maanantai 6. heinäkuuta 2015

Laskuri: Tee se itse -makuupussin/quiltin untuvan määrä ja hinta

Olen suunnitellut viime päivinä tekeväni itselleni kolmen vuoden ajan käyttöön joko untuvatäytteisen makuupussin tai ehkä nyt olen jopa kallistumassa quiltin (suomeksi peite, täkki, peitto) suuntaan. Toivoisin saavani untuvapeiton mukaan jo Vätsäriin, mutta voi olla, että aika loppuu kesken, kun tähän pitäisi materiaaleja tilata ulkomailta. Lisää projektin etenemisestä luvassa myöhemmin.

Täkkien tekemiseen löytyy runsaasti ohjeita ja vinkkejä Atlantin valtameren toiselta puolen, mutta typerät imperiaaliset yksiköt hankaloittavat mittojen ja painojen suoraa tarkastelua näin SI-järjestelmään tottuneena. Löysin thru-hiker-sivustolta ohjeistusta untuvan määrän määrittämiseen halutun mukavuuslämpötilan mukaan. Oletan, että arvot ovat jokseenkin kokemusperiäisiä ja niiden soveltuvuus itselle onnistunee vain testaamalla käytännössä ja tietenkin jotain vinkkiä voi saada tutkailemalla jo tehdyistä täkeistä tulleita kokemuksia sekä esimerkiksi tyypillisiä untuvapainoja valmiista tuotteista (joihin tuskin voi myöskään suoraan luottaa).

Untuvan määrän laskemisen helpottamiseksi tein pikaisesti Excel-pohjaisen laskurin, jota voi vapaasti hyödyntää omiin MYOG-projekteihinsa. Laskuriin syötetään makuupussin tai quiltin kankaan keskimääräisiä mittoja millimetreinä ja valitaan taulukosta haluttu mukavuuslämpötila, jonka perusteella laskuriin syötetään peitteelle paksuus. Laskurilla voidaan vertailla kahta eri täyttövoiman (FillPower/Cuin (=cubic inch)) omaavaa untuvaa ja saadaan tulokseksi tarvittavan untuvan määrän grammoina ja hinnan euroina, jolloin hinta/paino -suhteen tutkiminen on helppoa.

Laskuriin tulee uusia ominaisuuksia tarpeen mukaan ja niitä voi myös ehdottaa, niin katson pystynkö sellaisen toteuttamaan. Ilmoittele kommenttikentässä, jos käytit laskuria ja minkälainen projekti on menossa. Jos löysit virheitä, niin ilmoittele niistäkin... Korjataan. Toivottavasti tästä on apua.

Tässä linkki, joka käynnistää suoran latauksen minun Google Drivestä (ei vaadi kirjautumista mihinkään ja kysyy ensin haluatko tallentaa): Untuvalaskuri.xlsx


EDIT1 20.7.2015: Laskuriin lisätty toiminto: Untuvaosastojen mitoittaminen. Nyt laskurilla voidaan mitoittaa untuvan määrä eri osastoissa pinta-alojen perusteella. GoogleSheets-versioon pääset tästä linkistä (selainpohjainen ja muokkaus yksi kerrallaan).

2 kommenttia:

 1. Itsellä on alle kilon muumiomallinen untuva pussi, mutta nukkumismukavuus on niin huono, että olen purkanut siitä pois kaikki härpäkkeet ja käyttänyt sitä pääasiassa peittona. Reo käyttää toista, n.-75 hankittua kiinalaista höyhenpussiani. Hinta taisi olla Tennispalatsin Anttilassa 199 mk.

  Olenkin haaveillut alkavani raahata Ikean edullista höyhen kesä täkkiä mukanani. Valkoinen vähän arka väri, mutta jalkatilaa riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Aika pitkään palvelleita makuupusseja :-) Pohdin itsekin ensin, että olisin muokkaillut jostain omasta vanhasta pussistani tällaisen peiton, mutta ei oikein ollut sellaista sopivaa siihen hommaan ja mukava tutustua samalla untuvaan ja uusiin kangasmateriaaleihin.

   Aika edullisesti näköjään saisi noita ikean täkkejä ja ovat reilun kokoisiakin. Niistä varmaan voisi saada jotain ihan käyttökelpoista aikaan muokkailemalla... 90 % höyheniä / 10 % untuvaa.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!