maanantai 17. elokuuta 2015

Jahtikauden aloittelua ja varustelista Ylä-Lapin hirvestysreissulle

Vätsärin vaellus on nyt hienona muistona taakse jäänyttä elämää ja blogikin siirtyy eteenpäin uusiin ulkoiluaiheisiin. Kesä alkaa pikkuhiljaa kääntymään syksyksi, mutta se ei vähennä ulkoilun määrää, pitemminkin päinvastoin.

Metsästyskausi on jo täydessä käynnissä muutamien lajien osalta ja torstaina kello 12 on itselle se perinteinen metsästysharrastuksen alkuvuosien lähtölaukaus, kun alkaa vesilintujen metsästys. Tänä vuonna en itse aloitukseen pääse, mutta syksyn mittaan varmasti muutama kerta tulee kaislikossa kyttäiltyä ja veneellä kierrettyä ruovikoiden reunoja. Milloinkohan tuo sorsastuskin saataisiin alkamaan aina lauantaina?

Heinäsorsasaalis parin vuoden takaa.

Viime viikolla kävin harjoittelemassa ampumaradalla kivääriammuntaa ja huomisiltana olisi tarkoitus käydä Lempäälässä Pirkkalan lennoston radalla ampumassa karhukoe. Karhua en metsästä, mutta silti olen yleensä tähän asti karhukokeen suorittanut. Kokeena se ei ole juuri sen kummempi kuin hirvikoe. Erona on muutaman sentin pienempi osuma-ala (17 cm halkaisija) ja karhun kuva taulussa hirven sijaan (lisätietoja ampumakokeesta, riista.fi - ampumakoe). Etäisyys tauluun on molemmissa sama, 75 metriä. Kokeen suorittaminen ei ole ampumateknisesti missään tapauksessa ylivoimaisen vaikea, jos ase on asianmukaisesti kohdistettu. Neljä oikeaan kohtaan sijoitettua laukausta riittää. Ampumista voi kokeilla virtuaalisesti Metsästäjäliiton riistalaukaussimulaattorilla.

5 lks sarja 150 metrin etäisyydeltä 04 tauluun.

Viitenä syksynä olen saanut mahdollisuuden olla mukana hirvijahdissa Ylä-Lapissa. Niistä neljänä vuotena olen hirven onnistunut kaatamaankin. Pääosin pyrimme houkuttelemalla saamaan hirvet tulemaan luoksemme ja se tekee jahdista erityisen mielenkiintoista ja jännittävää. Tyypillisesti olemme maastossa niin pitkään, että kaatolupia vastaava määrä hirviä on kaadettu. Tähän kuluu normaalisti noin viikko. Ylä-Lapin hirvijahti alkaa nykyisin jo syyskuun alussa ja syyskuun puolella on tänäkin vuonna tarkoitus jahtiin lähteä.

Varustelista on kehittynyt muutaman vuoden ajan ja sen tarkastelu jatkuu tänäkin vuonna. Varustelistat ovat luettavissa googlen drivessä tästä linkistä. Huomionarvoista on, että vuonna 2012 olimme maastossa vasta lokakuussa, jolloin oli varauduttava talvisempiin olosuhteisiin kuin vielä syyskuussa. Vuonna 2012 talvi meinasikin puskea täysillä päälle. Kylmin lämpötila oli -15 astetta ja lumi oli jo maassa.

Viime vuonna jahti ajoittui samaan ajankohtaan kuin tänäkin vuonna, joten 2014 vuoden lista on sen puolesta hyvinkin vertailukelpoinen myös tähän vuoteen, vaikka eiväthän vuodet ole veljeksiä. Varustelista saattaa hieman päivittyä ja tarkentua jahdin lähestyessä. Joka tapauksessa varusteiden yhteispaino nousee järjestelmäkameran ja asevarusteiden vuoksi melko korkeaksi verrattuna tyypilliseen vaellusten varustukseen. Tosin retken luonnekin on sellainen, että kaikkia varusteita ei tarvitse kantaa joka päivä, vaan leiriä voidaan pitää useitakin päiviä samassa paikassa tehden siitä metsästysretkiä ympäristöön pikkurepun ja aseen kanssa.


Laitan loppuun linkkin vielä ensimmäisellä hirvenmetsästysreissullani kuvaamaani videoon.

Hirvenmetsästysurani suuri päivä, 17.10.2011. 15-piikkinen hirvisonni houkuttelemalla.

2 kommenttia:

 1. Hyvin olet saanut varustusta vuosien mittaan kevenemään. Mutta majoitteen kanssa kannattaa olla tarkkana: jos keveneminen jatkuu samaan tahtiin, joudut kohta laittamaan siihen lisäpainoja, jotta se ei lentäisi rinkasta taivaan tuuliin omia aikojaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ;-) Epäilen, että majoitteen painosta on aika vaikea enää tinkiä tinkimättä samalla myös mukavuudesta. Olisihan tuossa varaa jättää kameraa pois/ottaa pokkari tilalle tai ottaa kevyemmät vaatteet tms, jos oikein haluaisi viilata. Maastovaatteet vain kuuluvat tuolla asiaan, vaikka iso osa peittyy oranssin huomioliivin alle. Kilometrejä tuolla reissulla tulee runsaasti, mutta niin kuin sanoin, aika monena päivänä saa kävellä myös ihan kevyelläkin kantamuksella, kun ei leiriä tarvitse siirtää :-)

   Eilen illalla kävin ampumassa tuon mainitsemani karhukokeen. Mukava tapahtuma :-) Kerralla meni läpi.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!