perjantai 7. huhtikuuta 2017

Pitkäjärven lintutornilla 4. ja 7.4.2017

Kehä kolmosen varresta Variston suuntaan. Pari laulujoutsenta taivaalla.

On taas pitkästä aikaa tullut kaivettua pyörä varastosta esille. Työmatka on niin lyhyt, että sitä ei mielellään pyöräile kuin mutkan kautta. Tuon kilometrin kävelee mieluummin. Ei sitten tullut talveksi edes talvirenkaita laitettua vaan liikuin muin keinoin. Nyt on kaikki reitit jo sulia ja muutama lenkki on tullut käytyä polkemassa. Pari päivää sitten pyöräilin 15 km kierroksen ja kävin tutustumassa Pitkäjärven päässä olevaan lintutorniin (karttalinkki) ja pikaisesti myös pariin luonnonsuojelualueeseen heti kehäkolmosen pohjoispuolella. Muun muassa tähän (karttalinkki).

Aivan ensiksi luulin, että eihän siellä järvellä mitään ole, mutta kiikareilla näin ensimmäisenä kurkia. Zoomailin koko näkökentän alalta järven pintaa ja olipa tuolla parisen kymmentä kanukkia, telkkiä ehkä 15 ja noin 50 sinisorsaakin. Ainoa uusi havainto tällä reissulla 100:n linnun listalle oli nokikana, joita siellä kulki kaulaansa eteenpäin nykien kymmenkunta. Tänään näin samasta paikasta lisäksi haapanan ja tavin.

Kyseessä ei siis ollut tavitiainen eikä edes taviokuurna, vaan ihan normi tavi. Tavis. Sellainen havis siis tällä kertaa. Nyt kokonaislajimäärä on noussut jo yli haasteen puolivälin ollen nyt 54.

Kakolanmäellä myöhemmin samalla pyöräretkellä olisi ollut saumat vielä kasvattaa tätä, mutta pimeä alkoi haittaamaan havaitsemista enkä pelkän äänen perusteella saanut enempää lajeja tunnistettua. Poljin takaisin kanahaukan pesän kautta kotiin, mutta siellä en pimeässä huomannut liikehdintää.

Pitkäjärven lintutorni on muuten mukavassa paikassa ja lintujakin tuntuu olevan nyt liikenteessä, mutta onhan tuo varmaan yksi Suomen mölyisimmistä torneista, kun juuri omia ajatuksiaan ei kuule vieressä suhisevan kehäkolmosen vuoksi. Näköhavaintoja voi tuolla tehdä, mutta ei niinkään kuulohavaintoja.


Näkymä lintutornista järvelle.

Pitkäjärvi on pitkä ja kapea.

Kurkipariskunta osui ensimmäisenä ziigariin.

Sinisorsaporukka ja edustalla pari kanukkia.

Sinikkoja.

Kehäkolmonen on tornin vieressä.

Jyrkät portaat.

Kakolanmäkeä.

Pyörä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!