torstai 2. kesäkuuta 2016

Quilt-projekti 3: Projektin esittely

Enlightened Equipmentin Prodigy ratkottuna.

Hiljaiselo projektien suhteen on tulossa päätökseen. Pari kuukautta on ompelukone pysynyt kaapissa johtuen muutosta ja opintojen loppuunsaattamisesta sekä töiden aloittamisesta uudessa paikassa, Pöyryllä. Toissapäivänä oli virallinen valmistumispäivä, jolloin minusta tuli kuin tulikin LVI-tekniikan insinööri, mutta todistuksen saamista täytyy odotella vielä reilu viikko. Sen verran illat ovat kuitenkin jo helpottaneet, kun ei ole töiden päätteeksi oppari tai joku muu kouluasia mielessä, että saattoi jo ottaa aiheeksi seuraavan ompeluhomman. Kyseessä onkin varsin mielenkiintoinen rojekti, jonka lopputuote tosin ei ole tulossa käyttöön itselleni.


Sain muokattavakseni alunperin synteettisellä eristyksellä olleen Enlightened Equipmentin Prodigy -viltin untuvatäytteiseksi. Projekti piti kuitenkin aloittaa selvittämällä onko viltissä käytetty kangas untuvanpitävää  (downproof). Mikäli kangas ei pitäisi untuvia sisällään, olisi työhön luonnollisesti turhaa ryhtyä. Kysymällä valmistajalta selvisi, että Enlightened Equipment käyttää samaa kangasta kaikissa makuupusseissaan ja vilteissään eli sen puolesta ongelmaa toteuttamiselle ei ole.

Tällä muutoksella makuupusseille tyypillisiä tarkkailuarvoja saadaan jokaista hilattua parempaan suuntaan. Paino kevenee, pakkauskoko pienenee noin puoleen ja mukavuuslämpötila siirtyy valmistajan ilmoittamasta -1:stä minun mitoittamaan -3 asteeseen. Mitoitus on tehty untuvalaskurillani, jota olen muokannut omien kokemusten mukaan oikeaan suuntaan ja pitää ainakin omalla kohdallani mielestäni hyvin kutinsa. Untuvalaatu on Quilt-projekti 2:sta tuttua Cumuluksen vettähylkivää tavaraa, joka on FillPower-arvoltaan peräti 850. Untuvat ovat parhaillaan tilauksessa ja synteettinen eriste korvautuu 280 grammalla untuvia. Ennen untuvien sullomista sisään ja viltin ompelua takaisin kasaan täytyy kuitenkin ommella höytyville välilokeroinnit tiheästä hyttysverkkokankaasta...

Vapaassa käytössä oleva untuvalaskuri löytyy eri postauksesta klikkaamalla tästä linkistä

Alla vielä kuvateksteineen lisäinfoa viltin ominaisuuksista ja projektin tämän hetkisestä vaiheesta.


Homman pyytänyt kaveri leikkasi itse alkuperäiset eristeet irti viltistä.

Jalkopääty suljetaan tässä mallissa vetoketjulla, neppareilla ja kuminyörillä. Erilainen näkökulma kuin minun tekemissäni vilteissä...

Kuminyöri ja neppari.

Pakkauspussia voi pienentää noin puoleen tämän projektin myötä. Kuvassa lisäksi ratkottuja viltin osia.

Vihreä päältä, musta alta.

Eristeitä irrotellessa sakset olivat kuulemma päässeet vahingossa rikkomaan sisäpuolen kangasta, mutta onneksi tämä on helppo paikata pakkauspussista yli jäävillä osilla.

Jalkopääty ja pakkauspussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!