tiistai 13. huhtikuuta 2021

Pilkkireissu Vätsärissä, 1-9.4.2021: 5. päivä

Tarppi aamulla osin lumen peitossa.

Tästä linkistä kertomuksen ensimmäiseen osaan.

Kovasta tuulesta huolimatta yö tarpin alla sujui sulaneella pälvipaikalla mukavasti ja tuli nukuttua hyvin. Yöllä sateli lunta ja sitä oli myös tarpin katolla ohut kerros. Vietimme päivän Routasenkurulla eri lampia kalastellen ja käytiin tietysti katsomassa itse kurua myös.

Käsivartta muodoltaan muistuttavasta lammesta löytyi yksi hyvä kalapaikka, mutta kaikki lammen neljä jokien suuta olivat kalattomia eikä saalista niistä tai muualtakaan järvestä saatu sitä yhtä paikkaa lukuunottamatta. Toisesta lammesta sain yhden taimenen. Rautua ei löytynyt, vaikka sitäkin näissä järvissä pitäisi olla ja saalis koostui taimenista, kunnes iltahämärissä sain myös elämäni ensimmäisen mateen pilkillä. Toukka rautulätkän alla koukussa kelpasi. Enpä ollut sitä syöttiä keksinyt merellä ja muualla mateen pilkintää viimeisen viiden vuoden aikana kokeillakaan.

Mutta mikä paikka olikaan saada ensimmäinen made; Routasenkurun jyrkänteiden alla pieni lampi! Putkipihdit oli mukana ja niillä oli helppo kiskaista limamikolta nuttu pois.

Routasenkurun putouksella (karttalinkki) jotkut olivat laskeneet putouksen päällä olevan lumikannen yli siksakkia ja menneet 10-15 m alempana olevalle lammelle hiihtelemään. En lähtisi itse kikkailemaan tuossa paikassa sulapaikan päällä 30 kilometriä lähimmältä tieltä. Vähän toisen näköinen paikka se on talvella, kun putous ei varsinaisesti näy eikä kuulu. Vaikuttava, mutta ehkä kesällä vielä hienompi (linkki kesäreissun Routasenkurun juttuun tässä).

Jossain vaiheessa pari hirveä oli mennyt leiripaikkamme ohi jäätä pitkin, kun jäljet oli ilmestynyt jäälle. Varmaan olisi ollut elukat nähtävissä, jos olisi sinne päin hoksannut katsoa.

Täyspakkausta ei tänä päivänä raahattu ollenkaan ahkiossa, vaan kierreltiin muutama kilometri lähilammilla kevyellä pilkkivarustuksella.Eräs jään päälle noussut taimen.

Laskujoki Ristijärven suunnalta.


Routasenkuru talvipuvussa.

Jotkut laskeneet suksilla putouksen päällä olevan lumikannen yli alas lammen jäälle.


Limamikko.

Tätä varten minulla oli putkipihdit mukana.

360 astetta Routasenkurun lampea ilta-auringossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!