perjantai 10. syyskuuta 2021

Kanalinnustuskauden aloitusreissu 9-10.9.2021


Lähdin aloittamaan metsäkanalintujen pyyntiä Kuruun valtion maille samaan paikkaan, jossa olin viime syksynäkin yhden jahtivuorokauden loppukaudesta. Paikka tuli todettua hyväksi, kun siellä teeriä lenteli ja sain yhden mustan teeren kiväärillä pudotettuakin. 

Näin alkusyksyllä aurinko nousee niin aikaisin, kello 6.35, että menin tällä kertaa jo illalla valmiiksi passiin suon laitaan. Matkaa Espoosta kohteeseen on se noin 2,5 tuntia. Saavuin perille kahdeksan kieppeillä ja ehdin virittelemään kaaveet suolle ja leirin pystyyn ennen pimeäntuloa. Sitten olikin jo aika heittää pitkäkseen tarpin alle ja alkaa odotella aamua, kanalinnustuskauden ensimmäistä päivää.
Hyttysiä oli jokunen yöllä, mutta suuremmilta häiriöiltä välttyi, kun laitoin hupparin kasvoille, etteivät mokomat päässyt nukkuessa pistämään. Herätyskello soi 5.45. Puin vaatteet ja siirryin naamioverkon taakse aamupalalle. 

6.15 kuului teeren lentoääntä ja kuulin sen laskeutuvan johonkin läheiseen puuhun, mutta en istumapaikaltani nähnyt mihin se meni. Siirryin naamioverkon takana toiseen kohtaan ja näin sumuisen suon toisella reunalla männyn latvan tuntumassa jotain, joka saattaisi teeri olla. Sain sen tunnistettua ukkoteereksi etäisyysmittarilla. Matkaa lintuun oli 95 metriä. 

Nappasin Sakon .222 magnumin esille ja viritin pyssyn bipodilleen ampumakuntoon kiven päälle. Selän sain tuettua isoon mäntyyn ja ampuma-asennosta muodostui näillä tukipisteillä mukavan tukeva, vaikka olinkin vähän kuten korkeassa polviasennossa.

Vein ristikon linnun päälle ja laukaisin. Kuulosuojaimet unohtui hötäkässä laittaa korville, vaikka ne oli päässä. Lintu ei pudonnut puun alle, mutta lähti liitämään alaviistoon. Päätin hetken odotella ennen kuin lähden katsomaan kuoliko lintu vai ei.

Välissä kuului suon toiselta laidalta kolmesta eri kohtaa metsän puolelta suhauksia ja yksi tulikin suon pintaan noin 50 metrin päähän hetkeksi. Haulikolla ei sille matkalle yletä ja kiväärilinjaa ei löytynyt ennen kuin lintu lensi tiehensä. Kohta näin toisenkin teeren lentävän pois. 

Kuville ei mitään alkanut tulemaan, joten lähdin katsomaan puun alle, jossa lintu oli, kun ammuin. Höyheniä ei löytynyt. Seurasin noin 100 metriä linnun oletettuun liitosuuntaan ja aloin tehdä siksakkia takaisin päin. Aikani rämeellä tarvottuani löytyi mättäältä siivet levällään ja hengettömänä ampumani ukkoteeri. Oli mokoma liitänyt niin pitkälle kuin mahdollista sen aikaa, kun henki pihisi. Oli kyllä mukava olo, kun ensimmäinen saalis oli tullut heti kättelyssä ja yhdellä laukauksella. 

Saalis oli myös ensimmäinen uuden Vortexin PST kakkossarjalaisen kiikarin läpi. Nyt on käsillä sellainen lintukivääri, että kyllä kelpaa sen kanssa metsällä liikuskella.

Saaliin käsittelyn jälkeen oli vuorossa kahvinkeittoa ja odottelua pikkuhiljaa auringon valolla värjääntyvän suon laidalla. Odottelin, että muualta saattaisi kuuluneiden laukausten jälkeen lentää lintuja omaankin passiin, mutta mitään ei näkynyt. Odotellessa napsin kuvat ampumapaikalta ja näkymän kiikarin läpi latvassa, jossa lintu oli ampumahetkellä.


Lopulta lähdin kierrokselle suon ympäri ryteikköjä pitkin. Kaikista tiheimmässä kohdassa kuului läheltä kaksi pyytä isomman kanalinnun pyrähdystä, mutta mitään lintuja en nähnyt, koska oli vielä lehti puussa ja peittämässä näkyväisyyttä. Myöhemmin näin pyyn, mutta kuljin sillä hetkellä tiellä, joten en ampunut. Muita tilanteita ei enää tullutkaan, mutta havaintoja kertyi pieneltä alueelta ihan hyvin. Aamupäivän aikana näin 7 terriä ja 3 pyytä eli on siellä lintuja. 

Mukavan rauhallinen aamupäivä tuli vietettyä suolla kanalinnunpyynnissä. Ennen puolta päivää keräsin jo kamppeet ja lähdin kotiin päin. Erittäin hyvä aloitusreissu oli tämä. Minulle olisi riittänyt ihan vaan aamu suon laidallakin, mutta yksi lintu kotiin viemisenä on toki mukava bonus. 

Toivottavasti kanalintujen perässä ehtii syksyn mittaan muutaman muunkin reissun heittää. Voi silti olla, että seuraavat metsästelyt on kuitenkin jo Ylä-Lapin hirvijahtia, mutta katsotaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!