sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Kotaprojekti: Pystytysharjoitus ilman tolppaa

Kuvakulma puusta.Puihin kiipeily on lastenleikkiä.

Kokeilin kodan pystyttämistä ilman keskitolppaa. Jätin tekovaiheessa yhden nauhan huipulta sen verran muita pitemmäksi, että sain ommeltua sen lenkiksi huipulla olevan hupun ulkopuolelle. Tarkempia kuvia huipulta löytyy kotaprojektin Huippujuttu -postauksesta.


Kodan pystyttäminen ilman tolppaa onnistuu varsin helposti, kun käytössä on kaksi pitkää narua. Kota on kuitenkin sen verran korkeampi kuin esimerkiksi Paulitarppi, joten narua ei ylety solmimaan maasta käsin. Toinen naruista viritellään riittävään korkeuteen (vähintään n. 3,5-4 m) puiden väliin ja toisella huippu vedetään puiden väliin asetetun narun yli. Riittävän korkealle asetettu naru mahdollistaa kodan kireyden säätämisen myös jälkikäteen, jos kangas on esimerkiksi venynyt kostuessaan. Narun saa puiden väliin korkealle joko kiipeämällä puuhun tai heittämällä sen "apinannyrkin" tms painon avulla oksalle.Periaatetöherrys pystytystavasta.


Tällä keinolla metsäisellä vyöhykkeellä retkeillessä voi keskitolpan halutessaan jättää kotiin. Minun tapauksessani sillä säästäisi noin 600 grammaa varustesetin painossa.

Huipun säädöt olin suunnitellut toimivan siten, että säätönarut kiinnitetään keskitolppaan. Tässä tolpattomassa pystytystavassa säätönarua jatketaan ja naru kiinnitetään maahan vaarnalla siten, että säätönaru menee kodan johonkin reunaan eikä ole tällöin keskellä häiritsemässä.


Kodan hupun säätönarut.


Huipun ilmanvaihtoaukko auki.

4 kommenttia:

 1. Katevaa... laitapa nyt, vaikka sen saisi aikaisemmista kylla jarkeiltya, kaiken mukaan tarvittavan painot esille. Kuulostaa kylla aika tilataloudelliselta ja painotehokkaalta (onkohan nuo ihan oikeita sanoja?) metsavyohykkeilla, mika on minulla 90% vaelluspaivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskat sanat keksit kuvailemaan kotaa :-D Samoin minullakin ylivoimaisesti suurin osa maastoöistä tulee metsävyöhykkeellä.

   Kota on nyt 1369 grammaa, kun siinä on nurkkanarut ja ne muut viimeisimmät päivitykset. Hyttysverkko oviaukkoon ja huipulle nostaisi painoa varmaan noin 50 g, mutta en niitä nyt talveksi viitsi vielä tehdä :-)


   Muita painoja:

   Kiilat: 91 g/10 kpl. (7 kpl riittää, jos pystyttää ilman tolppaa, eikä varaudu myrskyyn)
   Naru: 65 g / 30 m
   Keskitolppa: 650 g (siis tuo minun lasikuituinen siivousteleskooppivarsi...)

   ... Eipä tuohon kai muuta tarvitse.

   Poista
  2. puolitoista kiloa, minimi. Ei paha!

   Poista
  3. Jep :-) Harva oikeasti kolmen hengen majoite on näin kevyt. Materiaalivalinnoilla voisi vaikuttaa ja tehdä vieläkin kevyemmän, mutta minun vähäinen ulkomailta tilaamisen intoni on tämän viimeisen sähläyksen kanssa ottanut melkoista takapakkia.. :/

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!