keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Kolmisormilapanen

Olen viimeisimpinä iltoina käytellyt jokusen tovin aikaani hanskaa suunnitellessa. Eikä tässä kai enää missään esisuunnitteluvaiheessakaan enää olla, vaan melkeinpä jo detail engineeringin puolella... Ajattelin jossain vaiheessa tehdä jäljellä olevasta merinovillasta jotain isompaa, mutta eipä siitä sittenkään olisi esimerkiksi paitaan riittänyt. Päätin tehdä siitä jämästä pienempiä juttuja, ehkä sitten useamman ja isompaan tilaan suosiolla uudet kankaat.Aloitin tämän homman piirtämällä käteni ääriviivat paperille ja leikkasin vanhasta lakanasta ensimmäisen käteen sujautettavan hansikkaan tapaisen. Tarkoitus oli tehdä lapanen, joka olisi samaan aikaan lämmin ja sellainen, että se kädessä voi jotain tehdäkin. Ei siis mikään intin noukkarityyppinen, jolloin tuntee itsensä tyystin kädettömäksi.

Vaatimustaso nousi lisää, kun ajattelin, että tämä kädessä pitäisi sujua aseenkäsittelyn rutiinit ampumatilanteessa, eli muun muassa liipaisimen puristaminen ja patruunan painaminen samalla, kun työntää lukon eteen, että ei kilise ja kolise.

Päätin sitten jakaa lapsosan kahteen lokeroon, jossa kummassakin on kaksi sormea. Toki kävi mielessä tehdä liipaisinsormelle omansa, mutta oikeasti käytännöllisen ja lämpimän sormikkaan tekeminen liipaisintuntumasta tinkimättä oli niin vaikea ajatus, että hylkäsin sen, kun oli jo parempi ajatus mielessä.

Tein sitten liipaisinsormelle oman kolonsa kämmenpuolelle sekä vuorena olevaan merinoon että kämmenpuolen kankaana olevaan corduraan. Läpivienti on vahvistettu ikään kuin napinläpityyppisesti ompelemalla kapeaa siksakkia reunaan purkumisen estämiseksi. Selkämys on tehty samasta kankaasta kuin minun reisitaskuhousutkin, joka takaa hanskan hengittävyyden. Myös sisäpuolen merinolampaat saa vedettyä karsinastaan ulos pikaisempaa kuivatusta varten.

Käytännössä koko hansikkaat siis tulevat muiden projektien ylijäämistä ja kiva on nekin saada käyttöön.

Tässäpä tätä pohjustusta. Nyt valmiina on siis vasta yksi hanska ja pohdiskelen haluanko muokata vielä jotain ennen kuin teen tälle parin.

Alla kuvat.

Tästä lakanasta on riittänyt kangasaihiota jo useampaan pikkuhommaan.

Merino.

Merinovillan ompelua.

Ei minun hanskarojektit ihan hirveän hyvin lähteneet käyntiiin.. Väärä määrä sormia ja reikä keskellä.

Päällyskankaat.

Jyrkissä taitoksissa saumavara on leikattava saumaan asti. Muuten tulee kääntäessä järkyttävät kurtut päällyskankaisiin! Muistettava hanskahommissa.

Tässä sama juttu kuin edellisessä kuvassa.

Valmis oikean käden kolmisormilapanen.

Muutama kuva sitten hanska kädessä...
5 kommenttia:

 1. onneksi ei ole tekijällä peukalo keskellä kämmentä,lisäisi varmaan tekemisen vaikeusastetta mutta selviytyisit varmaan siitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, varmaan selviäisinkin siitä :-) tässä halusin kokeilla mahdollisimman yksinkertaista tapaa tehdä hanska. Hyvin tuokin tuntuu käteen sopivan, kun on omilla mitoilla tehty.

   Poista
 2. hommat ovat kirjaimellisesti hanskassa,hyvä akpoika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :-) kun ei vaan olisi kohta myös hanska hukassa.

   Poista
 3. Olet kyllä hyvin taitava ja hienoa kekseliäisyyttä sekä ekologista ajattelua, kun käytät kankaat loppuun!
  Olen kartoittamassa työhanskoja ja näiden tarjontaa, kun pitäisi uusia jo aivan hajalla olevat hanskat (paikkaaminen mahdotonta) ja eksyin tätä kautta blogiisi. Kiva lukea kyllä, kun ihmiset tekevät ja keksivät. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!