tiistai 13. lokakuuta 2015

Läjä suppiksia

Suppilo.
 
Pari viikkoa sitten annoin vinkin sieniapajien etsimiseen (postaus: Vinkki sieniapajien etsintään). Tehtiin tänään käytännön koe uudella sienilajilla, suppilovahverolla. 


"Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis) on pienikokoinen sieni, joka piiloutuu sammaleeseen. Yhden havaittuaan poimija löytääkin yleensä lähistöltä tusinoittain suppilovahveroita.

Suppilovahveron ohutmaltoinen lakki on läpimitaltaan muutaman sentin ja väriltään vaihtelevan harmaanruskea. Torvimaisessa tai suppilomaisessa lakissa on keskellä selvä napa. Pinta on kuiva ja miltei sileä tai pikkusuomuinen. Lakin alapinnalla on harvakseltaan harmaita tai kellertäviä paksuja poimuja, jotka jatkuvat johteisesti jalkaan.

Suppilovahveron jalka on pitkä, hoikka ja ontto. Jalan väri vaihtelee kirkkaankeltaisesta kellanruskeaan.
Malloltaan suppilovahvero on vaaleaa, jalassa hieman sitkeää. Maku on mieto ja makeahko, ja tuoksu heikko.

Sienestäjä löytää suppilovahveroita suurina ryppäinä sammaleisista, tuoreista havumetsistä. Paras satokausi alkaa syys - lokakuussa, ilmojen jo kylmettyä. Satoa voi kerätä pakkastenkin jälkeen, aina lumentuloon saakka. Suppilovahvero on yleinen ja runsassatoinen Etelä- ja Keski-Suomessa." 

Lähde: EviraEli siis havumetsiä. Ja toisen lähteen perusteella nimenomaan mustikkatyypin kosteita kuusimetsiä piti yrittää löytää. Paikkatietoikkunasta löytyi oma karttatasonsa kuusimetsiköille ja etsimme niistä Uudenkaupungin lähialueilta erään ennalta täysin itselle käymättömän vanhan kuusikon. Alkuun näytti, että eihän siellä mitään ole, mutta sitten vaimo löysi ensimmäiset ja varmistimme kuvista oikean sienilajin. Siitä kun nosti päänsä ja alkoi katselemaan ympärilleen niin yhtäkkiä noita sieniä olikin joka puolella ja touhuun jäi kerralla koukkuun. Äkkiä täyttyi kauppakassi sienistä.  

Käytännössä ei tarvinnut kuin katsoa karttatasojen avulla oikea metsätyyppi ja hakea sienet pois. Hyvin toimii!

Läjä sieniä.

Vappilosuhvero.

Innostunut poimija saattaa takerruttaa mukaansa myös jokusen tukun sammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!