perjantai 20. marraskuuta 2015

Quilt-projekti 2: Untuvamäärän laskeminen lokeroittain

Untuvat jaetaan lokeroihin retkipeiton sisällä. Mitoitan untuvamäärän siten, että reuna-alueella on tilavuuteen nähden hieman vähemmän untuvaa ja keskikohdalla on hieman enemmän. Puhutaan kertoimista välillä 0,8-1,2, ollen pienimmillään reunoissa ja suurimmillaan keskimmäisissä eli ylimmäksi jäävissä lokeroissa. Tämä siitä syystä, että lämpö pyrkii nousemaan ylöspäin ja siksi "yläpohjaan" tarvitaan enemmän puhallusvillaa. Viltin reuna on tarkoitus vetää muutamia senttejä selän/kyljen alle ja eristävyyden kannalta viltissä nukkuvan henkilön elopainon alle jäävällä osalla ei ole käytännössä merkitystä. Tärkeintä on, että muhkeaa untuvaa on ympärillä mahdollisimman paljon ja oikeissa paikoissa. Tällöin reunoilta voidaan hieman nipistää.


Nyt tekeillä olevaan vilttiin tilasin suoraan Puolasta Cumuluksen tehtaalta vesikauhuista (Hydrophobic down) untuvaa (FP850), jonka ei siis pitäisi imeä vettä itseensä. Edellisestä linkistä löytyy havainnollistava video aiheesta. Untuvissa on siis sellainen käsittely, että ne hylkivät vettä. Melko kallista tavaraa, mutta varmasti ominaisuuksiltaan liki pitäen parasta mitä tähän hommaan on saatavilla. Korkean FillPower-arvonsa ansiosta käyttämällä tätä untuvaa säästää painossa (tässä kyseisessä projektissa) 60 grammaa verrattuna FP700 -untuvaan, jota käytin edellisessä vilttiprojektissani. Yhteensä nyt tekeillä olevaan retkipeittoon tulee 280 grammaa untuvia ja mukavuuslämpötila pyörii laskennallisesti jossain -2 ja -4 asteen välimaastossa. Nuo untuvat yhdessä Pertex Quantum -kankaiden kanssa tekevät tästä viltistä sellaisen, että paha on laittaa materiaaleissa piiruakaan paremmaksi.

Untuvaosastojen mitoittamiseen käytin omaa laskuriani ja tulokset ovat nähtävillä Drivessa klikkaamalla tästä. Untuvat sullon osastoihin gramman tarkkuudella. Laskurin kenen tahansa vapaasti hyödynnettävissä oleva versio löytyy täältä: Tee-se-itse makuupussin/quiltin untuvan määrä ja hinta.

Ei muuta kuin pöllyttämään untuvat sisään!


285 grammaa on tiiviisti pakatun untuvapussin paino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!