keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Housuprojekti: Reisitaskuhousujen kaavat

Vanhat ja reikiintyneet housut päällä viimeisen kerran.

Aion seuraavana projektina korvata vanhat täysin palvelleet puuvillaiset, erinomaisesti istuvat ja tyyliltään miellyttävät reisitaskuhousut uusilla. Yllä olevan kuvan ottamisen jälkeen ratkoin housut osiin ja asettelin palat nätisti kaavapaperille. Piirreltyäni ääriviivat paperiin leikkasin kaavat uusia pöksyjäni varten. Näin voin ommella itselleni malliltaan jotakuinkin vastaavat housut... Muutamalla parannuksella höystettynä.


Päätin laittaa puuvillan vaihtoon, koska toissatalvena itse tekemääni anorakkia jo yli vuoden käytännössä ainoana takkina käytettyäni olen todennut Shelbyn kauppaaman Quickdry-kankaan erinomaiseksi vaatemateriaaliksi. Se kuivuu alta aikayksikön, on riittävän vahvaa ja kevyttä, vieläpä tuntuessaan mukavalta ihoakin vasten. Erehdyttävän puuvillamainen se on tunnultaan. Ei sovi väheksyä myöskään sen tuulenpitävyyttä, joka on niin mainio, että pakkasellakin pärjäilee yllättävän vähillä alemmilla vaatekerroksilla. Eikä nämä ole edes mitään mainospuheita, vaan sisältää runsaassa käytössä todettuja faktoja. Sen verran oletin housujen joutuvan käytössä takkia enemmän kulutukselle alttiiksi, joten anorakkiprojektin light-kankaan (117g/m^2) sijaan päädyin quickdry midweightiin (179g/m^2). Kangasta on vahvennettu corduralla.

Muita muutoksia nyt ratkottuihin pöksyihin verrattuna tulevat olemaan lahkeensuiden kiristyksien muuttaminen hankalahkoista solmittavista nauhoista helppoihin kuminyöri+nyörinkiristin -ratkaisuihin ja vyön lenkkien tekeminen leveämmillekin vöille sopiviksi. Takataskujen tekemisestä en ole vielä aivan varma onko niille tarvetta. Toisaalta usein olen paperikartan tallustellessa sujauttanut takataskuun, joten saattaa sellaisetkin vielä ilmestyä.

Kankaat ja muut tilpehöörit on jo tilauksessa ja kohta matkalla Oulusta Vantaalle, mutta nyt olisi vielä hyvä aikaa heitellä ehdotuksia ennen kuin taas ompelukoneen laakerit laulavat punaisena, jos tulee hyvistä housuista ominaisuuksia mieleen...? Saattaisin tehdä vielä lisäyksiä kaavoihin/suunnitelmiini...

Etutaskut pitää olla, että voi kuljeskella metsässä käet taskuissa.

Taskun sisäpuoli jo pitkälti ratkotuista housuista.


Palat kaavapaperilla.

Projektin toinen osa: Yksilahkeinen.

6 kommenttia:

 1. Miten olisi katkolahkeet? Saisit samalla kertaa hyvät shortsit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkinnassa sellaisetkin ovat olleet. Materiaalitilauksen yhteydessä hylkäsin ajatuksen, kun ei ole ollut aiemminkaan tarvetta(lähinnä kai siksi, etten ole sellaisia omistanut). Nyt alkoi taas jahkailu... :-D Saahan ne toisaalta jälkikäteenkin tehtyä, että ei se nyt niin vakava paikka ole. :-)

   Poista
  2. Se on kyllä totta, että katkaisukohdat saa helposti lisättyä, jos sellaiset alkavat myöhemmin tuntua tarpeellisilta.

   Poista
  3. Kyllä.. Toki niiden tekeminen myöhemmin on työläämpää kuin housuja valmistaessa ja vaatinee myös jonkun verran purkamista mikä on aina vähän tylsää hommaa :-)

   Poista
 2. En löytänyt kaavoja puhelimella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eipä tässä varsinaisesti kaavoja olekaan jaossa vaan kerron postauksessa tekemieni housujen kaavojen valmistuksesta ja projektista yleisesti. Jos kuitenkin kaipaat kaavoja, voit ottaa sähköpostilla yhteyttä etunimi.sukunimi@gmail.com. Pientä vaivanpalkkaa vastaan voin kopioida housujen kaavat ja lähettää postilla sinulle. Kaavapaperit ovat kyllä tallessa...

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!