keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Ulkosaaren varustelista

Viikonloppuretken suuntana on Saaristomeren kansallispuistossa sijaitseva ulkosaari ja tästä linkistä pääset tutustumaan tuon reissun varustelistaan. Aika pitkälti kesävaellusvarusteilla ja viltilläkin tuolla pärjäilee, kun ei kovin kylmää ole avoimen meren ympäristöön odotettavissa. Tuuleen on varustauduttava, kun ei suojaavaa metsää juuri ole. Vähän keskimääräistä painavampi satsi lähtee nyt mukaan, kun lupasin ottaa majoitteita koko komppanialle ja mukaan lähteekin sekä tarppi että kota. Paljon mitään siellä ei kuitenkaan tarvitse kantaa käytännössä. Itse ajattelin tarpissa yöpyä, eli toivotaan nyt maksimituulia samalle reissulle.

Alla olevassa kuvassa esitettynä uusimmat hankinnat:

Tämä kuva sisältää todella omituista tuotteiden sijoittelua.

1,2 litran ruokatermos, talvikaasua ja luistonestoa kenkien alle. 

Oletettavasti rantakalliot ovat jäisen liukkaita ja pitemmän aikaa jo ollut tuollaiset luistonestot ollut tarkoitus hankkia. Ruokatermariin sijoitin siitä syystä, että se soveltuu muun muassa hyvin keittimettömille päiväretkille perheen kanssa ja myös erinomaisesti kuivattujen murkinoiden kanssa, kun voi keitellä aamulla jo vedet ja laittaa kuivaukset turpoamaan. Kaasuputelin nyt tarvitsin muuten vaan. Tuossa on 100 grammaa kaasua ja ajattelin ottaa mittaustuloksen viikonlopun jälkeen paljonko siitä kuluu, eli sellaista dataakin on luvassa. Kaikkien näidenkin kuivapainot löytyvät tuolta varustelistalta.

Ylihuomista odotellessa! Saisi kyllä nämä flunssan rippeet vielä haihtua menneen talven lumina pois ennen lähtöä...

12 kommenttia:

 1. Luin edellisestä postauksesta, että olet menossa Utö:n saarelle, onko näin? Siellä ei tietääkseni ole mahdollista yöpyä teltassa, Jurmon saarella on telttailuun varattu paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utöstä löytyy telttapaikka. http://uto.fi/2.0/events.php?lang=fi&id=1606290957426

   Poista
  2. ... Koitin vielä tutkia lisää, mutta en löytänyt syytä miksi siellä ei muuallakin voisi leiriytyä. Pieni saari, mutta ihan normaalit jokamiehen oikeudet pitäisi päteä tuollakin, kun löytyy paikkoja, joissa on pysyvään asetukseen ihan riittävästi väliä. Korjatkoon nyt sitten joku, jos tästä on muuta tietoa jossain, mutta nyt mikään löytämäni ei viittaa kieltoon.

   Saarella olevaa yritystoimintaa tuen kyllä mieluusti muin keinoin, mutta maksullista majoitusta en tietenkään kaipaa, jos voi tarpissakin yöpyä ;-)

   Poista
  3. Hei, tässä eri anonyymi kuin ensimmäinen :) Saaristomeren kansallispuistossa leiriytyminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla paikoilla (http://www.luontoon.fi/saaristomeri/ohjeetjasaannot)
   Mukavaa retkeä ja odotan mielenkiinnolla raporttia, itsellänikin haaveena retki ulkosaaristoon, tosin vasta kesäisemmillä säillä :)

   Poista
  4. Kiva, että anonyymitkin ovat aktivoituneet kirjoittelemaan asiaa :-)

   Tuo on hyvä huomio kyseisen kansallispuiston säännöistä. Tuli tuo myös vastaan lueskellessa tietoja mahdollisesta kiellosta. Tämä kohdesaari ei kuitenkaan ole kokonaisuudessaan puiston aluetta.

   Ensi viikolla sitten luku- ja kuvapaketti tulossa näytille tänne samalle taajuudelle! Reppu alkaa olla pakattuna ja aamupäivä töitä vielä jäljellä ja sitten onkin viikonlopun viettoon lähdettävä jo huristelemaan, että ehtii kuljetuksiin...

