lauantai 16. tammikuuta 2021

Pitkäjärvellä hiihtelemässä, 16.1.2021

 


Pitkäjärven jää vahvistui kolmen päivän aikana 1,5 millimetriä tunnissa keskilämpötilan oltua -14 astetta ja sentteinä tuona aikana ehti tulla 13 senttiä edellisen kymmenen sentin lisäksi.  Kokonaismäärä siis 23 senttiä, josta 10 valkoista vettyneestä lumesta muodostunutta jäätä. Välissä ei ole vesikerrosta. 

Tämä siis lähellä rantaa sijaitseva eräs mittauspiste, joka ei ole yleistettävissä mihinkään.

Jäätä on kumminkin nyt riittävästi, että pääsee hiihtämään rantojen läheisyyteen latua. 

Aamusella lämpömittari näytti -18 astetta, kun lähdin kierrokselleni. Lämpötila oli oikein passeli, että pääsin kokeilemaan viikon päässä olevan Lapin latvalinnustusreissunkin varusteita käytännössä sellaisissa olosuhteissa, jotka vastaavat ehkä jokseenkin myös pohjoisen hiihtokeliä.

Erittäin mukavaa puuhaa. Varpaat pysyivät ilman villasukkaakin lämpimänä itsetehdyissä huopavuorissa kumisaappaiden sisällä ja muutenkin omaa latua aukaistessa vastusta oli sen verran, että lämpimänä pysyi helposti. Melko kevyessä varustuksessa pärjäilee vielä tuossa kelissä, kun pysyy liikkeessä. Hikikin meinasi tulla.

Viitisen kilometriä oli lenkki tällä kertaa. Täytyy puhkaista latua seuraavalla kerralla vähän pitemmälle ja hiihdellä muutenkin ahkerasti lisää. 

Alla eräs kuvatus Haapaniemen nurkilta. Joku ei ehkä näkymästä ensimmäisenä arvaisi, että laitoin sukset kotipihassa jalkaan ja hiihtelen kehäkolmosen sisäpuolella.


2 kommenttia:

  1. Oliko latupohjia tai jälkiä hiihtelijöistä? Oliko paljon porukkaa jäällä?
    Terveisin Lähderantalainen.

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!