keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Pesunkestävä kartta

Siirtopapereita.
Tein tänään pesunkestävän kartan kankaalle hyödyntäen puuvillapaitojen painatuksiin käytettävää siirtopaperia. Siirtopaperia saa useistakin paikoista, mutta minä hankin omat A4 -kokoiset biltemasta kuukausi-pari sitten odottamaan tulevaa käyttöä. Hinta kymmenestä A4 -siirtopaperista oli muistaakseni noin 11 euroa. Viimein löytyi aikaa toteuttaa projekti.

Pakkauksen takana on hyvät ohjeet siirtopaperin käyttämiseen.
Parin kuukauden päähän on suunnitteilla viikon reissu Vätsärin erämaahan. Päätin siis kokeilla tehdä tuosta alueesta kartan. Aloitin homman hakemalla maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen tiedostopalvelusta neliön muotoisia vierekkäisiä karttalehtia riittävältä alueelta. Kartat latautuivat .png -muodossa.

Siirtopaperini oli tarkoitettu vaalealle pohjalle, jolloin tulostus täytyi tehdä peilikuvana. Tummalle pohjalle tarkoitettua paperia käyttäessä niin ei tarvitse tehdä (ja ehkä päästään parempaan kuvan laatuun muista syistä...). Tulostimeni asetuksista en löytänyt mistä saisin tulostettua kartan peilikuvana, joten jouduin peilaamaan kuvat Gimpin avulla ennen tulostusta. Tulostukseen tulee valita paras mahdollinen kuvan laatu, jotta kartasta tulee mahdollisimman selkeä.

Käänsin kartat gimpillä peilikuvaksi ja laitoin tulostumaan.

Läjä karttoja.
Tulostamisen jälkeen leikkasin kartoista ylimääräiset valkoiset reunat pois, jonka jälkeen asettelin karttapalat sohvalle oikeaan järjestykseen ja numeroin ne, jotta kartan osat menevät varmasti oikeaan kohtaan, kun ne silitysraudalla kuumennetaan kankaaseen kiinni. Sen jälkeen karttoja ei enää saa irti. 

Suomen raja tuli vastaan ja siitä syystä kartan oikea reuna ei ole suora. Kulmassa on Rajapää -tunturi Norjan rajalla.
Leikattuani kankaat etsin vaatehuoneesta jonkun sopivan hukkapalan puuvillaista (vain puuvilla käy) kangasta, johon kiinnitän kartan. Löysin upean vanhan kukkakuvioidun lakanan, joka sai toimia nyt tärkeässä tehtävässä karttani taustana. Kuumensin silitysraudan kolmeen pisteeseen asti ja silitin kankaan suoraksi. Sen jälkeen karttapalat saikin latoa kankaalle ja aloittaa kuumentamisen. Karttalehtien väliin jätetään noin 5-10 mm rako, jotta kartta ei ala irtoilemaan reunoistaan taitoskohdissa.

Yhdestä paikasta silitysraudalla kuumennetaan ohjeen mukaan 1-1,5 minuuttia, joka tuntuu pitkältä ajalta, mutta ainakin siirtopaperi kiinnittyy kunnolla kankaaseen. Aikaa voi katsoa kellosta tai tehdä niin kuin minä, eli laittaa kännykkään minuutin ajastuksia.


Silitysrauta kuumentamassa siirtopaperia.
Karttalehtien annetaan jäähtyä silitysrautahomman jälkeen ja kartan päältä repäistään siirtopaperi irti. Sitten kuva on kankaassa, eikä enää koskaan tarvitse varoa karttojensa kastumista reissussa. Kartan voi huoletta vaikka sulloa taskuunsa, ja vielä unohtaa sen pesukoneeseen. Tämä on huomattavasti edullisempi "tee se itse" -vaihtoehto "jääkäri"kartoille.

Paperi revitään irti ja tulostettu kuva jää kankaaseen kiinni.

Toinen rivi menossa.

Karttalehtiin jätetään noin sentin rako taitoksia varten.
Oma tulostimeni ei kyennyt aivan äärimmäiseen tarkkuuteen, mutta mustat tekstit ja kartta muuten ovat lukukelpoisia. Osaltaan lievään epätarkkuuteen voi vaikuttaa myös käyttämäni kankaan ikä, kyseessä on erittäin hiutunut vanha lakana. Siniset tekstit (järvien nimet ym) eivät näy, mutta se korjaantuisi paremmalla tulostimella ja mahdollisesti käyttämällä tummalle pohjalle tarkoitettua siirtopaperia. Pakkasenkestoa ja maasto-ominaisuuksia muutenkin on tämän tyyppisellä kartalla koeteltu jo Muotkalla maaliskuussakin...

