keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Quilt-projekti: Mittapiirros

Quiltin mittapiirros (sama Drivessä tästä linkistä) / Quilt dimensions / Quilt sizing
Kangas- ja untuvapakettia odotellessa piirsin quiltista mittapiirroksen, joka menee toteutukseen. Alustavaan suunnitelmaan (Postaus: Viltin suunnitelmia ja materiaalipohdintaa) verrattuna isoimpana muutoksena tuli suurimman osan untuvaosastoista kääntäminen vertikaaliseksi horisontaalin sijaan.

Päätös kääntää untuvaosastot pystyyn oli puhtaasti päättelytyön tulos. Oletuksena on, että nyt voin helposti laittaa halutessani hieman enemmän untuvia peiton pääliosaan, joka on olennaisin eristävyyden kannalta, koska lämpö nousee ylös päin. Pystysuuntaisilla untuvaosastoilla vältyn myös siltä teoreettiselta tilanteelta, että untuva "valuisi" pois keskeltä kohti reunoja. Untuvan määrä eri osastoissa on vielä laskematta. Laskenta täytyy suorittaa kunkin osaston tilavuuden perusteella. Vaakasuuntaisten untuvaosastojen etuna olisi ollut se, että jalkopäätyyn olisi helposti voinut laittaa enemmän eristettä, jos jalat ovat helposti palelevaa sorttia.

Kaulan kohdalle tulevan viisteen yläpuoliseen osaan teen horisontaalin untuvaosaston. Tämä on lähinnä ulkonäköseikka, mutta myös untuvan sullominen peitteen sisään on helpompaa tasalevyisiin pystysuuntaisiin osastoihin kuin sellaisiin, jotka kapenevat yläpäästään viisteen kohdalla. Samalla pystyn tekemään tuon kaulan alueen eri värisestä kankaasta, jos haluan sellaisen tehdä. 

Umpeen ommeltavan jalkapussin suunnittelin nyt hieman lyhyemmäksi (noin 40-45 senttiä). Tämä siitä syystä, että tällöin peiton alle meneminen on oletettavasti helpompaa. Peiton reunaan tulee lenkkejä, jotka mahdollistavat peiton reunojen kiinnittämiseen toisiinsa esimerkiksi naruilla makuualustan alapuolelta.

Mitat on ilmoitettu piirroksessa milleinä ja (tuumina").

Kankaiden leikkaamista on jo sen verran aloitettu, että leikkasin untuvaosastojen jakoa varten hyttysverkosta oikean levyisiä soiroja, kun tuota kangasta löysin riittävän määrän vanhojen projektien ylijäämistä. Välähti hommaa huomattavasti yksinkertaistava työskentelytapa mieleen, jolla pystyin nopeuttamaan hommaa vähintään puoli tuntia. Kuvasin työvaiheet ja julkaisen kuvat omassa postauksessaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!