perjantai 17. heinäkuuta 2015

Quilt-projekti: Työvaihekuvia 1

Ulkopuolen kangas teipattuna lattiaan ennen leikkaamista.

Eilen illalla/yöllä ompelin useamman tunnin sen jälkeen, kun olin hakenut kankaat postista. Satuin heräämään niin aikaisin, että ompelukone kävi vielä yhden tunnin aamullakin. Sain ompelut nyt siihen vaiheeseen, että yksi kylki täytyy vielä sipaista umpeen ja sitten jo alkaa se hauskin osuus, eli untuvan sullominen peitteen sisään.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että materiaalivalinnat ovat onnistuneet oikein hyvin ja mitatkin ovat ensimmäisten kokeilujen perusteella sopivat, mutta paljon tuossa on vielä tekemistä. En tässä vaiheessa ala tarkempaa työselostusta kirjoittamaan, antaa kuvien puhua puolestaan. Se selostus tulee ehkä sitten myöhemmin. Ainakin siinä tapauksessa, jos muillakin löytyy kiinnostusta tehdä omansa ja tarvitsee vinkkiä...

Nyt, kun pääosa kuoren materiaaleista on ommeltu kiinni ja puuttuu enää päätykappale jalkopäädystä, kiristysnyöri pääntien kohdalta, muutama kymmenen metriä lankaa ja untuvat sisältä, on peitteen paino 244 grammaa. Untuvaa tulee sisään 350 grammaa eli jonkun verran yli 600 gramman menee lopputuotoksen paino.

Sisäpuolelle jäävä musta kangas "kaavana". Maalarinteipillä pysyy hyvin kankaat paikallaan.

Sisä- ja ulkopuoli leikattuna. Tässä kiinnitetään untuvaosastojen väliseiniä.

Nuppineuloja kannattaa laittaa tiuhaan, jotta tulee ommeltua verkkokaistale suoraan.

Väliseinät viimeisiä ompeluita varten kiinnitetty ulkopuolen kankaaseen.

Sitten yksi kerrallaan väliseinät kiinni sisäpuolen kankaaseen. Haastavaa!

Jalkopäädyn ompelin umpeen, jotta voin joskus tarvittaessa purkaa jalkapussin ilman, että untuvat pöllähtävät peitosta ulos.

"Hain evä" tulee vahvikkeeksi jalkapussin ja avoimen peiton liittymäkohtaan.

Kiinnityslenkki.

Untuvaosastojen toinen pää on vielä auki. Tuosta untuvaa sullotaan kuhunkin osastoon oikea määrä sisään.

4 kommenttia:

 1. Vastaavan quiltin tehneenä kannattaa valmistella untuvavaihe huolella. Pari niksiä kannatta huomioida.

  -Varaa lähelle imuri, jossa on untuvan pitävä pussukka teipattuna, voit kierrättää lentelevät untuvat käyttöön imuroimalla ne pussiin
  -Mikäli käytössäsi on tarkka keittiövaaka, voit tehdä laskelmat jokaiselle tarvittavalle lokeron painomäärälle ja täyttää pussissa A4 paperista pyöräytettyjä hylsyjä (5-6g perus A4 printtipaperi) ja taitella päät rullelle, yhteen hylsyyn meneen noin 25-30g untuvaa. Untuvien painon voi kirjoittaa hylsyn päälle.

  Helpoin tapa siirtää ne lokeroon on avata toinen pää hylsystä, syöttää se lokeroon ja tikulla työntää untuvat pois hylsystä, lopuksi puhallus tyhjentää hylsyn lopullisesti.

  Tein tällä tekniikalla 200g lisäyksen untuvapussiin ja hukkaan meni vain muutama g untuvia, eikä sotkua tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja vinkeistä! Eilen täytin untuvilla pystylokerot quiltista ja kokeilin kolmea erilaista täyttötekniikkaa. Lopulta täytin siten, että sulloin untuvat kahdesta A4:stä tehtyä suppiloa pitkin kuhunkin osastoon. Rauhallisilla liikkeillä homma sujui mielestäni melko siististi. Täytyy laskea hukkaprosentti loppupainosta. Käytin digitaalista vihannesvaakaa punnituksissa, jotta sain tilavuuksien perusteella laskemani määrän untuvaa gramman tarkkuudella sisään. Kertoilen tarkemmin kokeilemistani tavoista seuraavassa aiheeseen liittyvässä postauksessa. Pari pienempää osastoa on vielä täyttämättä ja aion kokeilla kuvailemaasi tapaa niissä.

   Minkälaisia kokemuksia olet saanut quiltin käytöstä? Minulle kyseessä on aivan uuden tyyppinen varuste. Toki makuupussia on tullut joskus peittona käyteltyä...

   Poista
 2. Tekemäni quiltin kohdalla sattui pieni haaveri kangasvalinnoissa, eli toisesta puolesta tuli untuvia läpäisevä ja jäi siksi vähälle käytölle. Olen käyttänyt sitä untuvapussin lisälämmikkenä missä toimii kyllä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Tuota talvimakuupussin lisälämmikkeenä käyttämistä olen itsekin pohtinut. Varmaan lähtee quilt varuiksi talvellakin ahkioon vaikka tällä pelkästään ei aivan talviolosuhteissa pärjääkään. Hyvää lisälämpöä kylmimpiin öihin kuitenkin.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!