sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Mustikanpoimintaa Stormossenilla 10.7.2016


Varvut notkuu jo kypsiä mustikoita.

Mustikoita on tänä vuonna joka paikassa. En uskonut uusien marja-apajien etsimisen voivan olla muuton jälkeen ensimmäisenä kesänä koskaan näin helppoa, kuin se on nyt osoittautunut olevan. On aivan sama mistä pujahtaa metsän puolelle niin aina löytyy nuo notkuvat varvut. Kypsiä mustikoita on ilmestynyt varmaan pari-kolme viikkoa keskimääräistä aiemmin ja muutaman kerran jo vähän tullut käytyä noukkimassakin.


Jopa Pöyryn konttorin viereisestä metsästä tuosta kolmostien ja kehäkolmosen risteyksen vierestäkin saattoi litran käydä yhtenä iltana töiden jälkeen marjoja hakemassa puuron joukkoon laitettavaksi. Noukin käsin, koska sitten putsaamista ei jää käytännössä ollenkaan. Puuha on maastossa rutkasti hitaampaa, mutta mitä sitten... Saapahan olla enemmän ulkona eikä tarvitse tuntitolkulla niska köyryssä nyppiä lehtiä keruusaaliista kotona pöydän ääressä. Tämän päiväisestä noin 3 litran saaliista löytyi pakastusrasioihin siirtämisen yhteydessä 15-20 putsatavaa objektia. Melkein voisi suoraan kerätä niihin rasioihin jo metsässä...

Aivan pelkkää mustikanpoimintaa tämänpäiväinen retki ei kuitenkaan ollut, vaan kävimme samalla perheen voimin tutustumassa Stormossenin suoalueeseen Kirkkonummella (karttalinkki) ja syömässä eväät siellä kuurosateiden mennessä ajoittain ylitsemme. Kannattaa käydä suo katsastamassa, koska kyseessä on pääkaupunkiseudun tienoilla ruotsinkielisen nimensä mukaan merkittävän iso suoalue. Ehkä jopa suurin. Reilu kilometri taitaa tulla suurimmillaan avosuoalueen laidasta laitaan.

Aiemmin tällä viikolla valmistuneet housutkin olivat päällä jälleen ja vaimo nappasi pari kuvaa, kun pönötin suoaukealla. Alta löytyy siis myös ensimmäiset ulkona otetut kuvat uusimmasta käsityöprojektistani. Sen verran täytyy kehua, että on ne kyllä kerrassaan erinomaiset housut!


Panoraama suolta.

Uudet itse tehdyt reisitaskuhousut jalassa on todella helppo hymyillä. Koko päällysvaatekerros on nyt omaa tuotantoa!

Pöksyt ovat ensimmäisen käyttöviikon aikana osoittautuneet erinomaisen käyttökelpoisiksi!

Tämä kuva sisältää pitkän liudan minun lempivärejäni!

6 kommenttia:

 1. Itsetehty päällysvaatesetti on hieno juttu, ei monellakaan ole sellaista. Arvostan. Seuraavaksi sitten rupeat opettelemaan suutarintaitoja ja ennen ajan pitkää laadit itsellesi omatekemät vaelluskengät!

  Mustikoista: minä olen jo parin vuoden poiminut kaikki marjat niin, että otan metsään tai suolle mukaan 0,5 litran Minigrip-pusseja ja poimin marjat puhtaina suoraan niihin. Kotona ei sitten muuta tarvitse tehdä kuin pakastaa marjat. Perkaaminen, jota inhoan yli kaiken, jää kokonaan pois. Poimimisen hitaus ei minua haittaa - lähden marjastusreissuille aina nautiskelemaan, joten tärkeintä ei ole saatavien marjojen määrä, vaan ulkona oleminen ja poiminnan välissä pidettävät kahvitauot ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nahkatöitä olisi kyllä hienoa tehdä :-) Vaelluskenkien tekeminen tuntuu äkkiseltään kunnianhimoiselta ajatukselta, mutta ei kai se olisi missään tapauksessa mahdotonta? Saattaa hyvinkin olla, että joskus vielä sellaisilla tallustelen...

   Kuulostaa siltä, että meidän marjanpoiminta on aika samantyyppistä puuhastelua :-D Ei turhaa stressiä, että joku litramäärä pitäisi saada (ainakaan marjoja... Kahvia ehkä ;-) Tosin tällä kertaa eväsjuomana oli tee)...

   Poista
  2. Nahka on kyllä kiehtova materiaali. Itse olen hankkinut joitakin perustyökaluja ja harjoitellut tekniikoita - vain huomatakseni, että tahtoa on enemmän kuin taitoa :D Mutta ehkä joskus... Mahdotontahan se ei ole. Tekiväthän entisajan kiertävät suutarit ihmisille käyttöjalkineita, joten miksipä ei nykyihminen pystyisi riittävän opettelun jälkeen samaan. "Riittävä" tarkoittaa vain ainakin minun kohdalla niin suurta työmäärää, että sellaiseen ei toistaiseksi ole ollut realistisia mahdollisuuksia.

   Poista
  3. :-D Kyllä.. Keväällä jo meinasin vähän innostua reppuprojektin yhteydessä kokeilemaan, mutta se homma jäikin vielä odottelemaan tulevia aikoja.

   Poista
 2. Vai alkaa mustikat olla valmiita. Housut näyttää ainakin näin kuvassa hyvän näköisiltä.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, itseasiassa jo juhannuksena oli kypsiä mustikoita, mutta nyt alkaa olemaan jo valtaosa keräämistä vaille valmiita..

   Laittelen tässä lähiaikoina tarkempiakin kuvia housuista näytille.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!