Mustat tekstit ovat luettavissa, mutta pääosa sinisistä ei.

Rajapää.

Kartta mytyssä.

Taustalla kulunut kukkakuvio.

Kartta taiteltuna.


Painoa tuolla on sen 45 grammaa.

11 kommenttia:

 1. Hauska idea, jota voisi kyllä kokeilla. Onko tulostustavalla väliä, pitääkö olla mustesuihku vai laser vai käykö kumpi tahansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideasta en voi ottaa kunniaa itselleni :-)

   Molemmat tulostustavat käy. Tulostus hoidetaan aivan normaaliin tapaan, mutta eri paperille.

   Poista
 2. Hyvä idea jos kartta on riittävän tarkka ja luettavissa. Paperikarttan verrattuna kesto taiteltuna ja kosteissa olosuhteissa on huomattavasti kestävämpi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartasta tulee niin tarkka kuin mihin tulostin pystyy eli parhaimmillaan vähintään riittävä. Aion omallani kokeilla vielä sitä tummalle pohjalle tarkoitettua siirtopaperia ja voisin tarkemmin tutkia tulostimeni asetuksia, jos sieltä saisi vielä vähän terävyyttä tms lisättyä. Tietenkin itse karttakuvankin terävyyttä ja kontrastia voisi muuttaa kuvankäsittelyn avulla ja mahdollisesti muuttaa esimerkiksi siniset tekstit eri värisiksi järvien päältä...

   Kestävyys paperikarttaan verrattuna on todellakin niin paljon parempi, että aion itse siirtyä tämän tyyppisiin karttoihin pitemmillä maastoreissuilla. Päiväreissut nyt menee normaaleilla tulosteillakin tai ilman...

   Poista
  2. Nykyisin esim. melontareissuille laminoin kaikki kartat. Niistä tosin tulee A4-kokoisia jäykkiä levyjä mutta karttataskussa sillä ei ole niin väliä. 1:50 000 kartassa yhdelle lehdelle saa ihan riittävän alueen näkyviin.

   Poista
  3. Laminoitujen kanssa on itsekin tullut tehtyä paljon reissuja, mutta vierastan karttalaukun käyttöä ja ne on vaikeita taitella taskuun. Siinä mielessä tämä kankainen on mielestäni parempi ja saa myös isomman alan kerralla näkyviin.. Vaikka sillä A4:lläkin toki ihan hyvin pärjää ja tarvittaessa voi ottaa useampia esille, jos täytyy hahmottaa isompi alue :-) omat hyvät ja huonot puolet kaikissa...

   Joskus on tullut vedettyä kontaktimuovillakin "laminointi", mutta se tahtoo mennä taitoksista nopeasti rikki ja imaisee sitten tipat itseensä ja kartta on isolta alalta entinen.. Monesti riittävä sääsuoja sekin kuitenkin.

   Poista
  4. Jäi sanomatta.. Olen joutunut myös pilkan kohteeksi noiden kontaktimuovilla päällystämieni kanssa liikkuessa.. Ovat nykyään lempinimeltään 3D-karttoja ;-)

   Poista
 3. Kartan painaminen jalkarätteihin olisi kunnon grammarin unelma. Vilkaisisi karttaa aamulla ennen kuin laittaa kartat kenkiin.

  Hyvä kartta tulee myös värilaserkopioista (A3), kun käyttää kaikkein ohuinta kontaktimuovia. Rypyt välttää laittamalla kontaktimuovin lattialle liimapinta ylöspäin ja antamalla kartan leijua paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :-D

   Kiitos vinkistä. Täytyypä kokeilla, jos tulee vielä kontaktimuovien kanssa pelattua. Itse olen aina laittanut kartan pöydälle ja siihen päälle muovin, mutta varmaan
   voisi onnistua paremmin noin toisin päin niin kuin sanoit.

   Poista
 4. Tulostan kartat riittävällä limityksellä reitin mukaan, numeroin & laminoin ja kiinnitän rinkkaan jojolla. Ainakin viikon reissun kartat kulkevat kätevästi rinkan pohjalla, ei niitä niin paljoa tule sopivalla mittakaavalla, vaihdetaan aina tarvittaessa uusi sivu. Toimii.Tunturituulessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on ihan pätevä tapa tehdä karttoja, jos on laminointivehkeet käytettävissä.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!