sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Porvoon vanhakaupunki ja Ehrensvärdin polku Loviisassa 9.7.2016

Porvoonjoen rantaa.

Tuli käytyä eilen ajelulla vaimon ja lasten kanssa Porvoon vanhassakaupungissa. Muistan siellä käyneeni aiemminkin joskus lapsena, mutta tuosta reissusta ei mieleeni jäänyt muuta kuin hurjan jyrkkä katu (lieneekö Suomen jyrkin katu?) Sillanmäelle. Hyvä syy käydä siis jo uudestaan katselemassa. Nyt kohde siirtyi muuton myötä niin lähelle, että Porvooseen ajeli Vantaalta kevyesti kolmessa vartissa ja mikäpä oli käydä mukulakivisiä ja kapeita katuja tallaamassa kauniina kesäpäivänä.


Kävelimme kierroksen Sillanmäellä ja kävimme sitten lounaalla. Takaisin kävelimme torin kautta. Pisti hieman huvittamaan, kun turisteille matkamuistoiksi oli myynnissä pehmoleluporoja ja poronnahkoja... Jotenkin on mielikuvitus lopussa paikallisten matkamuistojen keksimisen kanssa, mutta mikäs siinä, jos kauppa käy. Samat ovat krääsät myynnissä "souvenirs" kyltin alla täällä kuin reilut 1000 kilometriä pohjoisempana.

Sillan päästä lähtee jyrkkä katu Sillanmäelle.

Näkymä sillalta pohjoiseen.

Vanha pyörä.

Kirkko.

Vanhan Porvoon tori.

Porvoossa käymisen jälkeen oli sellainen olo, että voisi vielä muuallakin käydä, kun kello oli vasta hieman iltapäivän puolella. Olimme hieman aikeissa poiketa Svartholman linnakkeella, mutta huomasimme linnarakenteita jo matkalla sinne hieman Loviisan keskustan jälkeen, joten jätimmekin auton siihen ja lähdimme tutustumaan niihin. Paikalta löytyi Ehrensvärdin polku (karttalinkki), joka kiertää vanhalla linnoitusalueella.

Opastekylteistä selvisi, että näitä linnakkeita oli aloitettu rakentamaan samaan aikaan kuin Svartholmaakin Ruotsin hävittyä pari sotaa venäläisten kanssa 1700-luvun alkupuolella. Kyseisten linnoituksien geosuunnittelu meni kuitenkin sikäli mönkään, että parin kymmenen kivikierroksen jälkeen rakennustyöt piti lopettaa, kun maaperä osoittautui liian pehmeäksi raskaille rakenteille. Sen verran massiiviset muurit oli kuitenkin saatu aikaan kahteenkin paikkaan, että kyllä siitä selkeästi näki, että tosissaan oli yritetty. 

Alueella kiertää kaksi eri mittaista merkittyä polkua, joista pitempi menee pätkän metsäreittejä ja lyhyemmällä pärjää lastenrattaidenkin kanssa. Itse työntelin nuukahtanutta pikkuihmistä rattaissa, joten menin lyhyemmän polun, mutta vaimo käppäili vanhemman lapsen kanssa pitemmän kierroksen. Oikein kiva pieni lenkki! Matkan varrelta löytyi mukavasti metsämansikoita ja mustikoitakin popsittavaksi. Syötävien marjojen lisäksi oli joitakin näsiäpensaita, joten alueella on syytä olla tarkkana ja opastaa jälkikasvuaan mitä marjoja saa syödä ja mitä ei missään tapauksessa...


Ehrensvärdinpolun kartta.

Lisää kuvateksti

Näsiä kasvaa korkealla muurin raossa. Näitä näkyi muualla maan tasossakin.

Ensimmäinen linnake.

Loviisanjoki virtaa puistoalueen halki.

Hämärä Kuninkaanlampi.

Toinen linnake.

Lopuksi kävimme ennen kotiin palaamista koukkaamassa Vårdön tien päässä (karttalinkki) ja syömässä torilta ostettuja herneitä rannalla. Mukava kesäpäivä (joka jatkui illalla vielä parin-kolmen litran verran mustikanpoiminnalla Espoon puolen metsissä Tremanskärrin lähettyvillä)...!

Vårdön näkymiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!