perjantai 3. heinäkuuta 2015

Makuupussin vetoketjun vaihtaminen

Nyt tulee kertaheitolla omat ja kaverin varusteet kuntoon Vätsärin vaellukselle. Eilen väsäilin tarppiini ötökkäverkon (tosin viimeistelin sitä vielä tänään hiukan seuraavaa koepystytystä varten) ja tänään vaihdoin retkikaverin makuupussiin uuden vetoketjun, kun edellinen oli jo 32 vuoden käytön jälkeen tiensä päässä.

Kyseessä on Suomen Höyhenen 80-luvulla valmistama untuvamakuupussi, malliltaan Erikois-Lappi. Kuulemma makuupussi on ostettu vuonna 1983 ja öitä siinä on vietetty paljon, mutta hyvässä kunnossa pussi silti on.

Vetoketju rikki.
Tilasin suomalaisesta nettikaupasta kaikkiin makuupusseihin käypäsen YKK:n 200 cm pitkän vetoketjun. Vetskarin yläpäässä on valmiina kaksi vedintä ja alapäässä yksi, niin kuin makuupusseissa yleensäkin.

Ennen vanhan ratkomista irti kuvasin varmuuden vuoksi jokaisen liitoskohdan, että osasin ommella uuden kiinni oikein. Oikeastaan tälle ei olisi ollut tarvetta muuten, mutta vetoketjun jalkopäädyn kiinnityskohta ja vetoketjun päälle tulevan eristekaistaleen ompelu oikeassa vaiheessa oikeasta kohdasta olisi helposti unohtunut ilman kuvia.










Vanhan ratkomisen jälkeen ompelin uuden vetoketjun toisen reunan pussiin kiinni. Vetoketjun kiinnittäminen nuppineuloilla kannattaa aloittaa suuaukon päädystä, jotta alku tulee samaan kohtaan kuin aiemmankin. Tuon jälkeen ompelin vetoketjun pään eristekaistaleeseen kiinni ja leikkasin saksilla ylimääräiset sentit vetskarista pois. Sitten vain toinenkin puoli kiinni pussiin. Jälkimmäisen reunan nuppineuloja kiinnittäessä kannattaa pitää vetoketju kiinni, että ketju tulee molemmilla kyljillä samaan kohtaan ja suuaukko jää väkisinkin symmetriseksi.

Vetoketju kiinnitetty eristekaistaleeseen ja lyhennetty oikeaan mittaansa.
Viimeisenä työvaiheena ompelin eristekaistaleen paikalleen. Ei vieläkään Husqvarna urputtanut yhtään, vaikka kankaita oli jo liki puolen sentin kerros päällekkäin. Se vain tikkaa mukisematta.

Eristekaistale nuppineuloilla kiinnitettynä.
Paksu kerros kankaita päällekkäin.
Lopuksi nypin ylimääräiset langanpätkät pois ja pussi on valmiina seuraavaa 30 vuotta varten.


4 kommenttia:

  1. Huh, kova työ varmaan vaihtaa noin pitkä vetoketju! En tiedä olisiko tuosta selvinnyt ihan vain lukkoa vaihtamalla, sillä kuvissasi en ainakaan huomannut, että vetoketjun hammastus olisi ollut rikki. Monesti kenkkuilevan vetoketjun syypää on löystynyt/rikkinäinen lukko. Kirjoitin postauksen vetoketjun vaihdosta ja postauksen lopussa on linkki videoon, missä ohjeistetaan lukon kiristystä ja vaihtoa.

    http://utopiastatodeksi.blogspot.fi/2017/03/vaatteiden-korjaaminen-vetoketjun.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Enpäs enää edes muistanutkaan, että olen tällaisenkin korjauksen tehnyt. :-)

      Kelkan kiristystä oli tälle yli 30 vuotiaalle makuupussillewjo monta kertaa, mutta ei enää antanut toivottua ratkaisua pitemmäksi ajaksi.

      Viimeisimmät vetoketjujen korjaukset olen tehnyt leikkaamalla hammastukset pois vanhasta vetoketjusta ja ompelemalla siihen päälle uuden. Nopeampi tapa, vaikka en nyt muista, että ratkomiseenkaan olisi niin kauan mennyt... Ei ole niitä korjauksia tosin tullut jaettua täällä blogissa.

      Poista
  2. Osaatko suositella paikkaa mistä saisi uusia makuupussin mittaisia vetoketjuja ostettua tai tilattua postitse? Viikon päästä pitäisi olla pussi kunnossa alkutalven vaellusta varten.

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!