka ovat malliltaan MSA Sordin Supreme PRO-X. Niiden äänenlaatu, suuntakuulo ja liitettävyys radiopuhelimeen vaikuttaa niin hyviltä, että ainakin kokeilen aktiivisuojaimet (vähintään puolittain) päässä jahtailla tämän syksyn. Saa nähdä jäävätkö ne reppuun vai pysyvätkö korvilla, kun jahti todennäköisesti jatkuu useita päiviä...

Tarppi vaihtui tällä kertaa kotaan ja siitä tulee kilon lisäys maastoon kuljetettavan repun painoon, mutta samalla tulee majoitukseen lisää tilaa ja saan helposti kaverin tai pari saman katon alle kallistamaan päänsä.


Sellaisia tällä hetkellä varustelistan saralla. Pidätän oikeuden muutoksiin ennen reissua. Enää 10 päivää lähtöön!


Tismalleen tästä paikasta ammuin järjestyksessään neljännen hirvenkaatoni toissasyksynä. Ensin laukaisin kameran, sitten sijoitin luodin oksien välistä lapaan ja hirvi putosi siihen paikkaan. Kyseessä on 3-piikkinen nuori uroshirvi. Erikoinen tilanne. Onnistuin kävelemään hirven luokse ja houkuttelu onnistui sen verran vakuuttavasti, että hirvi meni jopa makuulle ja sain rauhassa kävellä lähemmäs noin 30 metrin etäisyydelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!