   Poista
 2. Eka anonyymi, voit varmistaa tuon leiriintymisen vaikka MS Eivorin henkilökunnalta ja voin lämpimästi suositella sinulle Jurmoa, jos telttailua ei Uto:ssa voi harrastaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. No Jurmoon täytyy kyllä joskus mennä, mutta tällä kertaa kohteen vaihto ei ole mahdollista johtuen kaveriporukan muista varauksista.

   Alan nyt kiinnostua tästä aiheesta lisää, koska taidat tietää jotakin enemmän kuin minä. Mistä päättelet, että tuo telttapaikka ei olisi käypä mikä Utön sivuilla on näytetty ja mikä antaa olettaa, että jokamiehenoikeudet eivät olisi tuolla saarella voimassa? Utöhän ei edes ole Ahvenanmaan maakunnan alueella, jossa jokamiehenoikeudet ovat käsittääkseni suppeammat.

   Poista
 3. Uto vanha sotilas saari joten siksi nuo jokamiehenoikeudet hiukan paikkakohtaiset. Olen liikkunut kajakilla ko. saarilla ja Ahvenanmaan alueella, jokamiehenoikeudet ovat tietojeni mukaan myös siellä, jos oikeuteen asti mennään, mutta aina kannattaa kunnioittaa paikallisien käsityksiä asiasta ;) mutta eipä ole ketään tullut ajamaan pois, kun olen teltaa ulkoluodoille pystyttänyt. Vielä vinkki, Jurmossa mukava telttapaikka ja polttopuita nuotiopaikalla ;) Hyvää reissua teille vielä kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Uskon, että tässä asiassa on sopuratkaisu olemassa joko sellaisenaan tai se saavutetaan viimeistään sanallisen neuvonpidon tuloksena.

   Poista
 4. Tässä juuri laivamatkalla Utöstä pois. Ajattelin nyt jo mainita tässä heti, että useammalta taholta ennen reissua ja reissun aikana on nyt varmistettu, että telttailupaikalla (linkki ylempänä) leiriytyminen on sallittua eikä sitä vastaan sen suuremmin kenelläkään mitään ole. Toki matkailuyrittäjät mieluusti vuokraisivat majatalojaan, mutta auttavat myös mm telttapaikan löytämisessä tarvittaessa.


  Hyvä reissu oli ja kuvia on kiitettävä määrä muistikortilla. Tarinaa alkaa ensi viikolla tulla, kunhan jaksan jälleen avata sanaisen arkkuni ja alkaa raapustamaan...

  VastaaPoista
 5. Pakko sanoa tähän telttailuasiaan vielä, että Utössä on myös ihan tavallista, ei-kansallispuistoo-kuuluvaa, ei-sotilasaluetta ja ei-pihamaata sen verran, että sieltä löytyy kyllä jokamiehenoikeuksien mentävä telttailupaikka (jossa oli siis lain mukaan ihan ok leiriytyä tilapäisesti jo ennen kuin paikalliset julistivat sen viralliseksi telttailualueeksi pari vuotta sitten).

  Käsitys siitä, että telttailu siellä olisi kuitenkin kiellettyä, on ehkä syntynyt paikallisten suhtautumisesta asiaan.

  Mekin olimme joitain vuosia sitten menossa kesällä Utöhön ja olimme katsoneet kartalta, minne laitamme teltat (+ lukeneet netistä useita vanhoja retkiertomuksia, joissa oli telttailtu samalla paikalla), mutta yhteysalusmatkalla saimme kuulla paikallisilta, että jokamiehenoikeus ei ole voimassa Utössä, koska se on heidän saarensa. Emme kuitenkaan voineet asialle enää mitään, kun olimme jo laivassa, eikä kyytiä takaisin tulisi ennen seuraavaa aamua, joten hipsimme vähin äänin joutomaalle telttailemaan.

  Jo seuraavana kesänä huomasinkin sitten, että Utön matkailusivulle oli nyt päivitetty tiedoksi, että juuri se kyseinen joutomaaläntti, jonne mekin olimme piiloutuneet, on nykyään ihan virallinen telttailupaikka. Paikalliset taisivat antaa periksi, kun riittävän paljon retkeilijöitä lappasi saarelle vetoamaan jokamiehenoikeuteen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpuslintu tästä :-) Jotain tuollaista siinä taustalla on helppo kuvitella olleen.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!