torstai 22. kesäkuuta 2017

Martsarin kanahaukat 5

Kävi pari viikkoa sitten kohtalaisen hyvä säkä kanahaukan pesällä käydessä. Jäi tämä juttu kirjoittamatta loppuun ja julkaisematta, kun tapahtuma oli heti Muotkan vaelluksen jälkeen seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Viikko reissun jälkeen meni nimittäin vaellusjorinaa rustatessa ja siitä seuraava viikko jonkinasteista kirjoitusähkyä potiessa. 
Mutta pääsinpäs sitten näkemään ne poikaset... Vieläpä harvinaisen läheltä!

Silmä tuijottelee pesästä.

Menin kahden vanhemman lapsen kanssa käymään pesällä ja jo pyörätieltä huomasin outoa puuhastelua pesäpuulla. Pari kypäräpäistä henkilöä viritteli köyttä ja kolmas miespuoleinen henkilö istuskeli varusteiden kanssa maassa viereisen puun juurella. Jo etäältä kuului huhuilua, että "ei täällä pahanteossa olla", kun lähestyimme pesäpuuta. Pesähän siis sijaitsee alle 30 metrin päässä vilkkaasta pyörätiestä ja polkujakin menee jopa ihan pesäpuun ali eli ihmisiä siinä pyörii, mutta varmaan aika harva petolintujen oleskelusta mitään tietää.

Menin jututtamaan porukkaa ja he kertoivat olevansa rengastajia. Kuulemma olivat jo edellisenäkin vuotena käyneet samassa metsässä kanahaukkoja rengastamassa eli ihan uusi pesijä tämä kanahaukka ei sitten ollutkaan, vaikka niin olin aiemmin epäillyt. Sattumalta tulimme paikalle juuri parahiksi, koska he eivät vielä tienneet mitä pesässä on ja olivat vasta matkalla sinne. Sanoin nähneeni siellä kiikareilla yhden poikasen reilu viikko aiemmin eli ainakin yksi poikanen siellä sitten odottelisi. Menimme pois tieltä läheiselle nyppylälle kiikaroimaan, kun sieltä kohtalaisen hyvin on mahdollista pesään nähdä ja seurailimme, kun yksi rengastusporukasta lähti köysien kanssa kypärä päässä kiipeämään pesää kohti...

Melkein pesällä.
Kauan ei mennyt, kun kypäräpäinen mieshenkilö kapusi pesän tasalle ja huuteli, että täällähän on kolme poikasta. Emohaukka piti omaa ääntänsä ja lentelikin ympäristössä, mutta ei kuitenkaan hyökännyt pesälle tulleiden kimppuun. Pesälle kiivennyt henkilö laski poikaset putkikassissa alas mittailtavaksi ja rengastettavaksi ja menimme siihen tietenkin hetkeksi lasten kanssa katsomaan. 

Hauskan näköinen lintukolmikko!

Yksi poikanen kurkkaa pesästä ennen nappaamistaan kassiin.

Kolme kappaletta kanahaukan poikasia.

Koko hommaan meni vain noin vartin verran ja lähdimme sitten pyöräilemään takaisin kotiin. Tuskinpa olisi edes yrittämällä onnistunut ajoitus näin passelisti, vaikka olisi rengastuksesta etukäteen tiennytkin...

2 kommenttia:

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!