perjantai 25. joulukuuta 2015

Joulusuppikset

Hämmentävä vuosi, kun joulusienet voi hakea tuoreena pöytään. Aiheesta oli maininta Uudenkaupungin sanomissa ja ajateltiin sitten käydä jouluaaton päiväkävelyllä metsän puolella. Metsään oltaisiin toki suunnattu muutenkin, mutta lehtijutun ansiosta muisti pitää myös sienisilmänsä auki. Sienipiiras uunissa.


Eilen lähestyttiin samaa metsää kuin aiemminkin tänä syksynä Uudenkaupungin tienoilla (postaus: läjä suppiksia), mutta tällä kertaa hieman eri puolelta. Nopeasti havaitsi, että metsä on nyt todella mukavaa liikuskella - aluskasvillisuudesta olivat heinät jo aikapäiviä sitten kuihtuneet pois ja helppo oli sammal- ja jäkäläpintaa tallata. Märkää tosin. Pieniä puroja virtaili kaikkialla metsikössä ja pellot lainehtivat monin paikoin. 

Loikkasin erään puron yli ja vilkaisin sivusilmällä maassa ollutta keltaista. Kantarelli! Noukin käteen ja katselin, että sieni on vielä täysin priimaa tavaraa. Lähistöltä löytyi muutama muukin lajitoveri. Sittemmin metsikkö muuttui eri tyyppisesti ja pääroolin ottivat suppilovahverot, joita tuntui olevan joka puolella. Olihan niillä ollut aikaa kasvaakin. Moni sieni oli todella iso ja osa oli päässyt jo pehmenemäänkin, mutta valikoimme pari-kolme litraa sieniä parhaasta päästä. Tänään tein lasten kanssa goudajuustoisen sienipiirakan joulupäivän iltapäiväkahveelle. Ei tämä mikään ruokablogi ole, mutta kamera jäi metsäreissusta pois, joten kuvat painottuvat nyt valmiiseen piirakkaan ennen tulemistaan syödyksi.

Jouluhaukea kalasteltiin tänään Kammelan sillalla (karttalinkki). Ei siis kampela vaan Kammela. Lapsen kanssa kokeiltiin haukijahdin lomassa pilkkiä rantakiviltä ja sillalta. Alla näkyikin muutama pikkukala kiertämässä morria, mutta eivät innostuneet nappaamaan. Saalis jäi kokonaisuudessaan olemattoman laihaksi. Ei siis saatu mitään, mutta auringonnousu oli todella mahtava!

Ylihuomenna sitten ajellaan Hossaan. Muistakaa ilmottautua sillä aikaa kauluriarpajaisiin, niin arvotaan sellainen sitten heti kohta ensi vuoden puolella, kun on kaulurin todellinen testiajo saatu päätökseen ulkomaalaisvahvistuksen toimesta...

1 kommentti:

 1. Tuli muutama kysely tuon piirakan ohjeesta, joten laitan sen tähän. Tarkkoja määriä ei ole, koska en mitannut.

  Pohja: kolmisen desiä vehnäjauhoja, reilu loraus rypsiöljyä ja pari ruokalusikallista vettä. Sekoitetaan ja painellaan voideltuun vuokaan. Pelkkää pohjaa paistetaan ensin vajaa vartti 225 asteessa.

  Sillä aikaa sekoitetaan pari kananmunaa, pari-kolme desiä maitoa, ripaus valkopippuria, suppilovahverot ja sopiva kimpale (ehkä 100-150 g) goudajuustoa paloiteltuna.

  Pohjan paistamisen jälkeen äsken sekoitetut kaadetaan pohjan päälle vuokaan ja piirakkaa paistetaan parikymmentä minuuttia lisää.

  :-)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!