maanantai 27. helmikuuta 2017

Patruunaan ruuvattavan kaasukeittimen kiinnityslenkki


Tilasin kuminyörejä kokeillakseni sopivan jäykän tuotteen tarpin nurkkanarujen automaattiseen kireydensäätöön, jonka periaatteen pari päivää sitten esittelin kaikelle kansalle. Tulin nyt kuitenkin ensimmäisenä tehneeksi yhdestä niistä jotain ihan muuta.


Satuin sunnuntaiaamuna heräämään neljältä, enkä heti saanut unta. Harmi sinänsä, mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin... Olen viime päivinä katsellut kaasu-, ym. keittimiä netistä ja ihmetellyt mitä kaikkea on olemassa. Monessa paikassa tulee vastaan, että kaasupullon päälle ruuvattava keitin on helposti kaatuva, kun painopiste on kattilan kanssa niin korkealla.

Siinä unta uudelleen odotellessa välähti miten senkin asian saa helposti ratkaistua!

Ensimmäisenä aamukahvipöydässä solmin saatavilla olleesta narusta prototyypin, mutta heti kotiin päästyäni solmin toisen version venyvästä materiaalista, joka toimii tässä paremmin ja lisää mahdollisuuksia mihin kaikkeen keittimensä saa lukittua kiinni keittelyn ajaksi. Eikä muuten kaadu ainakaan keitin...! Siihen en sitten tällä erää voi mitään, jos tämän jälkeen vielä onnistuu hutiloimaan kattilansa kumoon. 

Ratkaisu kiikkeryyspulmaan ei ollut monimutkainen. Itse leikkasin 55 cm pätkän kuminyöriä, jonka solmin kaksinkerroin päistään toisiinsa. Väliin tein lisäksi kaksi vastaavaa solmua, jolloin nyöriin muodostui kolme omaa lenkkiänsä. Keskimmäinen lenkeistä asetetaan pullon suutinrenkaan ympärille ja reunimmaisista pullon voi kiinnittää esimerkiksi kahdella tikulla maahan, yhdellä vaarnalla lankkupöytään tai halutessaan vaikka sukseensa, kuten alla olevissa kuvissa on toimintaa havainnollistaen tehty. Eikä paina kuin 3 grammaa! Tämän mittainen kiinnityslenkki toimii sellaisenaan kahdella pienellä kaasupullokoolla, mutta isompi vaatii pitemmän tai väliin jatkonarun. Minullahan ei edes (vielä) ole tällaista keitintä, mutta tulipahan nyt tämäkin ongelma sitten ratkaistua.

Mieti! Ihan sairaan näppärää ja yksinkertaista. Olisko muita ongelmia mihin voisin toisena yönä hahmotella ratkaisun?

Tästä varmaan hahmottuu lenkkien ajatus. Käy 100 ja 200 grammaisiin puteleihin näillä mitoilla ja 400 grammaiseen tarvinnee hieman pitemmän, tai jatkonarun.


Pullot kiinni Peltosen suksessa 1/4.

Pullot kiinni Peltosen suksessa 2/4.

Pullot kiinni Peltosen suksessa 3/4.

Pullot kiinni Peltosen suksessa 4/4. Suksi ylösalaisin ja hyvin pysyy putelit kiinni.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :-) Minustakin tämä on aika näppärä apu keittimen tukemiseen ja onpa ainakin helppo solmia.

   Poista
 2. Fiksun näköinen systeemi, etenkin korkean 450g pullon kanssa varmasti hyödyllinen! Kaasukeittimissä on tosin lisäksi se ongelma, että kattila luiskahtaa herkästi paikaltaan, koska kattilan pidikkeet ovat yleensä aika rimpulaa sorttia. Omassa keittimessäni (Edelrid Kiro ST) pidikkeet ovat leveämmästä päästä, mutta silti olen onnistunut pari kertaa kaatamaan ruuat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuota kattilan luiskahtamista todistanut itsekin. Muun muassa viime laskiaisena Norojärvellä lipsahti aamun ensimmäiset kahvit maahan ja piti se homma aloittaa alusta :-D Ruokia en muista keittimen päältä kuitenkaan ainakaan pahemmin luiskauttaneeni. Läheltä piti -tilanteita on ollut varmasti...

   http://akpojanblogi.blogspot.fi/2016/02/laskiainen-norojarvella-6-722016.html

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!