keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Skeppsmalen, Örnsköldsvik, 10.5.2022

 


Aika vähän on tullut julkaistua juttuja viime aikoina vähintään osittain siitä syystä, että olen viettänyt reilut 30 päivää länsinaapurissa, tarkemmin Örnsköldsvikissä, työmaan LVI-poliisina eli valvojana viimeisten 3 kuukauden aikana. Useinkin iltaisin on mukava kierrellä lähiseutuja hahmottaakseen missä sitä oikein onkaan. Aikaa ei pitkien työpäivien jälkeen juuri tarvitse hotellilla tappaa, mutta happihyppely muuallakin kuin teollisuusympäristössä on ihmiselle hyväksi ja sille täytyy tietysti oma aikansa ottaa, vaikka 10 tuhatta askelta tai enemmän tulee kyllä helposti jo työmaallakin. 

Övik sijaitsee jokseenkin Vaasan korkeudella ja ensimmäisenä tänne tullessa hämmästyy maastonmuotoja. Aluetta (ja paikallista olutta) nimitetään Höga Kusteniksi eli korkeaksi rannikoksi ja sellaista tämä onkin, varsinkin verratessa samoille leveysasteille Suomen puolella eli Pohjanmaalla, suorastaan vuoristoa.

Tällä kertaa tulin sunnuntaina lautalla Vaasasta Umeåån ja siis omalla autolla kohteeseen. Auto vaihtui hiljattain Caravellestä Pajeroon ja fantastista kokeilla hieman pitempi siivu nelivetomaasturilla körötellä. Muutenkin oma auto on mukavampi tapa matkustaa kuin lentokone ilman usemmiten myöhässä olevien lentojen jatkuvaa odottelua eri lentokentillä ja vähintäänkin se on vaihtelua merellä seilaamisineen. Autossa sisällä sain lisäksi polkupyörän otettua mukaan, joten olen myös katsellut kartalta jo vakioksi muodostunutta Höglandssjönin ympäri kiertävää juoksureittiäni pitempää kierrosta valmiiksi, että voi joku päivä lähteä muutaman kymmenen kilometrin pyöräilylle.

Mutta, mennäkseni asiaan, tämän jutun piti kertoa siitä, että tehtaalta hotellille ajellessa poikkesin katsomassa merelle. Sellainen paikka kuin Skeppsmalen Övikistä hieman Uumajaan päin ja lyhyt koukkaus isolta tieltä. Ruotsista on huonot kartat, joten karttalinkkiä ei ole tulossa, mutta vaikkapa Googlen Mapsiin paikan nimen kirjoittamalla sen sijainti huonolla karttapohjalla kyllä löytyy. Pikkuinen kylä meren rannassa ja ihan kiva luontopolku. Kiertelin polun luotsiaseman ympäri rantakallioilla ja osin metsässä. Tuuli oli vähintään kohtalaista ja aallot jäistä vapaalla merellä erittäin miellyttävä katsella talven jälkeen. Kannattaa poiketa, jos tänne päin sattuu.

Alla kuvia tältä reissulta. Täytyypä joku päivä laitella muiltakin ja jo aiemmin tehdyiltä retkiltä kuvia näytille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!