lauantai 30. tammikuuta 2016

Lepäinen ja Aaholmi, talvi 2016

Ajelin eilen lasten kanssa Uudenkaupungin edustalla Lepäisten kärjessä (karttalinkki) ja Aaholmin saaren nurkilla (karttalinkki) tarkistamassa jäätilanteen merellä. Alkuvuoden kolmen viikon pakkasjakso jäädytti mereen noin 15-20 senttisen kannen, mutta kuluvan viikon lämmöt ovat olleet sille myrkkyä...
Monin paikoin oli vettä jäällä ja rannoilta sinne pääseminen näytti melkein mahdottomalta, kun kallioinen rantaviiva oli sulattanut jäätä ja aallot sekä merenpinnan korkeuden vaihtelut lohkoneet parin metrin matkan isoiksi lohkareiksi. Maakravun arviona sanoisin, ettei sinne ole mitään asiaa ennen uusia pakkasia, vaikka muutama moottorikelkan jälki näkyi jäille menevänkin. Viime talvenakaan Putsaareen en päässyt ja mukava olisi taas joku talvi päästä, mutta ei tietenkään oman henkensä uhalla.Pelottava liikennemerkki.

Lepäisten laituri.

Joku oli kairannut laiturilta jo valmiin reiän, joten itse ei tarvinnut vaivautua.

Jäälle olisi nyt todella vaikea päästä, mutta eipä tuonne kummemmin asiaa olekaan.


Lepäisten kärjestä katsottuna noin kilometrin päässä Kruutikarista takavasemmalle näkyi neljä tummaa hahmoa jäällä. Paljastuivat tarkemman silmäyksen perusteella harmaahylkeiksi. Hauska havainto (ei tosin ehkä kalamiesten mielestä). En ole halleja nähnyt kuin ehkä kerran tai kahdesti aiemmin vilaukselta paatista. Olisipa ollut mukava hiipiä Kruutikarin suojissa lähemmäs, jos se jää olisi ollut kantavampaa sorttia... Alla olevassa kuvassa näkyvät nuo hahmot, mutta 135 millisellä ei nyt aivan lähikuvan tasoiseen kyennyt.


Keskellä kaukana näkyy jään päällä pötköllään neljän hylkeen tumma hahmo. Etäisyyttä halleihin on kilometri, joten 135 millinen torvi ei aivan riitä kuvan ottamiseen.
Aaholmiin siirryttyämme hämmennyin, kun näin metsän läpi polkua kävellessämme parin maasturin ajavan kuin veden päällä. Lähempää paljastuikin, että paikkaan on ilmaantunut silta sitten viime käyntini. Jollekin on syntynyt pakottava tarve ajaa saareen autolla ja kärrännyt tusinoittain kivikuormia kapeaan meren salmeen. Huomasin tuon muuttavan virtauksia siten, että sillan alla olevat putket pitävät meren sulana pitkältä matkalta. Monesti on tuosta paikasta tullut lähdettyä Putsaaren reissulle, mutta täytyy se huomioida jatkossa. Kansalaisen karttapaikkaan tuo silta on jo päivittynytkin, mutta retkikartan karttapohjassa sitä ei vielä näy. 


Nyt Aaholmin saareen pääsee sitten myös automiehet.Tummanpuhuva jääkansi Putsaarenaukolla.


Aaholmista näkyy Isokarin majakka, mutta Lepäisten kärjestä ei. Laattiskerin ja Putsaaren välissä tummana möhkäleenä tuo majakka kohoaa horisontista selvästi erottuvasti. Alla olevassa kuvassa tuo näkyy. Etäisyyttä majakalle Aaholmista on melkolailla metrilleen 16 kilometriä, katso vaikka retkikartta.fi:n etäisyysmittauksella.


Näkymä merelle Aaholmista.

Seuraavassa postauksessa kerron tämän päivän patikkaretkestä meren rannoilla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!