keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Irroitettava hyttysverkko lierihattuun


Tilatessani Quilt-projektiin kankaita ulkomailta tilasin samalla myös pari pätkää erilaisia kevyitä hyttysverkkokankaita puolen metrin pätkinä. Ajatuksena oli valita niistä läpinäkyvin tuote ja tehdä siitä hyvin yksinkertainen irroitettava hyttysverkko lierihatun päälle laitettavaksi. Paulitarpin ötökkäverkkoon käyttämääni mustaa verkkoa (45 g/m^2) oli vielä jäljellä, mutta tuo oli liian tummaa ja läpinäkymätöntä käytettäväksi lähellä kasvoja, vaikka suurena pintana tarpin oviaukolla se onkin minulle riittävän läpinäkyvä. Nuokin hukkapalat tulivat kyllä käyttöön peittoprojektin untuvaosastojen väliseininä.

Valitsin tähän pieneen projektiin luonnonvalkoisen/beigen, 25 g/m^2 (155 reikää neliösentillä) verkkokankaan. Työaikaa tähän olisi kulunut ainoastaan puolisen tuntia, jos olisin kerralla ommellut oikean värisellä langalla. Käytin ensin liian tummaa lankaa ja päätinkin vielä ratkoa kerran kaikki saumat ja ompelin vaaleammalla uudestaan.

Tykkään käyttää pohjoisen vaelluksilla lierihattua, koska se suojaa kasvoja ja niskaa hyvin auringolta puuttomilla/vähäpuustoisilla alueilla. En kuitenkaan pidä siitä, että verkko on kiinteästi lierihatussa kiinni, joten kehitin sellaisen ratkaisun, jolloin verkon saa helposti paikalleen ja pois. 

Mittasin lierihatun lierin ympärysmitan ja leikkasin sen levyisen (+saumavarat) palan verkosta. Korkeussuunnassa en tehnyt vielä mitään muutoksia, koska olin tilannut kangasta vain puolen metrin pätkän. Laitoin verkon pystysuuntaisen sauman nuppineuloilla kiinni ja aloin sommittelemaan verkkoa hatun päälle.

Kavensin reikäkangasta neljästä kohdasta tasaisesti nuppineuloilla siten, että verkko tukeutuu lierihatun lieriin ja menee tiiviisti päähinettä vasten.




Leikkasin ylimääräiset kolmion muotoiset kangaspalat lierihatun päälle jäävästä osasta irti.


Tuon jälkeen puin hatun verkkoineen päähäni ja merkitsin nuppineuloilla etu- ja takareunan korkeuden. Jätin viitisen senttiä ylimääräistä, jotta verkko laskeutuu aina sekä niskasta että rinnalta kiinni eikä öttiäiset tällöin pääse iholle verkon ali. Merkittyäni laitoin verkon lattialle ja merkitsin linjan, jota pitkin leikkasin ylimääräisen osan alareunasta pois.

Alareunan leikkauslinja merkitty nuppineuloilla.

Ylimääräinen osa leikattu pois.
Tässä vaiheessa kaikki leikkaukset oli tehty ja piti enää vain ommella saumat kiinni ja huolitella kankaan ylä- ja alareuna. Lopputuloksena on kasvoille hyttyssuoja, joka vain vedetään tarvittaessa hatun päälle ja se laskeutuu tiiviisti lierin päälle. Muulloin verkkoa voi pitää lierihatun päälle rullattuna tai reisitaskussa jemmassa. Verkko ei taiteltuna paljonkaan tilaa vaadi. 

Tällä verkkomateriaalilla painoa tuli 11 grammaa ja materiaalien hinta noin 1,5 euroa.

Valmis verkko.

Verkko rullattuna lierin päälle.

Kasa verkkoa ja saumoja.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia projekteja taas sinulla, mukava lueskella ja ihmetellä kuinka jollakin on tuo käsillä tekemisen taito.:)

    Hillasoilla hyttysverkkoa tuli joskus käytettyä paljonkin. Parhaassa koskaan käyttämässäni hyttyshupussa oli kainaloihin pujotettavat kuminauhalenkit. Tämä varmisti, että myös hupun alareuna pysyi mukavasti kaulan ja niskan suojana. Erittäin hyvän suojan sai, kun puki hupun pitkähihaisen paidan tai takin alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mielenkiinnolla odotan itsekin, että pääsen näitä kokeilemaan käytännössä :-) Nyt alkaa ainakin tämän seuraavan vaelluksen varustesetti olemaan pakkaamista vaille kunnossa: http://akpojanblogi.blogspot.fi/2015/06/vatsarin-varustelista.html Perjantaina lähdetään ajelemaan illalla kohti pohjoista ja lauantaina ollaan jo maastossa.

      On kyllä hyvä ajatus tuollaiset kuminauhalenkit. Täytyy käytellessä miettiä olisiko sellaisille tarvetta.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!