perjantai 4. tammikuuta 2019

Petollinen kapiste matikan syöttipyyntiinSeuraavalla kerralla, kun viritän koukkuja mateille jään alle, viritän joukkoon myös tällaisen perinteisen vaihtoehdon houkuttimeksi. Oksa piilotetaan syöttikalan sisään ja haara törröttää sivulle ja pitää katajatikun pahaa-aavistamattoman kalan mahassa. Ei se sen kummempaa ole. Tulisi vain mereen jo kantava jää...

13 kommenttia:

 1. Minäkin odotelen täällä Nässyn jäätymistä -- siis kunnolla, lahdethan ovat olleet jäässä jo marraskuusta. Mutta isoille selille ei pieni ihminen ilman kelluntapukua vielä lähde. Ellei sitten kajakilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli jo pilkkijöitä merellä ja kävin itsekin kurkkaamassa. Koereiässä rannan lähellä oli 15 cm jäätä :-) kovin kauas ei tietenkään uskalla, mutta rannan tuntumassa on jo niinkin mukava tilanne.

   Poista
 2. Äsken ajoin Lielahden ohitse -- hyvältä näytää! Keskellä isoa lahtea pieni kaistale avointa, muuten kyllä jo ummessa. Ja onhan meikäläisellä tuura, silläkin selviää jään paksuus vauhdissa.

  Jöiden suhteen olen kyllä pelkuri, myönnän. Nässyn isoilal selillä on parhaimpaankin jääaikana usein metrin levyisiä railoja. Kaveri hyppi kapeimpien yli vauhdissa retkiluistellessa. Itsellä ei riita sisu moiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :-) parempi ollakin jäillä varman päälle. En silloin aikoinaan Nässyllä kovin pitkälle uskaltautunut juuri niiden railojen pelossa.

   Poista
 3. Pahoittelen kirjoitusviheriöitä. Teekuppi kädessä. Ostin äsken Lielahden XLlästä uudet latusuxet. Talvi on NYT, ei auta hidastella. Missään.

  Paras vuodenaika. Kesä on heikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, sai siitä tolkun.

   Mä olen vähän katsellut metsäkelpoisia suksia, jos torista vaikka saisi. Tai mieluiten ehkä lumikenkäsukset.

   Poista
  2. Mehän testattiin M:n ja T:n kanssa viime talvena noita hybridejä:
   http://kallionsivu.blogspot.com/2018/01/liukulumisukset_16.html

   Nyt meikällä on 2,8 m. metsäsukset, lyhyet ja leveät metsästäjän metsäsukset, kahdet latusukset, yhdet lumikengät ja yhdet Madshusin teräskantilliset tunturisukset. Että eiköh'n tässä hetkeksi itselle riitä ;)

   Poista
  3. Aika hyvä setti. Mulla on vaan latusukset. On ollut metsäretket lumisemmilla alueilla niin vähissä, että olen vuokrannut sukset aina tarvittaessa. :-) vaan olisihan se kiva, jos olisi omatkin.

   Poista
 4. On nuo matikat niin isosuisia rohmuja, että varmasti toimii. Paikallisia kalamiehiä alat haastattelemaan ja kyselemään missä hyvä matikkapaikka voisi olla....

  Minulla on Järvisen 240 pitkät metsäsukset. Lähes aina riittävät Etelä- ja Keski-Suomen lumiolosuhteisiin ja metsässä liikkumiseen. Vuosi sitten koitin latvalinnustusta Ruotsin Pajalassa 90cm hangessa ja siitä ei tullut mitään. Ensinnäkin eräsauvat olivat 20cm liian lyhyet pehmeään lumeen. Minulla on 160cm sauvat, jotka ovat pisimmät mitä olen löytänyt, mutta ei riittänyt 190cm hiihtäjälle. 30cm hävisi tasaisellakin puuteriin ja 60cm kun niitä ihan oikeasti olisi tarvittu vastamäessä ja hankalissa paikoissa. Punttitreenistä huolimatta voimat loppui ojentajista ensimmäiseen tuntiin.

  Toinen ongelma oli nousukarvojen puuttuminen, vaikkei niitä loivia nousuja olisi normioloissa noteerannutkaan. Jostain pitäisi tämmöiset hommata halvalla... ei huvittaisi maksaa 150€ jne.

  Sinähän voisit Aki näppäränä miehenä kehitellä ja testata halvat ja toimivat nousukarvat metsäsuksiin, vaikka mohairista tai jostain eläimen taljasta.. mitäköhän entisjan lappalaiset tai eskimot ovat käyttäneet? Pitää varmaan alkaa Googlaamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista!

   Jep, täytyy kysellä. Kartalta olen jo vähän katsellutkin paikkoja ja viikonloppuna olisi tarkoitus käydä yön yli retkellä ja samalla pitämässä koukkuja kunnon määrä ensimmäisellä oletetulla apajalla. Siitähän se lähtee. Muutamalla reissulla luulisi viimeistään kalan löytyvän.

   Katajakoukku ja muutama muu on ollut merellä nyt noin viikon pyynnissä 150 metrin päässä kotoa, mutta ei ole tullut saalista. Tuskin tuossa kutupaikkaa onkaan, mutta joutaahan ne koukut likoamaan vedessä.

   Nousukarvamateriaaleja olen joskus katsellut ja ne näyttää olevan aika kalliita ihan metritavarana, vaikka tekisi itsekin. Joku perinteinen materiaali itse tehtynä säästäisi rahaa ja olisi ajatuksenakin houkutteleva. Täytyypä mielenkiinnosta koittaa selvitellä mitä entisaikaan on mahdettu käyttää.

   Poista
  2. Nyt on Peltosen metsäsukset tulossa mullekin. Vähän ajetut. Viikonloppuna koeajoon.

   Jäin pohtimaan sitä nousukarva-asiaa ja tuli mieleen, että hirven kintuissahan on sitä nahkaa missä on lyhyttä ja jämäkkää karvaa ja karvan suunta on selvästi alas eli luisto- ja pitosuunta on selkeä. Siitä varmaan voisi saada nousukarvat aikaiseksi.

   Ei muuta kuin hirvi nurin taas ensi syksynä ja kokeilemaan!

   Poista
 5. Meikäläistäkin kiinnostaisi kunnon käsintehdyt nousukarvat. Yhdet sellaiset olikin kaverilta lainassa Lemmenjoella pari vuotta takaperin ja toimivat tunturissa hyvin, mutta olen liian kädetön tekemään moisia itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne nousukarvat aika ehdottomat lienee ahkionvetohommissa. Minun kokemukseni pohjoisen ahkionvedosta rajoittuu tosin ainoastaan lumikenkäsuksiin. Metsäsuksilla en ole siellä sivakoinut.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!