tiistai 16. helmikuuta 2016

Ratkenneen liepeen korjaaminen


Ratkennut lumilieve.Paulitarppi on ollut Kuinoman kautta vuokrattavissa/lainattavissa jo pitkästi yli vuoden ajan (linkki kuinoman varaussivulle). Tänään tarppini tuli takaisin parin viikon reissultaan Keski-Suomeen. Yleensä olen lainannut uudenkarheaa tarppia, jotta sen on voinut lunastaa itselleen siten, että jo maksettu vuokrahinta vähennetään normihinnasta. Ei siis ole tarvinnut maksaa mitään ylimääräistä kuin vain normaali tarpin hinta, jos on halunnut jättää tuotteen omaksi. Viikonloppulainaus on muutenkin ollut aina ilmaista. Kukaan ei ole vielä palauttanut tarppia takaisin, jos olen uuden pystynyt lähettämään testiin, vaan kaikki ovat halunneet pitää majoitteen omanaan. 

Tällä kertaa olin niin onnellisessa asemassa, ettei yhtään uutta valmista tarppia ollut hyllyssäni, joten jouduin lainaamaan omaa liepeellistä versiotani, joka on siis ensimmäinen koskaan tekemäni viisikulmio ja monin paikoin prototyyppimäinen, koska olen testaillut siihen erilaisia kiinnikkeitä yms. Sitä en myy koskaan pois. Tunnearvoa on niin paljon liikaa, ettei kukaan pystyisi sitä itselleen lunastamaan ;-)

Parin viikon vuokraus oli yleisen tuotteeseen tutustumisen lisäksi tarkoitettu Umpihankihiihdon Maailmanmestaruuskisoihin yösijaksi. Retki meni kuulemma hyvin, mutta reissun jälkeen paljastui pienen pintaremontin tarvetta yhden liepeen kiinnityskohdassa.

Lieve oli ratkennut nurkkakiinnikkeen vierestä lähtien lankasuoraan tarpin maanvastaisen sivun suuntaisesti 25 sentin matkalta. Tarkkaa tietoa ei ole kuinka tämä on päässyt tapahtumaan, mutta epäilyt kohdistuvat uneliaaseen umpihankihiihtäjään, joka on epähuomiossa hortoillut öisessä hämäryydessä tukevasti kiinnitetyn tarpin vierestä ja jalallaan tai suksellaan potkaissut rivakasti repien kankaan. (Veikkaan Herra Hakkaraista.)Revennyt se on. Ei siitä mihinkään pääse!


Onneksi tällainen repeämä ei ollut kovinkaan kummoinen korjattava. Paikka ei edes ole vedenpitävyydeltään kriittinen, joten pääsin helpolla. Hommaan tarvittiin yksi kappale ompelukoneita, ratkoja, sakset ja pätkä mustaa Guetermann Mara -lankaa. Ratkoin vanhan sauman auki repeämän matkalta ja lisäksi noin 5 senttiä "tervettä" saumaa. Sitten viistin kankaan reunan siten, että pystyin kiinnittämään liepeen uudestaan tarpin maanvastaiseen sivuun nuppineuloilla. Pieni mutkahan siihen jäi, mutta se ei ole silmällä huomattava. Tämän jälkeen ompelin liepeen samalla tavalla kiinni kuin se siinä oli ollutkin.

Ei siis muuta kuin kovaa ajoa vaan taas! Seuraavat ajot onkin viikonloppuna Seitsemisessä, jos flunssa ei ihan hirveästi pahene... Ajattelin testailla vähän kaminaa ja katosta tarpin alla. Edellisestä testistä onkin jo aikaa.


Sauma ratkottu irti. Kapea kaistale vain oli jäänyt vanhaan saumaan kiinni.


Korjattu lieve ulkopuolelta.

Korjattu lieve sisäpuolelta.

2 kommenttia:

 1. Hyvinhän tuo korjaantui! Ei ainakaan kuvasta pysty suoraan näkemään, että sitä on korjattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei sitä huomaa. Äärimmäistä siisteyttä noudattava olisi ratkonut koko liepeen irti ja leikannut ratkenneen osan verran pois koko sivulta ja ommellut vasta sitten takaisin, mutta ei se tässä tapauksessa maksa vaivaa.

   En oikein tiedä mitä tästä pitäisi ajatella tai pitäisikö jotain tehdä jatkossa toisin. Valitettavasti kukaan ei tiedä miten tuo hajosi, mutta noin pitkälle ratkeaminen on vaatinut voimaa mitä ei normaalikäytössä pitäisi tulla. Tietenkin liepeiden pitää kestää jonkin verran repimistä vaikka jäisestä hangesta. Sillä tavalla tämä ei nyt kuitenkaan ilmeisesti ratkennut. Siitä olen tyytyväinen, että ratkeamissuunta oli liepeen puolella, koska yhtä hyvin tuo olisi voinut tapahtua huippua kohden ja sen korjaaminen olisi ollut vesitiiveyden vuoksi huomattavasti työläämpää, joskin sekin korjattavissa.

   Lieve oli ollut nurkasta kiinnitetty tiukasti johonkin, koska kulma oli solmittu viereisen sivun lumiliepeeseen ja siitä syystä se on repeytynyt, kun se ei ole päässyt antamaan periksi.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!