torstai 14. tammikuuta 2021

Kiväärien kohdistus pakkaskelissä, 14.1.2021

Noin viikon päässä häämöttää latvalinnustusreissu Lapin selkosilla, joten oli syytä lähteä tarkistamaan aseiden kohdistus oikeassa lämpötilassa ja pitemmälle matkalle. 

Eteläänkin suotiin nyt mukava talvikeli ja torstaina iltapäivällä köröttelin Hartolaan ampumaradalle, jossa lämpömittari näytti rapsakat -22,5 astetta. Tällä hetkellä ennusteet latvalintuhommiin ovat saman suuntaiset. 


Virittelin muutaman metsotaulun rinteeseen ja ammuin niin pitkältä matkalta kuin tuolla radalla pystyi, eli 125 metristä. Oletetusti ensimmäisten sarjojen osumat olivat alavoittoisia, koska kohdistus oli aiemmin 75 metriin ja tehty 40 astetta lämpimämmissä olosuhteissa. Sillä lämpötilaerolla alkaa olemaan jo merkittävä vaikutus.

Parit sarjat sujui mukavasti sekä .308:lla että .222 magnumilla, mutta pienemmän kaliiperin kanssa ilmaantui ongelmia. Kuusi patruunaa jäi ilmeisesti kylmän takia poksahtamatta. Olen toki ampunut vasta kaliiperin 30-40 vuotta vanhoja varastoja pois, mutta aiemmat 60 kuulaa ovat kyllä lähteneet piipun suusta ulos. Selkeä iskurin jälki oli nallissa, joten epäilen, että suutarit johtuivat ehkä pakkasesta. 

.308 toimi moitteetta ja siinä on parempi kiikarikin toistaiseksi, joten sillä ensisijaisesti nyt metsälle menen. Molemmilla toki metso putoaa, jos sellainen tilanne tulee. Noin 50 laukausta ammuin tänään metson kuvaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!