maanantai 30. maaliskuuta 2020

Putsaaren palokärjet, 3/2020

Pian mökille tultuamme noin puolitoista viikkoa sitten tein uuden lajihavainnon äänen perusteella Putsaaressa, kun verkkojen kanssa käpsehtiessä kuulin palokärjen ääniä. Varmasti mustia rummuttajia on saarella ollut ennenkin, mutta tämä olikin vain minulle uusi lajihavainto kyseisessä paikassa. Nopeasti kävi selväksi, että nimenomaan meidän asuttamamme mökkitontti ja sen lähimetsiköiden lahopuut kiinnostavat lintuja ja lienemme lähellä paikkaa, johon linnut suunnittelevat pysyvämpää reviiriä.


Viikonloppuna oli aikaa seurailla ja kuulostelin palokärkiä pitemmän aikaa. Nauhoittelin puhelimella lintujen erilaisia ääntelyitä. Kuulin tikkojen lento- ja soidinääniä ja sen lisäksi rummutuksia. Olin useaan otteeseen näkymättömänä, mutta näköetäisyydellä ja seurailin tikan touhuja kelopuiden rungoilla.

Pää heilui jatkuvasti, kun tikka haki kevyillä kopautuksilla uutta pintaa, josta saisi oikeanlaisen äänen. En ollut aiemmin hoksannutkaan, että käytännössä joka rummutus tulee eri taajuudella hieman erilaista pintaa vasten.

Toistin myös omia äänityksiäni kokeeksi kerran tikalle ja siitäkös se riemastui. Aloitti melkoisen elämöinnin.

Klikkaamalla alla olevia linkkejä pääset kuuntelemaan tekemiäni äänityksiä. Äänitykset tehty Samsung Galaxy s10 plus älypuhelimen äänityssovelluksella. Kohinaa varmaan tulee muutenkin, mutta täällä ulkomeren äärellä iso osa kohinasta aiheutuu meren aalloista, joka tekee taustalle tasaisen äänimassan, jonka voimakkuus kasvaa ja hiljenee tuulen nopeuden suhteessa. Myrskyllä se kuulostaa jokseenkin siltä kuin juna ajaisi kokoajan ohi.

- Palokärjen lentoääni
- Palokärjen soidinääntä (äänien välistä leikattu 30 sekuntia hiljaisuutta)
- Rummutus 1 (Yli 3min pitkä. Hiivin tikan lähelle ja kuuluu useita rummutuksia)
- Rummutus 2
- Rummutus 3


Taidettiin viikonloppuna tulla tikan kanssa sen verran tutuiksi, että aamulla tikka tuli morjestamaan ikkunan taakse, kun aloittelin etätyöpäivää meren puoleisen ikkunan ja kahvikupin äärellä. Otin kuvan ikkunan läpi.


Kolo käävän alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!