torstai 29. tammikuuta 2015

Katos vaan! Osa 1.

Jatkoin tänään kaminakatosprojektia piirtämällä 1:20 mittakaavaan muutaman detaljin katon eri suunnista. Kokeilen ensin tuollaisen yksinkertaisen, lähes kolmion muotoisen, kappaleen kanssa toimintaa. Korkeampaa harjaa voi hakea monimutkaisemmalla muodolla, jos tuo laskeutuu liian lähelle kaminan pintaa. 

Kiinnitys tulee samoihin tarpin reunoissa oleviin kuminauhalenkkeihin, joihin voi kiinnittää myös pohjan tai rankisen tms. Kaminakatos vaan tarvitsee vastaavat nyörinkiristimin säädettävät lenkit nurkkiinsa ja uloin reuna kiinnitetään vaarnalla maahan.


Mittapiirros.

Piipun läpiviennin aion tehdä sammutuspeitteen palasta. Teen samalla testin kuinka lähellä laavukangas kestää olla kärähtämättä. Eli jätän laavukankaan "liian lähelle" piippua ja katson kuinka pitkältä matkalta kangas käpristyy. Saa käsityksen kuinka iso pala täytyy olla palosuojattua kangasta piipun lähettyvillä.

Kuvassa oleviin mittoihin lisään vielä jonkin levyiset liepeet maanvastaiselle osalle.

Kamina.

Kerran olen kokeillut jo kaminalla tarpin lämmittämistä. Tuolloin katoksena oli vain liian pieni sammutuspeite. Siitä pari kuvaa alla. Kaminan kanssa touhutessa oviaukko nostetaan siis kahdesta kohdasta ja toinen niistä tulpataan tällä tekeillä olevalla katoksella ja toista käytetään kulkemiseen. :-)


Koepolttoa.

Koepystytys kaminan kanssa.

4 kommenttia:

 1. Meinaatko jattaa hormipituuden tarpin korkeutta pienemmaksi?

  Yt. Luuppi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu siitä, miltä se käytössä vaikuttaa. Tarkoitus oli alunperinkin tehdä pitempi, mutta ostin (vanhana putkimiehenä...) vääränlaisen jatkon. :-D Niinkin voi käydä.. Mulla on pari metriä tuota torvea vielä jemmassa, joten teen jatkopätkän tarvittaessa. Yllättävän hyvä veto siinä kaminassa on noinkin lyhyellä putkella koepolton perusteella.

   Poista
 2. Millaisia käyttökokemuksia kaminasta? Lenteleekö kipinät nuin lyhyen putken suusta telttakankaalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että kaminatestiä ei ole tullut yli vuoteen ja kehitystyö on ollut käytännössä pysähdyksissä. Kipinäongelmaa ei niillä testikerroilla ollut, kun kaminaa käytin, mutta toki turvallisempaa olisi jatkaa piippua hieman pitemmäksi.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!