lauantai 2. helmikuuta 2019

Teltan saumateippauksen uusiminenSain huollettavakseni Jaska Sudennahan Tundra III -teltan. Teltta on ollut aktiivipalveluksessa vuodesta 2001 ja saumateippaukset olivat sen näköiset. Kangas teltassa on PU-pinnoitettu. 

Joskus olen huoltanut saumateippaukset lämmittämällä ne uudestaan kiinni. Nyt kyseisen teltan teippaukset olivat kuitenkin niin loppuun ajetut, että kokeiltuani uudelleenlämmitystä, suosittelin kaikkien teippauksien uusimista, koska likainen ja kulunut saumateippi ei takertunut enää kunnolla. Uusi teippi sen sijaan tarttui vielä hyvin. 

Saumateippaukset olivat siinä pisteessä, että monin paikoin teippi oli kokonaan irti, tai ainakin se irtosi kevyesti vetämällä kankaasta. Niinpä homma oli yksinkertaisuudessaan sellainen, että revin vanhan teipin pois, pyyhin irtoavat muhjut ja sulatin sitten silitysraudalla uuden teipin sauman päälle. 

Teippi tarttuu käytännössä kankaan pinnoitteeseen. Valitettavasti pinnoite kankaassa ei ole ikuinen, vaan se kuluu ajastaan pois. Teippi tarttui tässä tapauksessa hyvin, mutta kankaasta se ei tee uutta. Joka tapauksessa tällä keinolla saatiin kuitenkin pidennettyä hyväksi todetun teltan käyttöikää, koska vanhat teipit olivat jo yhtä tyhjän kanssa. Eipähän tarvitse vielä ostaa uutta telttaa. 

Alla muutamia kuvia työvaiheista. 

Jos saumateipit repsottavat ja majoite tarvitsisi huoltoa, kannattaa ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen.. Mielelläni korjailen telttoja muutenkin. 


Vanha saumateippaus.

Teippi irti kankaasta.

Kokeeksi sulatettuna vanha teippi uudelleensulatettuna. Näyttää hyvältä, mutta teippi ei ole tiukasti kiinni.

Puhdistettu sauma odottamassa uutta teippiä päällensä. 

Uutta ja vanhaa teippiä. 

Muutama haastavampi kohta vaati vähän leikkaamista. 

Sama kiinnikkeen alapuolelta

Lopputulos. 

Vanhat irti revityt teipit. 

3 kommenttia:

 1. Moikka!

  Mitäköhän tarvikkeita tuollaiseen projektiin kaivataan? Miellä olisi tuollainen MSR-merkkinen potilas, jonka saumateipit ovat parin vuoden, ilmeisesti huonon säilytyksen vuoksi, hapertuneet huonoon kuntoon ja varsinkin nurkista vesi puskee sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni muutama viikko Lapissa niin en ehtinyt vastailla. Tähän hommaan tarvitaan lähinnä saumateippiä ja silitysrauta.

   Poista
 2. Itsellä Halti alfa3 asbi saumateipit osittain irti.Teltta ostettu 2004 Fillari reissul Lapista et käyttö vuosi jo on.

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!