sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Viherin koskilla, 18.2.2020

Leivonmäen reissun jälkeen aloin perheen kanssa viettämään hiihtolomaa Joutsassa minun vanhempien mökillä. Tiistaina ajelimme katsomaan Viherinkoskea ja Myllykoskea.

Viherinkoski (karttalinkki) on Viherijärveen Suonteesta laskeva uoma ja Myllynkoski valuttaa vetensä Joutsan kirkonkylän viereen Joutsansalmeen, joka on samaa vettä Hartolan Jääsjärven ja Rautaveden kanssa.

Nämä koskipaikat ovat minulle tietysti entuudestaan hyvinkin tuttuja ja olen niissä vieraillut autolla, soutaen ja meloen. Jäätä oli, mutta se ei houkutellut lähtemään pitemmälle hiihtäen, joten menimme autolla ensin Viherinkoskelle. Viherinkoskella on vanha silta, joka on mukava käydä katsomassa ja retkeilijöitä varten on myös laavu ja tulipaikka.

Viherinkosken museosilta on hieno nähtävyys.


Uuden sillan ali näkyy, että joen edustalla on pitkälle sulaa. Kauempana joesta jäätä oli kuitenkin noin 25-30 cm.


Tämän jälkeen siirryimme Myllynkoskelle (karttalinkki), jossa kiertelee myös luontopolku. Joki jakaantuu tässä useampaankin uomaan, joiden yli on hauska kävellä siltoja pitkin. Lintuja ei ollut hirveästi liikenteessä, mutta sentään koskikara oli paikalla molemmilla koskilla, joten siitä tuli lintulistalle uusi vuosipinna.
Kosken niska.
Myllynkivi.Loppuun vielä vinkki melojille.

Viheristä Jääsjärveen laskee myös toinen uoma (karttalinkki) Retisenlammen kautta, joka mahdollistaa mainion rengasmaisen melontareitin, jolle pituutta tulee noin 40 kilometriä. Jääsjärveltä löytyy saarista tulipaikkoja ja laavujakin, joita voisi hyödyntää, jos haluaa yöpyä matkalla. Olen tätä kartalta tutkinut jo useamman vuoden, mutta nerokas suunnitelma on vielä toteuttamatta. Alla on kartta, johon reitti on hahmoteltu. 

Ehkä jo ensi kesänä...Reitti on hahmoteltu Karttaselain -sovelluksen reitinsuunnittelutoiminnolla.

Tässä vielä linkki, josta voi ladata Jääsjärven tulipaikkakartan, josta on apua taukopaikkojen suunnittelussa etukäteen. Olen tämän jakanut jo aiemminkin, kun kirjoittelin jutun Riihiluodon hiihtoreissusta kolme vuotta sitten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!