lauantai 8. huhtikuuta 2017

Martsarin mehtäkauriit 8.4.2017

Kuulin työkaverilta, että Martinlaakson Raappavuorella oli ollut nokkavarpunen. Lähdin lauantaina aamulla pyöräretkelle vanhemman lapseni kanssa sinne, jospa siitä saisi uuden lajin bongattua listoille. Jätettiin pyörät metsän laitaan (karttalinkki) ja lähdettiin kieppumaan poluille.


Olimme olleet aikamme metsässä, kun etumaastosta kuului rapinoita ja lapsi sanoi, että "Tuolla vilahti joku, meniköhän siellä joku peura?" Vastasin, että "ei kai täällä peuroja ole.. Olikohan se kuitenkin jänis?" "No ei ollut, se oli paljon isompi!", kuului vastaus.

Mitään ei näkynyt ja asia jäi sillä erää sikseen ja jatkoimme eteenpäin minä vaihteeksi keulilla. Eipä aikaakaan, kun metsästä aukeni näkymä avoimemmalle kalliolle ja hihkaisin lapselle, että "Kato! Tuollahan on lauma niitä elukoita!" (karttalinkki)

Niinpä niin. Ei nyt ihan jäniksiä, mutta metsäkauriita nyt kuitenkin. Melkoisen pienellä metsäpläntillä laiduntelevat siellä!

Pikkuhiljaa hiiviskelimme lähemmäs ja räpsin kuvia pokkarilla kiikarin läpi sen minkä ehdin. Lopulta sain kuin sainkin jopa kohtalaisen hyvätkin otokset käsivaralta, kun valoa oli riittävästi..! Melkoinen luontoelämys taas kerran yhdessä lähimetsässä! Mitäköhän seuraavaksi, kun kanahaukatkin on jo nähty...


Näkymä kalliokukkulalle, jossa kaurisparvi oleilee.

Samasta paikasta kiikarin läpi. Hännättömiä otuksia. Melkein voisi tästä sanoa, että ei päätä eikä häntää.

Ylivalottunut ja tärähtäneempi otos.

Sitten sain kameran asetukset sen verran kohdalleen ja pääsimme parempaan kuvakulmaan, että aloin onnistua...

Tuijotus.

Kauriit lähdössä sivummalle.

Muutamia lintuhavaintojakin tuli tehtyä. Muun muassa tämä viherpeippo ja punatulkku.

Viherpeippo kiikarissa.

Punatulkku pokkarilla kiikarin läpi maksimisuurennoksella.

Haaaaaukotus!

6 kommenttia:

 1. Onpas kivoja luontohavaintoja! Minä kävin lyhyellä yöretkellä etsimässä riekkoja paikasta, jossa tiedän niitä olevan, mutta yhtä epävarmaa näköhavaintoa lukuun ottamatta vedin vesiperän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikoina on käynyt säkä näiden havainnointien kanssa ihan tässä lähimetsissä :-) yllättäviä lajeja on löytynyt.

   Täytyy käydä lueskelemassa sinunkin juttu. Sen verran katsoin jo, että huomasin, että olit tarpin kanssa liikenteessä :-) Se on oikein.

   Poista
  2. Joo, pitää sitä tarppia joskus louteenakin ulkoiluttaa, eikä pelkästään Erämaakaksion kääreenä. Vaikka ei se painonsäästöä tuota yhtään, kun tuo Tarptent on niin kevyt.

   Poista
  3. Kyllä. :-) nyt on vielä sikälikin helppoa, kun ei ole ötököitä. Siellä pikemminkin näyttää kyllä vielä talviselta, kun täällä ei kohta kuukauteen ole ollut ollenkaan lunta...

   Poista
 2. Kyllä niitä hirviäkin liikuskelee melko lähellä kehä kolmosta. Muutaman kerran olen onnistunut niitä näkemään juurikin siellä Pitkäjärven lintutornin kohdilla. Noita metsäkauriita ei ole jätöksiä ja jälkiä lukuunottamatta vielä tullut vastaan. Punatulkut on kanssa yksi suosikeistani, pää kääntyy kummasti taivaalle kun huuttailevat menemään. :)
  Yllättävän hyviä kuvia kyllä tulee kiikarin läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken näkyi Pitkäjärven lintutornilla poiketessa valkohäntäpeura. Pellon reunassa oli pari-kolmekymmentä metriä tornista, kun kapusin alas kiikaroimasta mm lapasorsia. Yhtä hämmästyneitä oltiin molemmat.

   Kiikarin läpi saa kyllä kuvia, kun valoa on riittävästi, mutta äkkiä tärähtää, jos on hämärää. Kuvaaminen tähän tapaan helpottuisi, jos vielä askartelisi tai vaikka mallintaisi ja 3D tulostaisi osan, jolla kameran saa kiikariin kiinni.. Köyhän miehen teleobjektiivi.. :-)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!