torstai 21. huhtikuuta 2016

Kuninkaantammi ja Pitkäkoski, 20.4.2016

Kuninkaantammi.Eilen jatkoin nykyisiin lähiseutuihin tutustumista ja kävin pyöräilemässä lasten kanssa sellaisen kymmenen kilometrin lenkin. Suuntasimme Vantaanjoen varteen Pitkäkoskelle (karttalinkki) ja sen pohjoispuolen luonnonsuojelualueelle. Sitä ennen kuitenkin poikkesimme katsomassa miltä näyttää 1700-luvulla kuninkaan (ehkä) istuttama tammi (karttalinkki). Tämähän ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun piipahdin kuninkaallisen puun juurella, nimittäin viime kesänä pyöräillessäni Tampereelta Uuteenkaupunkiin vietin yön Kuninkaanmännyn katveessa (postaus: Pyörällä Tampereelta Uuteenkaupunkiin 25-26.6.2015). Lieneekö sillä jotain vaikutusta tähän sattumalta alkaneeseen harrastukseen, että olen kuningaskunnasta kotoisinkin... Oli tai ei, mutta kyseessä oli isoin tammi minkä olen Suomessa nähnyt. Ympärysmittaa peräti neljä metriä.


Kuninkaantammen oksistoja.

Tammen juurelta jatkoimme sitten Pitkäkoskelle. Kiersimme lenkin joen pohjoisrannan luonnonsuojelualueella. Tuonne mennessä on hyvä muistaa, että polulta ei suojellulla alueella sovi poiketa ja polkupyöräily on kielletty monin paikoin. Läpi kuitenkin menee pyörätiekin, mutta rantaviivan lehtometsäinen ja kuusivaltainen pätkä on syytä taluttaa muutaman sadan metrin matkalta.

Epävakaisessa säässä tuli tämä reissu heitettyä, mutta onneksi isojen kuusien alta saattoi hakea suojaa rakeiden piiskatessa kesken banaanin mittaisen tauon. Elättelin toiveita, että olisin bongannut lehdosta kukkivan näsiän, mutta en sellaista havainnut. Niidenhän pitäisi kai kukkia näihin aikoihin.


Pitkäkoski.

Kuusivaltaista metsää.

Rannan viihtyisiä polkuja.

Pitkäkosken saari.


Polun varressa on muutama levähdyspaikka.

Luonnonsuojelualueen halki kulkeva pyörätie.

Mainittakoon nyt vielä, että myöhemmin illalla suuntasin vielä itsekseni pyöräilemään. Teen tuosta reitistä vielä myöhemmin varmaan oman postauksenkin, koska kyseessä on cyclocross-pyöräilijälle fantastisen monipuolinen pyöräilykierros Petikon luonnonsuojelualueiden lomitse ja pätkä nopeaa Vihdintien varren pyörätiebaanaa. Melko iso osa reitistä kuuluu Reitti 2000 -reittiin myös. Pituutta Petikon kierrokselle tuli noin 22 kilometriä ja vähän reilun tunnin sain siinä kulumaan. Alla Oruxmapsin tallentama reittikartta. 


Reittikartta Oruxmapsista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!