keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Quilt-projekti 3: Untuvien pöllytys ja valmis viltti


Säkillinen vesikauhuista untuvaa.

Muutama päivä sitten hain postista Puolan paketin. Pahvilaatikko oli melkein ilmaa kevyempi, kun pienehköön pakkaukseen oli sullottuna vain tyynyyn pakattuna vajaat 300 grammaa 850FP vettähylkiviä untuvia. Eilen illalla otin asiakseni sulloa höytyvät vilttiin. Kyseinen työvaihe on melkein sellainen, että se on syytä toimittaa kerralla, koska pöllähtelyltä ei oikein voi välttyä. Onpahan nyt uudenkin kämpän lattioilla noita leijailijoita sitten... (Toki enimmät imuroin operaation jälkeen pois).


Sen verran oli ollut reilu meininki tutulla Puolan kaverilla, että kymmenisen grammaa hän oli laittanut ekstraa mukaan pakettiin punnituksen mukaan. Muokkasin laskuriini todelliseksi untuvamääräksi 290 grammaa ja annoin sheetsin osittaa massan oikeisiin lokeroihinsa. Hyvä palvelu.
Alla muutama kuva olkkarin untuvansullonta- ja ompelupisteestä.

Kahdesta aanelosesta rullattu suppilo on todettu nopeimmaksi täyttötavaksi, vaikka välillä muutama untuva menee ohikin.

Pöllyti.

Sinne on untuvat menossa onkaloonsa.

Työläs vaihe tuo sullominen on, vaikka olenkin siihen mielestäni ihan hyvän keinon kehitellyt. Vuoden takaisista kokeiluista voi lukea täältä. Viimein koko tyyny oli tyhjä ja viltin lokeroissa oikeat määrät eristettä. Ompelin viltin päädyn kiinni ja jätin reunaan kujan kaulan kohdan kiristysnyörille. Tuon jälkeen pujotin kiristysnyörin ja muokkasin alkuperäisen pakkauspussin noin 1/3 pienemmäksi kuin mitä se oli alunperin ollut. Valmis! Painoa lopputuloksella on 590 grammaa. Ehkä myöhemmin saan vielä selville alkuperäisen painon silloin, kun tässä oli vielä toinen eristelaatu sisässä...

Viltti kohoamassa.

Viltit vierekkäin. Omassani on aina jalkopääty kiinni, mutta Prodigyssä se on avattava. Teoriassa Prodigyyn jää aina pieni reikä, josta tulee lämpöhukkaa, mutta en sitten tiedä kuinka merkittävästä asiasta on kyse.

akpoika viltin sisällä 1/2.

akpoika viltin sisällä 2/2.

Valmis paketti.

15 kommenttia:

 1. Niin näppärää! Sitä aloin pohtia, tiedätkö näiden untuvien alkuperästä - missä ne tuotetaan ja miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Onneksi pystyin whatsappilla kysymään suoraan Rafalilta joka työskentelee Cumuluksella ja sain asian pian selville :-)

   Cumuluksen untuvat tulevat Animexin teurastamolta Krakovasta, jossa untuva siis kerätään talteen lihatuotannon sivutuotteena.

   Poista
  2. Jep, voisi olla huonomminkin. Tilasin viime syksynä tuolta myös untuvaa ja silloin sain alkuperästä vastauksen, että se on Euroopasta.. Nyt tuli tarkemmin :-)

   Poista
  3. Hyvää työtä tuon peiton suhteen!! Kiinnostaisi itekin väsätä tuommoinen quilt, niin osaisitko kertoa mistä tuota untuvaa saisi tilattua ja millä hinnalla?

   Poista
  4. Kiitos kysymästä. Nämä vettähylkivät untuvat tilasin suoraan Cumuluksen tehtaalta Puolasta hintaan 4 tai 4,5€/10g. En tiedä Euroopassa toista paikkaa mistä saisi vettähylkivänä. USAsta taitaa saada myös, mutta ei ole kokemusta sieltä tilaamisesta.

   Extremtextilistä Saksasta saa edullisemmin tavallista untuvaa, jota olen käyttänyt omassa viltissäni.

   Poista
  5. Kiitos tiedoista! En ole valmistanut mitään omia varusteita niin osaatko neuvoa millaista kangasta kannattaisi käyttää ja mistä sellaista saisi edullisesti?

   Poista
  6. Jos teet untuvatäytteisen niin siinä olennaisinta on, että kangas on untuvanpitävää (downproof). Lisäksi makuupussin/viltin tapauksessa kankaan pitää tuntua myös mukavalta ihoa vasten. Omissa projekteissani olen käyttänyt Pertex Quantumia (yleinen ihan kaupallisissakin tuotteissa) ja olen ollut tyytyväinen. Valitettavasti Suomesta ei tahdo saada untuvaprojekteihin kankaita (kannattaa kuitenkin Shelbyn valikoimat tutkia), mutta tuolta saksalaisesta kaupasta nyt ainakin saa tilattua. Edullisuudesta en sitten tiedä... Tahtoo väkisin tulla untuvatuotteista aika arvokkaita, mutta ovathan ne sitten hyviäkin!

   Se mikä jäi mainitsematta, niin puolalaiset muuten lisäävät 25 euron toimituskulut paketin hintaan, mutta siihen sisältyy moitteeton paketin seurantapalvelu mikä on tärkeä varsinkin ulkomailta tilatessa.

   Muista hyödyntää tekemääni untuvalaskuria, kun alat suunnittelemaan omaa vilttiäsi! Siihen löytyy linkki joistakin näistä minun vilttipostauksistani :-)

   Poista
  7. Tässä se linkki untuvalaskuriin: http://akpojanblogi.blogspot.fi/2015/07/laskuri-tee-se-itse-makuupussinquiltin_6.html

   Poista
 2. Nice.

  Uutisvirrassa tuo päivityksen esiökuva näytti ihan haalennellta Venäjän lipulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän siihen viittaavat värivalinnat oli tosiaan tuossa untuvatyynyssä :-)

   Poista
 3. Pätevännäköinen kokonaisuus! Päähän vielä kypärälakki, niin luulisi tarkenevan :)

  Cumuluksen untuvien alkuperätieto muuten löytyy heidän nettisivuiltakin. Sieltä olen sen itse joskus lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tarvittaessa myssy päähän. :-)

   Jaahas. Enpä ole Cumuluksen sivuilta tuota aiemmin hoksannut edes etsiä, mutta on kyllä mukava, että avoimesti untuvien alkuperä kerrotaan. Tuntuu usein olevan kovin vaikeaa. Expedin untuva-alustoista ainakin joskus kyselin, mutta sen selvittäminen osoittautui todella vaikeaksi valmistajalle. Jäi sitten alusta hankkimatta. Siitä tosin on aikaa jo kolmisen vuotta ja ehkä asia on jo korjaantuu..


   (Hetkinen.. Tämä Tapanik:n kommenttihan taisi tulla Tervan tien varrelta ;-)

   Poista
  2. No sieltäpä hyvinkin. Nyt olen jo Kuhmossa ja huomenna palaan kotiin linja-autokyydillä. Sitten alkaa retkikertomuksen kirjoittaminen blogiin :)

   Poista
  3. Hienoa! :-) Tuskin maltan odottaa...

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!