tiistai 20. kesäkuuta 2017

Itsestään kiristyvän tarpin nyörin testikokemuksia Muotkalta

Muotkan reissulla kokeilin tarpin pystytyksissä aiemmin tekemiäni tarpin oviaukon nyörejä, jotka kiristävät itse itsensä. Mukana reissussa minulla oli kolme oviaukon nyöriä, joista yksi oli varustettu kolme millisellä, toinen kuuden millin ja kolmas yhdeksän milliä paksulla kuminyörillä.

Testiin laitoin ensimmäiseksi kolmantena yönä Ceavrajohkan leirissä tuon 3-millisen mallin. Ensimmäisenä yönä en jaksanut sitä edes laittaa, kun ripustin kahden maissa oviaukon vaan lähimpään puuhun ja toinen yö meni riekonpyytäjän kammilla. Siitä johtuen ensimmäinen nyöritesti tuli vasta kolmannelle yölle. Lopputulos oli se, että vaikka satoikin ja kangas venyi, kuminyöri ei jaksanut pitää tarppia kireällä. Ei hyvä.

Toisena ja kolmantena testiyönä Kielajoen ja Saarilompolon leireissä käytin 6-millistä. Ysimillistäkin koitin laitella, mutta se tuntui turhankin järeältä. Hommassahan on omat riskinsä, koska kiilan irrotessa se sinkoutuu sieltä sellaisella voimalla, että ei siinä tiellä halua olla notkumassa. 6-millisen nyörin havaitsin hyväksi. Tarppi oli kumpanakin aamuna ensiluokkaisen kireällä ja punainen nyöri oli kuminyörin kohdalta mutkalla eli kuminyörissä oli riittävästi jäykkyyttä pitääkseen kankaan tiukkana. 

Sillä siis mennään jatkossa.


Muotkan reissun kertomukseen pääset klikkaamalla tästä linkistä.

Tarppi kireänä kuminyörin varassa Kielajoella Urretoaivin länsirinteessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!